4endurance sis 1
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
28. avgusta 2016

Napeta in izenačena tretja dirka slovenskega pokala v spustu in spominjanje na Zarjo.

Po Lošinju in Kranjski Gori je tretjo dirko letošnjega pokala Slovenije v spustu na Soriški planini gostil klub MTB Železniki. To je bil tretji Downhill Sor’ca na nadmorski višini med 1300 in skoraj 1600 metri nad morjem.

V odsotnosti reprezentantov Jureta Žabjeka, Mirana Vauha, Jana Cimpermana in Monike Hrastnik, ki slovenske športne barve ta vikend nosijo na evropskem prvenstvu na Poljskem, in še vedno okrevajočega Žiga Pandurja, je bila dirka kvečjemu bolj zanimiva. Na koncu je prve tri člane ločilo pol sekunde. Svojo prvo zmago je v prvi sezoni med člani dosegel 19-letni Luka Berginc (KK Črn trn). Tudi Miha Ivančič (ŠKTD Avče) še nikdar ni bil tako visoko kot danes z 2. mestom, enako velja tudi za Vida Kovača (Črn trn), ki je bil 3. Sledila sta zmagovalec Sor’ce izpred dveh let Aleš Virtič (Supertrail 79) in najhitrejši v današnjem polfinalu, državni podprvak Luka Zlatnar (BATT Team).

Pri ženskah je Špela Horvat (Supersnurf) suvereno opravila z Italijanko Liso Gavo (AR6 Nicolai) na drugem in Tjašo Žordani (MTB Čelešnk) na tretjem mestu.

Zmagi sta posvetila Zarji

“Na Soriški je bilo letos še posebej zanimivo, treba se je bilo še dodatno potruditi, saj nas je več imelo možnost za zmago,” je povedal lanski mladinski prvak Berginc, ki mu je letos na državnem prvenstvu v Kranjski Gori snelo gumo in ni prišel do cilja. Današnja zmaga je bila dober obliž na rano: “Mesec dni treninga na domačih terenih se je izplačal!”

Mladenič iz Idrskega je zmago posvetil tragično preminuli Zarji Černilogar, s katero sta bila eno sezono kolega pri Črnem trnu. Svoj finalni nastop ji je posvetila tudi zmagovalka Špela.

Mladinec je vladal v polfinalu

Med mladinci je domačin Rudi Pintar (Rajd Funsports) zmagal z več kot 6 sekundami naskoka pred Supersnurfovima Žanom Teskačem in Nejcem Avbljem. Rudija bi čas med elito pripeljal na 5. mesto, potem ko je bil v polfinalu sploh najhitrejši od vseh na progi.

Med mlajšimi mladinci je Matic Kokelj (Wolf RT) zmagal z 18 stotinkami naskoka pred Žakom Gomilščkom (Avče), v veteranski kategoriji masters je zmago slavil Gašper Klemenčič (Pedal), med amaterji Urban Napotnik (Lignit), med dečki do 15 let pa Žan Pirš (Rajd Funsports), potem ko je prvak Marko Niemiz svoj nastop poškodovan končal po pofinalu.

Idilično in čustveno

Skupaj je na Soriški planini v sončnem vremenu nastopilo nekaj več kot 100 tekmovalcev iz Italije, Hrvaške (dirka šteje tudi za hrvaški pokal), Madžarske in Slovenije.

Prireditev, ki jo vedno oplemenitijo tudi petkovi in sobotni koncerti, je minila tudi ob spominjanju na preminulo prvakinjo Zarjo, ki bi se prav tu zopet poskusila po poškodbi. Njene številke 101 ni bilo v dirki, manjkala bo tudi na finalu pokala 1. in 2. oktobra v Mariboru. Pred podelitvijo so sotekmovalci in prijatelji Zarji namenili minuto tišine, številni so nosili nalepke #rideforzarja, BATT team pa ji je nad ciljnim skokom postavil transparent.

Razvrstitev v pokalu kmalu na prijavim.se

Na uvodni fotografiji Luka Berginc v zadnjih metrih proge, foto Klemen Humar

DH Sorca 2016 Rezultati

4endurance sis 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam