25. junija 2016

Ukrajinka in Rus zmagovalca mednarodnega krosa, Tanja Žakelj druga in Rok Naglič peti.

Zmagovalca mednarodne dirke v krosu (UCI C2), sedme dirke slovenskega pokala SloXcup, sta na Rogli postala Ukrajinka Jana Belomojna (CST Superior Brentjens) in Rus Anton Sincov (JBG-2).

Belomojna je v dirki članic potegnila v drugem od šestih krogov in za pol minute ušla Tanji Žakelj (Unior Tools Team) in prednost branila do konca oziroma jo še malo povečala. Tretje mesto je zasedla Tina Perše (Calcit bike team).

Pri članih, ki so dobre 4 km dolg krog s 145 m višinske razlike prevozili sedemkrat, je povedla četverica. V četrtem krogu je napadel prvi favorit, Avstrijec Alexander Gehbauer (Fitstore24), prednost pred zasledovalci je rastla in vse je kazalo, da ima zmago v žepu. A na spustu v zadnjem krogu je predrl prednjo gumo in izgubil poldrugo minuto časa – dovolj, da ga je za 42 sekund prehitel najbližji zasledovalec Sincov.

Tretje mesto je večino dirke in do cilja suvereno držal Madžar Andras Parti (Waberer’s EvoPro). Četrti je bil v cilju še en Avstrijec Felix Ritzinger (Bikestore.cc), peti pa tokrat najhitrejši Slovenec Rok Naglič (Calcit).

V prvi deseterici je od Slovencev končal še njegov klubski kolega Boštjan Hribovšek na 8. mestu, brez točk UCI pa je z 12. ostal Gregor Krajnc, ki je v prvem krogu izgubil veliko časa z zlomljenim sedežem. Calcitovo četverico med elito je zaključil Peter Zupančič s 13. mestom med 27 uvrščenimi.

Izjavi zmagovalcev

Jana Belomojna: “Zame je bila dirka zelo dobra, dobro sem se počutila na spustih in vzponih. Tudi sama Rogla mi je všeč, tukaj sem v preteklosti že dirkala in trenirala. Proga je zelo zanimiva, z dolgim vzponom, kar mi je všeč. Spust je zabaven. Do svetovnega prvenstva je le še teden dni in upam, da sem dobro pripravljena.”

Anton Sincov: “Dirka je bila zelo dobra, z zelo zabavno progo – še posebej je bil zabaven dolg in tehničen spust z nekaj skoki in nekaj koreninami. Strm vzpon pa je bil hkrati zelo zahteven. Gehbauer je držal zelo močan tempo že vse od štarta. Bil je zelo močan na vzponu, jaz pa sem bil močan na spustu. Za njim sem bil 15-20 sekund, vse do sredine dirke, ko sem se moral ustaviti zaradi težave z zadnjim obročnikom. Na koncu pa je imel težave Gehbauer. Ko sem videl, da ima defekt, sem močno pritisnil na vzponu in ga prehitel. Zmage sem zelo vesel.”

Izjavi najboljših Slovencev med člani

Tanja Žakelj: “Z zaostankom za Jano sem bila zadovoljna, če bi bilo tako na zadnjih dirkah svetovnega pokala, bi bilo super. Bolje mi gre. Proga je bila zahtevna, dober preizkus pred svetovnim prvenstvom naslendji teden.”

Rok Naglič: “Na vsaki dirki stopnjujem tempo iz kroga v krog, tudi tokrat je bilo tako. V Samoboru sem imel zadnji krog celo najhitrejši. Štart še treniram, da bom držal stik z najboljšimi. Proga je odlična, dež v zadnjem krogu mi je celo ustrezal, prej je bilo soparno. Dirkal sem po svojih najboljših zmožnostih in zadovoljen sem.”

Dirko mladincev je dobil Ukrajinec Pavlo Lukan, najbolje uvrščeni Slovenec je bil David Ivartnik (Energijateam.com) na 4. mestu. Med mlajšimi mladinci je prepričljivo zmagal Matevž Govekar (MBK SportR.si). Med mladinkami je zmagala Vita Movrin (Energijateam.com).

Na novi progi, speljani po progah parka, so dirko priredili člani ljubljanskega KD Rajd, ki je preko ekipe Unior Tools Team tesno povezano s turizmom na Rogli.

Najboljši se odpravljajo na svetovno prvenstvo na Češko, naslednja dirka pokala SloXcup pa bo XC Leše 24. julija.

Vrstni redi

Vse foto Grega Stopar

Sledite nam