21. marca 2015

4 Islands, etapna dirka čez manj kot štiri tedne pri naših sosedih. Štirje dnevi, štirje otoki, štiri etape … Dirka, kot je še ni bilo. Poklepetali smo s prireditelji.

4 Islands, etapna dirka pri naših sosedih med 15. in 18. aprilom. Štirje dnevi, štirje otoki, štiri etape … Dirka, kot je še ni bilo. Organizacijsko velik projekt in kolikor poznamo Kvarner ter otoke, tudi z izredno lepo kuliso.

Ker se edinstvena dirka na svetu, kot ji pravijo organizatorji, nezadržno približuje, smo nekaj vprašanj zastavili tudi njim, natančneje Jeleni Mijić.

Kako je prišlo do ideje organizirati tovrstno prireditev?
Želeli smo pripraviti edinstveno dirko, s katero bi lahko pokazali tisto najboljše, kar lahko ponudi Hrvaška v svetu gorskega kolesarstva. Ideja za dirko štirih otokov je bila sicer dokaj enostavna in enostavne ideje so po navadi tiste najboljše. Čeprav je na Hrvaškem ogromno lepih krajev za gorsko kolesarjenje, so otoki tista posebnost, ki Hrvaško loči od marsikatere druge destinacije.

Organizirati tekmovanje na štirih popolnoma ločenih lokacijah zna biti kar velik izziv, kako ste uspeli vključiti kar štiri otoke v celoto?
Dirka sama je, kar se tiče organizacijskega vidika, zelo kompleksna. Štirje otoki pomenijo – 4 občine, 4 policijske postaje, 4 turistične organizacije, 4 reševalne službe, … vse je pomnoženo s 4. Potem so tudi transferji koles in prtljage, potem sta tu dve organizacijski oziroma traserski ekipi. Prva je na progi sočasno s tekmovalci, druga pa istočasno označuje traso za naslednjo etapo. Potem je tu še foto in video press center, vsakič na novi lokaciji … Zahtevno, a obenem zanimivo. Velike pomoči smo bili deležni tudi s strani lokalnih subjektov, turističnih skupnosti Baška, Rab in Lošinj. Predvsem pa hotelov Baška, ki so takoj prepoznali potencial tekmovanja. Brez njih ne bi bilo ničesar.

Koliko časa ste potrebovali, da ste našli lokacije in povezali vse poti?
Del poti smo poznali, še posebej na Krku, kjer smo hotele Baška vključevali v licenco Adria Bike Hotels. Na ostalih otokih smo preživeli po tri do štiri dni, da smo definirali osnovne poti, za tem pa smo se lotili nekoliko kompeksnejše postavitve samih tras. In prav te trase so najboljše, kar nudijo otoki za gorske kolesarje in prepričani smo, da bodo zadovoljile tudi tiste najzahtevnejše!

Na Hrvaškem ste tako ali tako poznani po dobrih dirkah v gorskokolesarskih maratonih. 4 Islands pa je le nekoliko drugačen format. Želite morda postati Cape Epic Kvarnerja?
Ne bi se ravno primerjali s Cape Epicom, smo pa dneve in noči razmišljali o tem, kako takšne dirke delajo najboljši. Nato smo si postavili neke standarde organizacije, vsaj v tistem delu, kako prvo dirko narediti kar se da zanimivo. Naš glavni “konzultant” je organizator dirk v Južnoafriški republiki, nekaj let je sodeloval tudi pri organizaciji Cape Epica, no mi pa smo 4 Islands in želimo biti posebni in deinstveni ter postati prepoznavni po celem svetu. Na prvi dirki pričakujemo predvsem zadovoljne tekmovalce, ki bodo ponesli dober glas še do drugih.

Koliko ljudi stoji za projektom?
Trije smo, ki se trenutno ukvarjamo le z organizacijo in realizacijo dirke, potem imamo še pet pomočnikov, ki delujejo v zaledju. Na dirki sami pa bo delalo okoli šestdeset ljudi.

Izvedba takšne dirke je nedvomno velik finančni zalogaj. Številk najbrž ne morete razkriti, a predvidevamo, da gre za veliko vsoto.
Vložek je velik, za naše zmožnosti dejansko ogromen. Brez pokroviteljev nebi mogli narediti ničesar. Za to se moramo zahvaliti hotelom Baška, Giantu, Husqvarni, Mazdi in Maxxisu.

Kako kaže s tekmovalno udeležbo? Imate prijavljenih že veliko tujih tekmovalcev?
Trenutno so prijavljeni tekmovalci iz petnajstih držav. Poleg domačih še kolesarji iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Madžarske, Češke, Slovaške, Poljske, Velike Britanije, Južnoafriške Republike, Združenih držav, Romunije, Srbije in Bosne. Prisotnost pa so potrdili tudi novinarji iz desetih držav, ki bodo delali reportaže, med njimi tudi ekipa najbolj iskanega gorskokolesarskega časopisa v Evropi.

Je na štartni listi že kakšno znano ime, ali ga zaenkrat še skrivate?
Bo, a naj ostane skrivnost. Lahko povem le to, da pride tudi vrh slovenskega gorskega kolesarstva.

Hvala za pogovor!

Z dirke 4 Islands se bosta za mtb.si javljala Bobi in Uroš

adriabike.hr

Preberi še:
Bliža se etapna dirka 4 Islands

Na uvodni fotografiji spust v Baško, foto Vedran Metelko/Adria Bike Group

Sledite nam