Freestyle zaposluje 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
10. junija 2015

Milan Urbančič bo na etapni dirki na avstrijskem Koroškem od 17. do 20. junija zastopal Kärnten Bike Heroes.


Milan Urbančič
bo na etapni dirki na avstrijskem Koroškem od 17. junija zastopal ekipo Kärnten Bike Heroes. Ter poročal za mtb.si. Blejec se takole ogreva:

V senci svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, EWS, Sloendura … se bo čez nekaj dni pričela tretja izvedba dirke Bike 4 Peaks, naslednice nekdanje dirke Trans Germany, ki se je v novi inkarnaciji s spremembo imena preselila v sosednjo Avstrijo. Tu so že prepoznali velikanski potencial z neštetimi zimskošportnimi kapacitetami, ki lahko postanejo zelo donosne tudi v poletnem času.

Letos se bo ta štiridnevna MTB etapna dirka odvijala v nam sosednji pokrajini Koroški. Kljub bližini prav veliko Slovencev ni prijavljenih (ekipa bicikel.com ter še nekaj osamljenih jezdecev – iskalnik udeležencev je zelo nepraktičen), startnina je za tak dogodek dokaj visoka in to marsikoga odvrne od udeležbe. Glede na to, da so etapne dirke postale pogost pojav tudi na Hrvaškem, so dirke pri južnih sosedih prav zaradi omenjenega dejstva bolj dostopne in priljubljene.

Sam sem že nekaj časa načrtoval udeležbo na etapni dirki, letos bi bilo pa že neodgovorno do samega sebe zavrniti priložnost. Poleg tega so me Korošci (naknadno) povabili v svojo štiričlansko ekipo Kärnten Bike Heroes, katere DS (direttore sportivo) je cestna legenda Paco Wrolich. S težkim srcem sem se dal prepričati, da bom za nekaj dni zastopal drugo državo … mah, komu lažem? Plačana startnina, prenočišča pa še kvaliteten dres za “povrh”. Za Gorenjca – no brainer.

1000 x 300 x 9000 …

Številke preizkušnje niso prav visoke; 1000 udeležencev, nekaj manj kot 300 km z 9000 m višinske razlike v štirih dneh. Idealno za začetnika, si mislim pred samim začetkom. Na tekmovanjih tega formata se običajno tekmuje v paru, tu pa dirka vsak zase. To je značilnost omenjene preizkušnje, ki me je poleg zgoraj naštetega pripravila do prijave. Pomagalo pa je tudi, da ima vsaka etapa vsaj en atraktiven, nekoliko zahtevnejši spust. Seveda govorimo v okvirih množičnega gorsko kolesarskega življa. Vsaka etapa ima tudi t.i. Maxxis Enduro izziv, kjer se dnevno meri čas na atraktivnem delu trase. Zmagovalec izziva seveda dobi posebno nagrado.

Start preizkušnje je v zimskošportnem središču Bad Kleinkirchheim, kjer se začne in konča prva etapa, kar že pomeni dve nočitvi na enem prizorišču. Kot mi je nekoč dejal stari maček Peter (Vesel op.a.), je pri etapnih preizkušnjah zelo dobrodošlo bivanje v udobnih kapacitetah s čim manj selitvami. Check.

Drugi dan nas trasa pelje do Šmohorja (Hermagor), kjer tudi ostanemo dve noči, kajti tretja etapa ima start in cilj le kakih 10 km stran.

Zadnji dan se dirka preseli še nekaj km bolj severno do Belega jezera (Weissensee), kjer se bo najbrž po zgledu večje sestre, Transalpa, zgodil masovni skok v jezero.

Velikih imen MTB maraton scene najbrž ne bo manjkalo, kajti nekateri izmed njih bodo vzeli te štiri dni za pripravo na svetovno prvenstvo v maratonu, ki bo le teden dni po zaključku B4P v italijanskih Dolomitih. Svojo udeležbo je tako že potrdil zmagovalec obeh dosedanjih B4P in tudi svetovni prvak v MTB maratonu Christoph Sauser, kateremu bo to zadnja etapna dirka. Manjkal najbrž ne bo lokalni heroj Alban Lakata, pa Karl Platt, Stefan Sahm … V ženski konkurenci zvenečih imen še ni, a se zna tudi to spremeniti.

Od srede 17. junija ekskluzivno za mtb.si … Milan

bike-fourpeaks.de

Na uvodni fotografiji ekipa Kärnten Bike Heroes, Milan na desni (brez strahu, ostaja na Scottu) vir kaernten.at

Freestyle zaposluje 2
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam