5. avgusta 2016

S progo na kvalifikacijah najhitreje opravili Gwin, Atherton in Iles. V finalu tudi Jure Žabjek.

Na suhi, nekoliko spremenjeni in prašni progi so s kvalifikacijami pred šesto dirko svetovnega pokala v sezoni najhitreje opravili Aaron Gwin, Rachel Atherton in Finnley Iles. V finale tudi predstavnika ekipe UTT Cunningham in Žabjek.

Mont Sainte Anne je najstarejše prizorišče dirk v spustu v koledarju svetovnega pokala. Z leti se je proga sicer močno spreminjala, a je še vedno ostala tista klasična “spidaško” severnoameriška, seveda z dodatki novodobnih prog, kot so skalni vrtički in bande, ki si sedijo ena za drugo. Dirka bo zagotovo napeta in kvalifikacije še niso pravi pokazatelj. Vse bo znano jutri po 22. uri po našem času.

Moški

Gwin je zopet pokazal, da je številka 1 letošnje sezone in se na kvalifikacijah edini spustil pod mejo štirih minut. Najhitrejši je bil na prav vseh merjenjih vmesnih časov. Na drugo mesto se je uvrstil Danny Hart, zmagovalec zadnje dirke v Lenzerheideju, ki je za Gwinnom zaostal z 3,6 sekunde in bil drugi na vseh merjenjih vmesnih časov. Troy Brosnan na tretjem mestu je zaostal že 5 sekund in 6 desetink. Četrti je bil zimzeleni Greg Minnaar, peti Gee Atherton, na šesto mesto pa se je uvrstil moštveni kolega povratnika po poškodbi Loica Brunija (90. mesto – defekt, vendar zanesljivo na dirki) Loris Vergier.

Dekleta

Rachel Atherton prepričljivo najhitrejša, saj je drugouvrščeno Britanko Manon Carpenter ugnala za več kot 12 sekund in pol. Na tretje mesto je z dvema desetinkama zaostanka za Carpenterjevo priletela Kanadčanka Miranda Miller, četrta je bila Avstralka Tracey Hannah, njen zaostanek pa že 24 sekund za Rachel.

Mladinci

Kanadčan Finn Iles je nesporni kralj letošnje sezone pri mladincih. Najhitrejši v kvalifikacijah je drugouvrščenega Britanca Elliota Heapa za seboj pustil za 1,720 sekunde, tretji je bil z dvema sekundama 16 desetink zaostanka Francoz Geatan Vige.

UTT

Žiga Pandur in Reece Wilson še počivata po poškodbi, prav tako tudi Zarja Černilogar, zato barve ekipe Unior Tools Team v Kanadi branita Ruaridh Cunningham in Jure Žabjek. Oba sta se zanesljivo uvrstila v finale. Ruaridh se je kljub težavam v drugem delu proge, ko je začel izgubljati pritisk v zadnjem plašču, uspel kvalificirati kot odličen 27. in bo zopet napadal najboljšo dvajsetirico, če ne še višje! Jure Žabjek pa je s preverjeno taktiko vzdrževanja ritma prišel do 68. mesta in se tudi on uvrstil v finale.

Oglej si progo s Claudiom Caluorijem, njegov zajček na progi tokrat Mark Wallace

Nori “speed trap”

Čeprav po časovni dolžini proga ni najdaljša, odsek na smučišču velja za enega najhitrejših. Danes je Aaronu Gwinu, prvemu v kvalifikacijah, uspelo že drugič po včerajšnjem ogrevanju doseči tudi najvišjo hitrost. Mimo radarja jo je pičil s kar 75,59 kilometri na uro. Drugi najhitrejši je bil enajsti v kvalifikacijah “Sik Mik” Hannah, ki je bil za kilometer in pol na uro počasnejši, tretja najvišja hitrost pa je pripadla 19-letnemu Charliju Harrisonu.

Pri dekletih denimo, je Rachel Atherton letela s hudičevimi 66,666 kilometri na uro, najhitrejši mladinec po kvalifikacijah, letos neustavljivi Finnley Iles, je imel šele osmo najvišjo hitrost.

A hitrosti na določenih odsekih niso najpomembnejše, saj če izgubiš ritem na dveh skalnatih in zelo tehničnih delih, ti ne pomaga dosti, tudi, če mimo radarja pičiš s preko osemdeset kilometri na uro.

Vrstni redi na strani UCI 

Startna lista 

Prenos ob 20:30 na redbull.tv 

Časi v živo 

Na naslovni fotografiji leteči Škot Ruaridh Cunningham, foto Keith Phunkt Valentine

Preberi še:
DH Lenzerheide: Hart končnno zmagovalec, največji uspeh UTT

Sledite nam