11. aprila 2024

Prva dirka Wörthersee Gravel Race za svetovno serijo v grevlu in za uvrstitev na svetovno prvenstvo je ob Vrbsko jezero privabila 1200 kolesark in kolesarjev z vsega sveta. Tudi več kot 40 Slovencev.

Veliki mednarodni dogodek, ki je najhitrejšim že zagotovil startno mesto na svetovnem prvenstvu v mesecu novembru, je podprla regija Vrbsko jezero – Rož. Pomerili so se kolesarji iz 36 držav, Slovencev smo čez različne kategorije ter čez UCI dirko in rekreativno dirko našteli kar 43. Z vremenom so imeli prireditelji srečo, saj je bilo ves konec tedna sončno in toplo.

Domačin iz Zgornje Avstrije Sebastian Schönberger, desetouvrščeni na lanskem SP, je dobil dirko na najtežji trasi, ki je obsegala tri kroge. Premagal jo je v času štirih ur in 23 sekund. Pri ženskah pa je zmagala italijanska kolesarka Giada Borghesi, članica italijansko-slovenske ekipe BTC City Ljubljana Zhiraf Ambedo. Na progi je bila 28 minut in 1 sekund dlje od zmagovalca pri moških.

Na startu je bilo kar nekaj znanih imen, kot je eden najboljših belgijskih ciklokrosistov Daan Soete, ki je diko končal na 3. mestu, svetovni prvak v MTB maratonu, Avstrijec Alban Lakata, cestni profesionalec in zmagovalec etape na Touru, Belgijec Jan Bakelants, zmagovalec klasike De Brabantse Pijl, Čeh Petr Vakoč, svetovni prvak v MTB eliminatorju, Avstrijec Daniel Federspiel, zmagovalec cestne etapne dirke Cro Race, Hrvat Matija Kvasina in še kdo …

Slovenci

Med elito sta se pri moških dostojno borila Adam Jordan, ki je zasedel 38. mesto, in Gregor Matija Černe (mebloJOGI ProConcete), ki je bil 56, med ženskami pa Tjaša Sušnik (BTC City Ljubljana Scott), ki je na cestnem kolesu zasedla 21. mesto.

V startostnih kategorijah, med amaterji torej, si je uvrstitev na SP prislužila četverica: Andrej Žavbi (Tuš team) z zmago v kategoriji 60-64, Tadej Sedar (KK Pocinkovalnica Celje) z drugim mestom v 19-34, Uroš Vene (Team Granfondo Slovenija) s 5. mestom v 40-44 in David Budimir s 13. mestom v kategoriji 50-54.

Iz prve roke pa vse (no, vsaj do 27. kilometra) izveš v zapisu Mateja Zalarja na drugarunda.si z enim krajših naslovov: DNF.

Video: Wörthersee Gravel Race 2024

Prvi trije

Moški elite

  1. Sebastian Schönberger (Avt, Team Felt Felbermayr) 4;00:23
  2. Paul Voß, (Nem, Autsaid) +0:27
  3. Daan Soete, (Bel, Deschacht Hens Maes CX team) +0:29

Ženske elite

  1. Giada Borghesi (Ita, BTC CITY Ljubljana Zhiraf Ambedo) 4;28:36
  2. Geerike Schreurs (Niz, Specialized – SD Worx) +0:04
  3. Carolin Schiff, (Nem, Canyon CLLCTV) +0:46

Vrstni redi

www.woerthersee-gravel.com 

Fotografije prireditelj

Preberi še

Avstrijsko-nizozemska lokomotiva rekordno na Parenzani

Sledite nam