6. avgusta 2017

Zmagi v elitnih kategorijah Schurterju in Belomojni, ki sta dirko pred koncem osvojila tudi naslova v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Na klasičnem prizorišču Mont Sainte Anne v kanadskem Quebecu, ki svetovni pokal gosti že četrt stoletja, se je zaključila predzadnja dirka svetovnega pokala v krosu. Na dirkah olimpijskega krosa je bilo vreme bolj prijazno kot dan prej na dirkah v spustu. Zato pa krog na pobočju svete Ane ni bil dosti lažji in dobri plezalci so spet prišli do izraza.

Dirke v elitnih kategorijah so bile napete in sila zanimive, saj glavna igralca sezone vse do zaključka nista imela proste poti do zmage. In kako se je vse skupaj odvilo?

Moški

Manuel Fumić (Cannondale Factory Racing XC) in Tituan Carod (BMC Mountainbike Racing Team) sta poizkusila, a Nino Schurter (SCOTT-SRAM Mtb Racing Team) se ni dal. Vseeno pa je trajalo do predzadnjega kroga, da je Nino uveljavil svojo premoč in se otresel spremljevalcev. Manuel Fumić je svojo vožnjo na čelu moral plačati z zdrsom v gozdu in je na koncu osvojil 6. mesto. Tudi Tituan Carod je v zadnjem krogu popustil in osvojil četrto mesto. V zadnjem krogu si je Nino privozil zmago z desetimi sekundami prednosti, drugi je bil Stephan Tempier (Bianchi Countervail), tretji pa Gerhard Kerschbaumer (Torpado Gabogas), ki se je tako končno znebil vzdevka “večni up“.

Nino je tako svojemu “palmaresu” dodal še en rekord – pet zmag zapored v eni sezoni. Poleg tega je osvojil tudi skupno zmago v svetovnem pokalu za letošnjo sezono, na zadnji dirki sezone pa lahko doda še en rekord – “clean sweep“, se pravi zmage v vseh dirkah ene sezone.

Nino Schurter: “Perfektna sezona in peta zmaga. Vesel in ponosen, da mi je to uspelo. Manuel me je nekaj časa mučil in čutil sem kar nekaj pritiska. V Val di Sole si želim še ene zmage. Malo pritiska, a nič zato.“


Tanja suvereno! Foto Keith Valentine.

Ženske

Tanja Žakelj (Unior Tools Team) se je vrnila med najboljše na svetu. Ne samo sedmo mesto v MSA, predvsem njena vožnja v zadnjem krogu nas je razveselila in navdihnila. Vzor za slovensko gorskokolesarsko srenjo od najmlajših pa vse do veteranov. Po nervoznem začetku in sestopu s kolesa že kmalu po startu je našla svoje mesto v dirki okoli osmega do desetega mesta skozi večino dirke. V zadnji krog je odšla kot deseta, do cilja pa je z najhitrejšim polnim krogom dirke prehitela kar nekaj tekmic in končala na sedmem mestu. Tudi zaostanek za Belomojno s prejšnjih dirk je prepolovila. Za Tanjino izjavo počakaj na poročilo ekipe Unior Tools Team.


Jana Belomojna. Foto Grega Stopar.

Zmagala je Jana Belomojna (CST Sandd American Eagle Mtb Racing Team), ki je letos kot kaže nepremagljiva. Čeprav je najhitreje startala Catharine Penderel (Clif Pro Team) in ji je sledila Pauline Fernand Prevot (Canyon Factory Racing XC), je Jana mirno vozila svojo dirko in se jima priključila v drugem krogu. Ko je napadla Ferrand Prevotova, ji je Jana sledila in na čelu dirke sta se izmenjevali naslednja dva kroga. Proti koncu predzadnjega je Jana na vzponu potegnila, naredila razliko nekaj sekund in zadnji krog zbrano in natančno odpeljala in zmagala s prednostjo 44 sekund. Tretja je bila Catharine Penderel.

Jana Belomojna je tako po evropskem naslovu osvojila tudi skupno zmago v svetovnem pokalu, prvo za Ukrajino. Že pred zadnjo dirko v Val di Sole je matematično nobena več ne more prehiteti.

Jana Belomojna: “Saj ne vem, kaj bi rekla. Izredno sem vesela te zmage in dejstva, da sem osvojila tudi skupno zmago v svetovnem pokalu. Po evropskem naslovu je to izpolnitev mojega drugega cilja. Bila sem že druga in tretja na svetovnem prvenstvu in želim si mavrično majico. To je naslednji cilj.“

Fotogalerija dirke deklet

Fantje pod 23 let

Martins Blums (ZZK) že na začetku ni pustil nobenega dvoma, da hoče svoji prvi zmagi iz Lenzerheideja dodati še drugo in to čim prej. Že v prvem krogu je nastavil hud tempo in se ostalim enostavno odpeljal. Tako je zmagal pred Italijanom Nadirjem Colledanijem (Torpado Gabogas) in tako je blizu osvojitvi skupne zmage v svetovnem pokalu, prve, ki bi jo osvojil kak Latvijec. Tretje mesto je osvojil Simon Andreassen (Specialized Racing).

Dekleta pod 23 let

Kate Courtney (Specialized Racing) je slavila svojo tretjo letošnjo zmago z dvema minutama in pol prednosti pred Sino Frei (jb Brunex-Felt) in je res zelo blizu skupni zmagi. Tretja je bila Francozinja Lucie Urruty (SCOTT Creuse Oxygene Gueret).

Sina Frei danes ni bila kos Američanki. Kate je že takoj na začetku pobegnila in ničesar ni prepustila naključju. Prednost je rasla iz kroga v krog. V predzadnjem je Sina še padla in se potem zadovoljila z vožnjo na drugem mestu.

Vrstni redi 

Avtor fotografij v galeriji je Grega Stopar

Preberi še:
MSA: Poročilo ekipe Unior Tools Team po spustu
MSA: V finalu spusta šov Aarona Gwina!

Sledite nam