19. februarja 2012

Začetek mini serije Sunshine v Voroklinih Kulhavyju in Langvadovi. Klemenčičeva začela pod stopničkami, Žakljeva po padcu ujela deseterico, Homovčeva pa z okvaro odstopila.

S krosom prve kategorije UCI se je v kraju Voroklini na Cipru na suhi progi pri približno 15 stopinjah nad ničlo začela serija Sunshine, ki se razteza čez tri konce tedna. Uvrstitev tik pod stopničkami za Blažo Klemenčič (Felt Ötztal-X-Bionic), po padcu 10. mesto za Tanjo Žakelj in odstop Nine Homovec (obe Salcano Factory MTB Team) s tehničnimi težavami.

Pri ženskah je z zmago začela Danka Annika Langvad (Fuji Bikes-Rockets) pred Nemko Sabine Spitz in Čehinjo Terezo Hurikovo (obe Haibike). Lanska skupna zmagovalka Blaža Klemenčič je ostala tik pod stopničkami za zmagovalce s 4. mestom, peterico pa je zaokrožila Švicarka Katrin Leumann (Ghost Factory Racing).

Vodilna skupinica je že v prvem krogu razpadla na posamezne kolesarke. Blaža je kolesarila na četrtem mestu, pozneje pa ujela Hurikovo, ki je imela tehnične težave. Do dvoboja za tretje mesto pa med njima naposled sploh ni prišlo, saj so prireditelji oziroma komisarji dirko namesto po štartnem in štirih krogih, kot je bilo objavljeno, zaključili že krog prej. Nekaj več kot štiri minute dolg štartni krog so namreč šteli za krog, 6 km dolg cel krog s 180 m višinske razlike pa so ženske prevozile le trikrat. Zato je bila dirka dolga le uro in 20 minut.
“Nič hudega, da se s Terezo nisva pomerili za tretje mesto. Tereza je bila danes močna, a je imela težave s kolesom, tako da ne čutim, da bi se mi godila krivica. Glede na težave z zdravjem v zadnjih tednih sem zadovoljna. V zadnjem krogu sem želela iti na polno in poskusiti, kako sem pripravljena, tako pa sem s krogom manj prišla v cilj sveža,” je povedala Blaža.

Tanja Žakelj je padla kmalu po štartnem krogu, brez večje škode razen izgube stika z vodilnimi in nekaj odrgnin. “Bila sem z vodilno skupino, ko me je spodneslo na pesku na asfaltu. Potem mi je šlo dobro, še v zadnjem krogu sem prehitevala, dobro sem se počutila,” pravi Tanja, ki si razen izgubljene priložnosti za boljše točke slabše uvrstitev ne žene preveč k srcu in je z mislimi že pri dobrem treningu na Cipru in pri tridnevni etapni dirki, ki je na vrsti naslednji konec tedna.

Nina Homovec je odstopila po težavah s prednjim menjalnikom, ki ge je poškodovala pri stiku z eno od tekmic. Uvrstilo se je 36 kolesark.

V moški članski dirki je bil najhitrejši svetovni prvak v krosu Čeh Jaroslav Kulhavy (Specialized Factory Racing) z dvema sekundama prednosti pred drugouvrščenim Švicarjem Fabianom Gigerjem (Rabobank Giant) in tretjeuvrščenim Britancem Liamom Killeenom (Giant Factory Racing).

Krog je bil dolg 6 km s 180 m višinske razlike. Po štartnem krogu so ženske krog prevozile štirikrat, moški pa petkrat.

Sunshine Cup se v petek nadaljuje s tridnevno etapno dirko Afxentia (UCI SHC). V petek bo na sporedu kratka vožnja na čas, v soboto relacijska dirka in v nedeljo olimpijski kros.

Vrstni red XCO članice
1. Annika Langvad (Dan, Fuji Bikes-Rockets) 1;20:09
2. Sabine Siptz (Nem, HaiBike) +1:42
3. Tereza Hurikova (Češ, HaiBike) +3:00
4. Blaža Klemenčič (Slo, Felt Ötztal-X-Bionic) +3:03
5. Katrin Leumann (Švi, Ghost Factory Racing) +3:11
6. Marielle Saner-Guinchard (Švi) +3:14
7. Elisabeth Brandau (Nem) +3:58
8. Irina Kalentjeva (Rus) +3:59
9. Vera Andreeva (Rus) +4:24
10. Tanja Žakelj (Slo, Salcano Factory MTB Team) +5:17

Na uvodni fotografiji najhitrejše kolesarke dneva s čertouvrščeno Blažo Klemenčič na levi. Foto Armin M. Küstenbrück/EGO-Promotion.

Uradna stran serije
Facebook stran

Sledite nam