Lenzerheide, Žak Gomilšček
3. septembra 2021

Predzadnja postaja letošnjega je v Švici. Na kvalifikacijah spusta najvišje Monika Hrastnik, Žak Gomilšček in Luka Berginc s smolo, Jure Žabjek pa po poškodbi v Dolini sonca že okreva doma.

Proga v švicarskem turističnem letovišču Lenzerheide je težka, hitra, mestoma zapletena in večna uganka vsem tekmovalcem in tekmovalkam – kako prenašati čim večjo hitrost skozi celotno progo. V moški konkurenci so danes najboljše predstave pokazali Francozi, prav tako je bila tudi v ženski konkurenci na vrhu Francozinja. Monika Hrastnik zopet med najboljšo peterico in bo jutri edina slovenska predstavnica v finalu četrte letošnje preizkušnje svetovnega pokala v spustu.

Petkova burja pred sobotnim orkanom!

Moški: Štirje Francozi med prvih pet

Loris Vergier (Trek Factory Racing DH) je postavil čas 2:49,693 in za slabo sekundo prehitel rojaka in povratnika po poškodbi Amauryja Pierrona (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction). Na tretje mesto se je uvrstil Britanec Danny Hart (Cube Factory Racing), ki pa je bil od Vergierja počasnejši za 1,8 sekunde. Četrto mesto je pripadlo Francozu Loicu Bruniju (Specialized Gravity), peto pa vodilnemu v letošnjemu svetovnemu pokalu še enemu Francozu Thibautu Dapreli. Svetovni prvak Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) je z zaostankom štirih sekund kvalifikacije končal na 13. mestu.

Žak Gomilšček (Unior – Sinter) ni ponovil rezultata z nedavno končanega svetovnega prvenstva v Val di Sole, danes je bil 86., Luka Berginc (Črn trn) se je uvrstil še nekoliko slabše, na 90. mesto. Oba sta bila tako prepočasna za finale. Jure Žabjek ni odpotoval v Lenzerheide, saj se je po dirki svetovnega prvenstva v Dolini sonca vrnil domov, kjer bo začel z rehabilitacijo. Jure je namreč v finalni vožnji pri padcu utrpel zlom mezinca. Več informacij izveš na Instagramu: @uniorsinter.

Ženske: Svetovna prvakinja pričakovano na vrhu

Brez napak od starta do cilja. Vsi štirje vmesni časi obarvani v zeleno, na koncu pa kar 4,619 sekunde prednosti pred Britanko Tahnee Seagrave (Cnyon Collective FMD). Prvi kvalifikacijski čas, ki je znašal 3:18,839, je namreč pripadel Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off By Riding Addiction). Tretje mesto je osvojila Avstrijka Vali Höll (RockShox Trek Race Team), ki je zaostala 4,657 sekunde. Četrto in peto mesto sta si razdelili klubski kolegici, Švicarka Camille Balanche in Monika Hrastnik (obe Dorval AM Commencal). Monika Hrastnik je za Myriam Nicole zaostala 12 sekund.

Mladinci: Španec na vrhu

Najhitrejši čas je postavil Španec Pau Menoyo Busquetes (Commencal 21), številka 2 letošnjega svetovnega pokala. Štoparica se je ustavila pri 2:58,818. Le dve desetinki sekunde je zaostal svetovni prvak, Kanadčan Jackson Goldstone. Tretje mesto v kvalifikacijah je osvojil Britanec Ethan Craik. Slednji je zaostal že več kot dve sekundi.

Mladinke: Neustavljiva Bolgarka

Bolgarka Izabela Jankova leti na krilih naslova svetovne in evropske prvakinje, tako da ni nič nenavadnega, da je v razvrstitveni vožnji (3:32,139) za 18,477 sekunde prehitela najbližjo zasledovalko, Kine Haugom iz Norveške. Tretji čas je dosegla Kanadčanka Gracey Hamstreet, ki je vozila dobro sekundo počasneje od drugouvrščene.

Vrstni redi na uci.org.

Zgodbe iz zakulisja

Peš po progi z Wynom

Sredin peš ogled proge z Wynom Mastersom in glavnimi akterji, tudi pogovor z našo šampionko Moniko Hrastnik. Pa neuspela pričeska, ki si jo je omislil Dean Lucas, negodovanje nad ne preveč tekočo progo in še kaj. Tudi Gee Atherton, čeprav je na bolniški, je prišel pogledat svoje tekmece.

Sestavljanka z Elliotom

Eliot Jackson in enigmatična proga v Lenzerheideju, kjer moraš sestavljati puzzle, da dobiš celoto = iskanje hitrosti skozi vso progo. Za “posladek” še padec Luke Berginca in kako si je sam poravnal izpahnjen prst. Luka, junak četrtkovega treninga! Od 3:51 dalje!

Reece Wilson POV

Nekdanji svetovni prvak ti razkaže progo, te popelje preko novih odsekov in ti razloži vse pasti, ki prežijo na tekmovalce.

Finalni preizkušnji moške in ženske eline kategorije jutri v živo na Red Bull TV. Prenos ženske dirke ob 12:30, moške pa od 13:45 dalje.

Na naslovni fotografiji Žak Gomilšček. Foto Grega Stopar.

Preberi še

Lenzerheide je naslednja postaja svetovnega pokala

Sledite nam