5. januarja 2011

Najboljše od 2001 do 2010: mednarodna in domača prireditev, medij, trgovina, dopinški primer. Z letom 2010 se je končalo tudi prvo desetletje novega tisočletja. Kako sploh temu rečemo? “Deseta” leta? Hmmm …

Ker je bilo to drugo desetletje za gorsko kolesarstvo v Sloveniji (let do 1990 pri nas nekako ne moremo šteti za ‘resna’ mtb leta), je bilo prav tako burno kot prvo. V predvidoma treh delih bomo zapisali nekaj NajBOLJŠIH in tudi kakšno najSLABŠO stvar (človeka, dogodek …) minulega desetletja.

Prireditev desetletja: svetovni pokal Maribor 2007
Po štirih let brez obiska najboljših na Mariborskem Pohorju je bila vrnitev veličastna. Finale svetovnega pokala v krosu, spustu in 4krosu! Razen posrečenih dirk (v glasovanju UCI sta bili gravitacijski dirki drugi najboljši za Schladmingom) in dobrega obiska je šla prireditev v zgodovino tudi z vrsto spremljevalnih prireditev na prizorišču in v mestu. Žal je “razbila prašička” in naslednja leta se ji mariborski svetovni pokali niso več približali.
Omembo si zasluži evropsko prvenstvo v spustu 2009 v Kranjski Gori z zgledno izvedbo, zavidljivo lastno TV produkcijo in prenosom na Eurosportu, kar se temu nivoju tekmovanj že dolgo ni zgodilo.

Domača prireditev desetletja: DP Črni Vrh 2005
Kdor je poskušal prirediti eno samo dirko, ta ve, kako te težko je na isti konec tedna na istem mestu izvesti dve. In to zaresni, državno prvenstvo v krosu in spustu. To je poleti 2005 uspelo ljubljanskemu Sokolu in domačemu MBK Črni Vrh na smučišču Javornik. Dobre dirke, dober obisk gledalcev, dober odziv medijev in velik porast medsebojnega spoštovanja med plemenoma.
Uspelih posameznih prireditev je bilo še veliko, omenimo pa serijo uličnih dvobojev Bike fight (2002-2004) in fenomen zadnjih let, masovni Comtron BikeRide Pohorje (od 2007), kamor pride več kot tisoč ljudi kolesarit po makadamu. Dodano po Mihatovem predlogu: nepozabni 4X Črn trn v okviru festivala Njoki (2007).

Medij desetletja: revija Bicikel
“Deseta” so bila desetletje interneta. Med domačimi kolesarskimi spletnimi mesti brez lažne skromnosti rečemo, da prednjačita Bicikel.com (od leta 2000) in naš mtb.si (od leta 2005) v navezi z malce bolj anarhičnim forumom Tabla.mtb.si (od leta 2000).
Papir pa ostaja papir, “pravi” medij. Desetletje je sicer z veliko kolesarske vsebine začela revija Sokol, ki je zrastla iz starega zanesenjaškega Trima. A revija Bicikel je v zadnjih štirih letih zrastla iz nekaj brezplačnih strani v pravo debelo kolesarsko revijo.

Trgovina desetletja: kolesarski center Bajker
Še pomnite kolesarski center Bajker, ki je leta 2003 odprla vrata na Šmartinski cesti v Ljubljani? V hali s približno 700 kvadratnimi metri, v kateri bi lahko prirejali dirke. Trgovina je bila prevelika za enega samega trgovca, zato sta v njenem ozadju stala takratna SM Savinjska v partnerstvu s Čukom (originalnim proizvajalcem koles Cult) ter Factory Store.
Žal je trgovina še isto leto tudi izginila, a si vseeno zasluži nagrado, ki bi jo lahko imenovali tudi Nagrada za največja jajca v trgovini.

Dopinški primer desetletja: Martin Grad
Čeprav pade na pamet tudi zapravljen naslov državnega prvaka v spustu Jureta Logarja, ki je “pohal”, je nepozaben prestopek leta 2002 še ne 19-letnega tekmovalca v krosu Martina Grada, ki jo je ucvrl domov z odvzema urina po dirki v Vnanjih Goricah, potem ko je dolgo časa postopek zavlačeval, češ da “ne more”. Tudi doma ga niso več našli. Martina ni bilo več blizu, kazen je šla v pozabo, pristop k reševanju nastalega položaja in že dejstvo, da ima tako mlad kolesar toliko masla na glavi, pa ne.
Sicer smo kar se tega tiče v gorskem kolesarstvu preživeli zelo mirno desetletje, bolj kot naprimer rekreativni cestni kolesarji.

Sledijo še:

– gorski kolesar desetletja
– gorska kolesarka desetletja
– kolesarski park desetletja
– proizvajalec desetletja
– tekmovalna ekipa desetletja
– klub desetletja
– “fail” desetletja
… in še kaj, vse domače seveda.

Nove kategorije in nominirance lahko predlagaš na Tabli.

Sledite nam