Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
11. avgusta 2018

Na šesti in predzadnji letošnji dirki v spustu za svetovni pokal na klasični progi v Quebecu Monika Hrastnik stresen vikend rešila s 6. mestom, povratnik po poškodbi Jure Žabjek je bil 42. Pierron že zmagovalec svetovnega pokala!

Zmagovalca šeste in predzadnje letošnje dirke v spustu za svetovni pokal sta na klasični progi v Mont Sainte Anne v Quebecu v Kanadi postala Rachel Atherton in Loic Bruni. Monika Hrastnik je stresen vikend rešila s 6. mestom, povratnik po poškodbi Jure Žabjek je bil 42. Amaury Pierron že zmagovalec svetovnega pokala.

Moški

Aktualni svetovni prvak Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity) je osvojil svojo prvo zmago sezone. Avstralec Troy Brosnan (Canyon Factory Downhill Team) je na drugem mestu zaostal le 32 stotink sekunde. Britanec Danny Hart (Madison Saracen Factory Team), zmagovalec kvalifikacij, je bil tretji s sekundo več zaostanka.

Francoz Amaury Pierron (Commencal / Vallnord) pa je s četrtim mestom po treh zmagah v letošnji sezoni že osvojil zmago v skupni razvrstitvi svetovnega pokala.

Edini slovenski finalist Jure Žabjek (Unior/Devinci Factory Racing) je po 38. času petkovih kvalifikacij dirko končal na 42. mestu z zaostankom 15 sekund in 97 stotink. Njegov moštveni kolega, Američan Dakotah Norton, je bil le mesto za njim.

Amaury Pierron, že skupni zmagovalec letošnjega svetovnega pokala ima 1088 točk. Boj za drugo mesto pa je še popolnoma odprt. Trenutno drugi je Francos Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate), ki ima 781 točk, tretje mesto po točkah pa si delita Danny Hart in Troy Brosnan. Oba imata 776 točk.


Rachel Atherton

Ženske

S časom 4 minute 51 sekund in 443 tisočink zmagoslavje Rachel Atherton (Trek Factory Racing DH). Britanka se je zopet vrnila na prestol in zmagovalko včerajšnjih kvalifikacij, rojakinjo Tahnee Seagrave (Transition Bikes / Muc-Off Factory), ugnala za 5 sekund. Na tretje mesto se je uvrstila Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR), ki pa je zaostala že za debelih 20 sekund.

Monika Hrastnik (KK Črn trn) je z izposojenim kolesom pridrvela na šesto mesto. Za zmagovalko je zaostala za 26 sekund in osem desetink, za petim mestom pa za manj kot dve desetinki.

Monika res ni končala na stopničkah najhitrejše peterice, po kar se je odpravila čez lužo, a po slabem začetku kanadskega vikenda, ko je pri padcu pred kvalifikacijami uničila svoj okvir in vilice, je naposled lahko zadovoljna z dosežkom: “Če bi furala to progo že 15 let, bi se me Rachel bala,” je skoraj malo jezno povedala po dirki. “Šlo je boljše kot včeraj, ampak ne brez napak in na izposojenem kolesu od Vali sem naredila samo štiri fure. Tako da je rezultat boljši, kot sem pričakovala. V skupni razvrstitvi svetovnega pokala sem četrta in sem ostala brez okvirja. Oba z Mirijem sva cela in to je glavno. Hvala MTB Republic Kranjska Gora, Kolesarska zveza Slovenije, KK Črn trn in Miha Gale z družino za vso pomoč na tej dirki!”


Bravo Monika!

V skupnem seštevku svetovnega pokala vodi Rachel Atherton, ki je zbrala 1226 točk. Na drugem mestu je s 1116 točkami Tahnee Seagrave, tretja je Tracey Hannah, ki ima 905 točk. Monika Hrastnik je s 689 osvojenimi  točkami napredovala na četrto mesto,  ki ga je prej zasedala Myriam Nicole (Commencal / Vallnord), a je Francozinja zaradi dveh rezultatskih ničel sedaj padla na peto mesto.

Mladinci

Tretja zaporedna zmaga včeraj po kvalifikacijah drugouvrščenega Francoza Thibauta Daprele (Commencal / Vallnord), ki je skoraj za sekundo ugnal Britanca Kada Edwardsa (Trek Factory Racing DH). Thibautov čas na cilju je znašal 4 minute 25 sekund in 361 tisočink. Na tretje mesto se je uvrstil Edwardsov rojak Henry Kerr (Propain Dirt Sixpack), ki je za zmagovalcem zaostal 6 sekund in tri desetinke. Zmagovalec kvalifikacij Avstralec Kye A’Hern (Canyon Factory Downhill Team) je po napaki pred zadnjim merjenjem vmesnih časov končal na 12. mestu.

V skupnem seštevku prepričljivo vodi Daprela, ki je zbral 320 točk, na drugem mestu je A’Hern s 186 točkami, tretji je Edwards, ki ima 161 točk.

Mladinke

Zopet šov Vali Höll. Avstrijka je s časom 5 minut 16 sekund in 563 tisočink postavila najboljši čas in tako zabeležila že šesto letošnjo zmago svetovnega pokala. Na drugo mesto se je uvrstila Američanka Samantha Soriano, ki pa je za letečo Avstrijko zaostala že za dobrih 45 sekund! Na tretje mesto se je uvrstila Samanthina rojakinja Mazie Hayden, ki je zaostala 48 sekund.

V skupnem seštevku ima Höllova 360 točk, na drugem mestu je Američanka Anna Newkirk, ki je dirko v MSA izpustila, ima pa 115 točk, na tretjem mestu je Francozinja Nastasia Gimenez, ki je bila po kvalifikacijah na drugem mestu, danes pa je končala na pete. Gimenezova ima 90 točk.

Zadnji spust sezone svetovnega pokala bo konec meseca v La Bressu v Franciji.

Vrstni redi in razvrstitev 

Posnetek dirke na www.redbull.tv/uci

Fotografiji s proge Mathieu Belanger/Velirium, na uvodni je Loic Bruni

Preberi še:
MSA: Kvalifikacije Hartu in Seagravovi
MSA: Spoznaj progo z Geejem

Freestyle gradimo skupaj
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam