Energija bikes
Wheelbase Koloset Trgovina Ride Freestyle Giant
9. junija 2019

Na tretji dirki v spustu svetovnega pokala na najvišji stopnički Loic Bruni in Tracey Hannah. Jure Žabjek odlično, monika Hrastnik dvanajsta, Žak Gomilšček pa osemnajsti.

Suha, prašna in drseča proga v Leogangu. Pri dekletih po treh dirkah tri različne zmagovalke. Po dveh Britankah po dolgem času Avstralka. Tracey Hannah je dočakala svojo 4. zmago v svetovnem pokalu!

Pri moških po prvih treh dirkah prva mesta pripadajo Francozom. V Mariboru Bruni, v Ft. Williamu Pierron in v Leogangu zopet Bruni! Razburljiva dirka, veličastna vrnitev veterana in trikratnega zmagovalca seštevka svetovnega pokala Grega Minnaarja, smola Lorisa Vergierja in odličen rezultat Jureta Žabjeka.

Moški

Po ne najbolj posrečenih kvalifikacijah je trikratni svetovni prvak Loic Bruni (Specialized Gravity) zopet pokazal svoje mojstrstvo. S časom 3 minute, 16 sekund in 132 tisočink je bil v vročem sedežu vse do konca in le spremljal napeto dirko. Na drugo mesto se je uvrstil zmagovalec kvalifikacij, Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate), ki je za Francozom zaostal le 0,324 sekunde. Tretji je bil tretji vodilni v svetovnem pokalu, Avstralec Troy Brosnan (Canyon FactoryDownhill Team). Njegov zaostanek pa 0,746 sekunde. Na zmagovalni oder sta se uvrstila še Britanec Danny Hart (Madison Saracen Factory Team) in s štirimi zmagami kralj Leoganga Američan Aaron Gwin (Intense Factory Racing). Hart je zaostal 1,994, Gwin pa 2,418 sekunde.

Ekipa Unior/Devinci Factory Racing

Vožnja Jureta Žabjeka, včeraj petega v kvalifikacijah, je bila v zgornjem delu suverena in hitra, v srednjem delu pa nekaj drobnih napak, a je bilo vseeno dovolj za uvrstitev med najboljše. S 3,562 sekundami zaostanka je zasedel 10. mesto. S tem je izenačil svojo naboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. Kanadčan Kirk McDowall se je med ekipnimi kolegi na progo podal prvi in dosegel 37. čas, zaostanek za Brunijem je znašal 8,7 sekunde. Najvišje uvrščeni na letošnji lestvici svetovnega pokala Američan Dakotah Norton je zasedel 51. mesto. Več v poročilu ekipe UDFR: Leogang: Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing

Ženske

Slavje Avstralke Tracey Hannah (Polygon UR), drugo mesto za Nemko Nino Hoffmann, tretje je osvojila Novozelandka Kate Weatherly, ki so ji namerili tudi najvišjo hitrost in je znašala 51,991 kilometra na uro! Za Hoffmannovo je drugo mesto najboljši rezultat v karieri, potem ko je bila v Ft. Williamu tretja. Weatherlyjeva je bila v Škotskem višavju šesta.

Tracey Hannah, katere čas na progi je danes znašal 3 minute 42 sekund in 107 tisočink, se je po dolgem času veselila najvišje stopničke, to je njena četrta zmaga v svetovnem pokalu. Hoffmannova je zaostala za 2,435 sekunde, Weatherlyjeva pa za 9,360. Četrto mesto po neverjetno hitrem zgornjem delu, je s padcem in 9,5 sekundami osvojila odlična Francozinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory), peta je bila Italijanka Veronika Widmann (Insync).

Druga z včerajšnjih kvalifikacij in do danes vodilna v svetovnem pokalu Britanka Rachel Atherton (Atherton Bikes) je s padcem v zgornjem delu in več kot 26 sekundami zaostanka zasedla zadnje, 15. mesto. Monika Hrastnik (Dorval AM) je z 21,242 sekundami zaostanka osvojila 12. mesto.

Mladinci

Slavje Francoza Thibauta Daprele (Commencal / Vallnord), ki tekmecem ne pusti nobene priložnosti. Tokrat je najhitrejši kvalifikacijah postavil tudi zmagovalni čas finalne vožnje (3 minute, 23 sekund 950 tisočink) in za 1,963 sekunde za seboj pustil včeraj četrtega, Avstralca Kyeja A’Herna (Canyon Factory DH Team). Tretji je bil drugouvrščeni v včerajšnjih kvalifikacijah, Francoz Matteo Iniguez, ki je zaostal 3,125 sekunde. Daprela je čas s kvalifikacij izboljšal za sekundo in sedem desetink.

Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) je z zaostankom 14,4 sekunde osvojil 18. mesto (mesto slabše kot na kvalifikacijah). Od prvih točk svetovnega pokala so ga ločila tri mesta oziroma slabe 4 sekunde.

Mladinke

Avstrijka Valentina Höll (Sram TLD Racing) ni pustila presenečenj in je včerajšnji čas izboljšala za 1,3 sekunde. Danes se je štoparica ustavila pri treh minutah 49 sekundah in 363 tisočinkah. Najbližja zasledovalka Američanka Anna Newkirk (Sram Young Guns) je zaostala za 18,749 sekunde. Tretje mesto je osvojila Norvežanka Mille Johnset (Atherton Bikes), njen zaostanek pa 19,266 za Avstrijko.

Vrstni redi na uci.org

Posnetka moške in ženske preizkušnje si lahko ogledaš na RedBull.tv

Na naslovni fotografiji zmagovalec moške preizkušnje Loic Bruni. Foto Borina Mišica.

Preberi / oglej si še
Leogang: Kvalifikacije Hannahovi in Minnaarju, Žabjek 5.!
Leogang: Fotogalerija Borine Mišice
Leogang: Gee pregleda progo
Leogang: Po progi z Wynom, Benom in Finnom

Energija bikes
Wheelbase Koloset Trgovina Ride Freestyle Giant
Sledite nam