24. avgusta 2014

Več o zadnjem spustu sezone svetovnega pokala in sploh zadnjem eliminatorju v Franciji ter lepa doza fotografij, ki sta jih naredila Grega in Vanja.

V Méribelu v Franciji poteka finale letošnjega svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, danes je na sporedu še kros elitnih kategorij. V petek so lov na točke svetovnega pokala zaključili v disciplini eliminator, v soboto pa v spustu.

V spustu Zarja najvišje doslej

Skupna zmagovalca svetovnega pokala v spustu sta postala Britanca Manona Carpenter (Saracen Madison) in Josh Bryceland (Santa Cruz Syndicate), oba člana novega vala tekmovalcev, ki sta letos tudi osvojila svoje prve zmage. na novem prizorišču in novi progi pa sta bila najhitrejša bolj izkušena Avstralec Sam Hill (Chain Reaction Cycles Nukeproof) in Britanka Rachel Atherton (GT Factory).

Zarja Černilogar (Blackthorn GT) je bila edina slovenska predstavnica na današnji dirki v spustu, svojo nalogo pa je opravila odlično. Po desetem času kvalifikacij je danes vozila še bolje, za razliko od včeraj tudi brez padca, ter po prihodu v cilj prevzela vodstvo. Na koncu je bila izvrstna 8., kar je njena najvišja uvrstitev v svetovnem pokalu.
“Z rezultatom sem zadovoljna, z vožnjo ne, ampak važno je, da je bilo na koncu vse v redu. Letos sem končno prišla do cilja brez padca! Proga je bila super, takšna kot mora biti. Komaj čakam, da gremo na Norveško in v načrtih imam, da mi tudi tam kaj uspe,” je po dirki povedala Zarja.

Žiga Pandur je tokrat za eno mesto zgrešil uvrstitev v finale. Na prizorišče je prispel po treh tednih dirkanja v Severni Ameriki, zaradi časovne razlike pa nikakor ni ujel pravega ritma. V finalu je nastopil Pandurjev sotekmovalec iz ekipe Uniorja, Škot Ruaridh Cunningham. A tudi temu sreča ni bila naklonjena in v finalu je dobil defekt. Tudi preostala dva slovenska predstavnika se nista uvrstila v finale: v kvalifikacijah je bil Jure Žabjek (Unior Tools Team) 95., Špela Horvat (Energijateam.com) pa pri dekletih 30.

Tragedija v zadnjem eliminatorju

Petkov kros na izpadanje, v katerem se je solidno odrezal Kevin Berginc (Unior Tools Team), sta dobila Belgijec Fabrice Mels in Švicarka Linda Indergand, v skupni razvrstitvi te discipline pa sta naslova najboljših v 2014 odnesla Mels in druga Švicarka Kathrin Stirnemann, tokrat drugouvrščena. Kevin Berginc se je s 17. časom z lahkoto uvrstil v finale, a na koncu je moral priznati premoč. Zasedel je skupno 25. mesto.

Bolj kot po tem, da je bil to (do nadaljnjega) zadnji kros na izpadanje v svetovnem pokalu – discipline namreč ni na sporedu svetovnega pokala 2015 – si bomo dirko žal zapomnili po prvi smrtni žrtvi v četrt stoletja svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu.

Mlada nizozemska kolesarka Annefleur Kalvenhaar, aktualna evropska prvakinja v ciklokrosu med mlajšimi članicami, je padla na glavo že v dopoldanskih kvalifikacijah, v soboto zjutraj pa v bolnišnici v Grenoblu podlegla poškodbam. V njen spomin bo danes pred vsakim štartom minuta molka.

meribelworldcup.com

Na uvodni fotografiji: Zarja v vroči sedež! Foto Grega Stopar.

Galerija fotografij Grega Stoparja


Galerija fotografij Vanje Kodermaca

{gallery}2014/140824_meribeldhvk{/gallery}

Sledite nam