Freestyle gradimo skupaj
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
23. novembra 2016

Upokojeni cestni profesionalci naskakujejo največjo etapno dirko dvojic. Tudi tisti z grehi.

Organizator največje etapne gorskokolesarske dirke je napovedal udeležbo Cadela Evansa in Georgea Hincapija, dveh zvezd cestnega kolesarstva, danes že upokojencev.

Nastopila naj bi skupaj v dvojici v kategoriji master. Novica, na katero je reagiralo veliko kolesarjev in udeležencev Epica, ob upoštevanju izpovedi Hincapieja in zelo stroge protidopinške politike, ki jo želi prikazati afriška dirka.

Simpatična napoved, a s pomisleki

Ta napoved je sicer simpatična in zanimivo bo videti, kaj sta sposobna narediti na Epicu ta dva prvaka.

Cadel Evans: “Odkar sem slišal za Cape Epic, si želim nastopiti na njem. Po zaključku cestne kariere sem zopet veliko na gorskem kolesu. Tekmoval nisem že od februarja 2015, vendar bom v pripravah nastopil na nekaj dirkah.”

Hincapie doda: ”Cadel me je prepričal in jaz sem pristal na to. Sicer nimam nikakršnih izkušenj na gorskem kolesu, a upam, da bo zabavna avantura.”

Ni dvoma, da bo lepa avantura za njiju, vendar se na spletu veliko kolesarjev in udeležencev Cape Epica sprašuje, ali je sodelovanje kolesarja, ki je priznal, da je bil dopingiran (Hincapie je bil vpleten v afero Armstrong), združljivo s podobo južnoafriške dirke, ki se ponaša s trdnim stališčem proti dopingu.

Cape Epic ima “Zero Tolerance Policy”, ki navaja, da ima vsak športnik (profesionalni ali amaterski), ki je bil sankcioniran s strani zveze ali antidoping telesa po 31. decembru 2012, dosmrtno prepoved sodelovanja na tej dirki kot tekmovalec ali na kateri koli drugi ravni, tudi kot vodja ekipe.

Po koledarju Hincapiejeva razodetja segajo v oktober 2012 ter tako po črki ne sodijo v to pravilo (čeprav je bil Hincapie, ki se je nato upokojil, sankcioniran v letu 2013). Vendar, ali je na simbolični ravni negativno sporočilo, ki ga organizator tega pomena pošilja, res vredno marketinškega pompa? Da ni to strel v lastno nogo?

Organizator Kevin Vermaak pravi:

“V letu 2012, ko smo sprejeli ukrep nične tolerance, smo se odločili, da se ne gleda za nazaj, ker smo mislili, da je to naivno. Kolesarjenje ima temno preteklost. Bivši cestni kolesarji, ki so doživeli in preživeli to obdobje, so našli užitek v gorskem kolesarstvu in sodelujejo na Cape Epicu in s tem izražajo svojo pripravljenost na čisto tekmovanje. Bivši kolesarji, ki so odsedeli svoje obdobje suspenza, lahko tekmujejo na Cape Epicu v prihodnosti. Želimo, da sodelujejo v tem novem obdobju čistega kolesarstva.”

Za vse enako?

Mi pa v vsakem primeru upamo, da ta legendarna dirka s tem načinom krojenja pravil višjim interesom sčasoma ne bo izgubila svoje duše.
In posledično …

Naslovna fotografija Tim de Waele

Preberi še:
Cape Epic dobil novega lastnika

 

Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam