2. aprila 2013

Na kratko o sinočnji predstavi prostega sloga Masters of Dirt v Stožicah, kratek pogovor z domačim MTB presenečenjem Primožem Tankom in izbor fotografij.

Masters of Dirt drugič v Stožicah, tokrat s predstavo “The Next Level”. Ob motokrostih prostega sloga in drugih vozilih na motorni pogon smo sinoči po zraku videli leteti tudi tri kolesarje. Namesto Bienvenida Aguada nas je prijetno presenetil Ribničan Primož Tanko.

Takole pravi Jan Porič, ki je včeraj s kamero lovil akcijo in izjave: “Masters of Dirt je bil resnično next level. Veliko norih skokov, trikov in odlična množica, ki je napolnila dvorano v Stožicah. Primož Tanko je bil odličen, ni se videlo, da je to njegov prvi nastop na MOD. Odlično je nastopil tudi Aleš Rozman, kljub padcu dopoldne na treningu. Vrhunec je bil nedvomno salta nazaj z motornimi sanmi, kar je Slovenija prvič videla.”

Ej, Tanko fura!!!

Prireditelji so zadnji teden veselo razglašali novico o nastopu Slovenca, Aleša Rozmana na štirokolesniku namreč. Nihče pa ni pomislil, da bi lahko videli tudi kakšnega domačega kolesarja. Tudi Primož Tanko sam ne prav resno, čeprav se je že pred časom priporočil pri prireditelju.

“Georgieju sem poslal nekaj slik in opis slovenske scene. Napisal sem, da bi nastop Slovenca pomenil veliko za slovensko sceno. Pa me je povabil na trening, kjer sem dobil priložnost, da se dokažem,” pravi Primož, najboljši slovenski fristajler na 26-palčnem kolesu.

mtb.si: Je bilo kaj treme?
Primož: “Niti ne, kvečjemu zato, ker zaradi vremena že en mesec nisem bil na kolesu. Takrat sem z Goranom Jurico vozil v Umagu in Pazinu, prav tako z njim sva bila pozimi na Rabu. Druga težava je bila, da sem pričakoval uro ali dve treninga. Pa je trajal le pol ure! Ne hitro sem moral odpeljati in na srečo se je izšlo v redu. Kondicijski treningi so se izplačali, haha.”

Je bilo kaj govora o nadaljnjem sodelovanju?
“Ne, tudi čas bi težko našel. Bom pa vesel, če me povabijo, ko spet kdaj pridejo. Morda me povabijo še v Gradec ali kam drugam.”

Primož je tako po naključju zamenjal Beinvenida Aguada, ki se je na sobotni predstavi v Zagrebu hudo prehladil in je v Ljubljani večino časa preležal v hotelu. Aguado je v Zagrebu izvedel dvojni premet naprej. Pri tem ga Primož ravno ni nadomestil, je pa požel glasne aplavze za svoje trike: superman seatgrab, tailwhip, backflip in backflip one foot x-up. “Žal nas je preganjal čas in so nam kolesarjem program skrajšali za eno rundo. Za en mesec brez kolesa pa mislim, da mi je šlo kar v redu,” pravi Primož.

Kako so te sprejeli v družini MOD?
“O vsej ekipi lahko povem le najboljše. Računal sem, da me bodo imeli bolj za gosta, pa smo se s Samom Reynoldsom in Patrickom Guimezom ujeli, kot bi ves čas furali skupaj. Super fanta sta.”

Si dal kakšen avtogram?
“Ne, so bili očitno vsi preveč presenečeni. Če me bo kakšna deklina dodala na facebooku, bom to vzel kot avtogram!”

Kakšne načrte imaš za letos – trike in tekmovanja?
“Najprej naj se uštima vreme, da dokončam svoje nove skakalnice. Ko bo to urejeno, takoj začnem z novimi triki, starih sem že naveličan … Načrtujem nastope na 26Trix v Leogangu, na Balatonu, Pannonianu, v Tržiču in v Mariboru, pa še kaj se bo našlo. Pri nas v Dolenjih Lazih bo dirt contest 31. avgusta.”

Hvala in čestitke!
“Nepozabno! Hvala Georgieju in Masters of Dirt, mojima pokroviteljema Madness in Bajkmaniji ter KK Ribnčan.”

Videno brez motorjev

Primožev repertoar v Stožicah smo že navedli zgoraj. Sam Reynolds (pogovor z njim sledi) je s gorskim kolesom prav tako kot Tanko skakal superman seatgrab, pa še flipwhip, double tailwhip in superman no hander. Patrick Guimez je z BMX kolesom pokazal dvojni premet nazaj – double backflip.

Kolesarje so na zaletišče vsakokrat potegnili z motorjem. Tanka je vlekel Alastair Sayer, ki je pozneje grdo padel in si bojda zlomil zapestje in gleženj.

Skakalnica je imela od zaletišča do doskočišča 10 m, doskočišče pa je bilo delno mehkejše za varnejše pristanke – kot jih sicer uporabljajo na treningu. Tanko je doslej tako daleč letel le v Leogangu, a tako narazen sta tudi vrha na najdaljši od novih skakalnic v njegovem “parku” v Dolenjih Lazih, ki še čakajo zaključna dela in zaletišče, tako da mu bo letos 10 m postalo mala malca. Do naslednjih masterjev dirta pa itak.

Na uvodni fotografiji flip-whip Sama Reynoldsa, sekvenca Klemna Humarja.

Fotogalerija Klemna Humarja, Anžeta Furlana in uradnega fotografa prireditelja Mira Majcna

Sledite nam