Leogang, Monika Hrastnik
17. junija 2023

Zopet odličen ženski spust svetovnega pokala. Druga letošnja dirka uspešna tudi za Moniko Hrastnik.

Sobotna dirka je bila popolno nasprotje petkovih kvalifikacij. Proga se je zaradi včerajšnjega popoldanskega dežja nekoliko spremenila, predvsem v gozdnem delu je nastalo nekaj novih drugačnih linij in pazljivost v dopoldanskem polfinalu ni bila odveč.

Leogang, polfinale: Številka štiri ji pristoji

Četrta s kvalifikacij in četrta po polfinalu, to sta bila dva trenutna izida Monike Hrastnik (Dorval AM Commencal). Monika je v zgornjem delu vozila nekoliko bolj zadržano, v spodnjem delu pa je pospešila, spustila zavore in se zavihtela pred zmagovalko Lenzerheideja Rachel Atherton (Continental Atherton). S tem je napovedala, da se najhitrejši peterici ne misli odpovedati.

Ko se je za Moniko na progo podala Nemka Nina Hoffmann (Santa Cruz Syndicate), so štoparice “ponorele”, saj je bila na vseh merjenjih vmesnih časov daleč najhitrejša. A tik pred izhodom iz gozdnega dela, le malo pred ciljem, pa jo je padec skoraj stal zanesljivega vodstva, a je v cilj prišla še vedno s skoraj 4 sekundami prednosti pred Moniko.

Na startu sta bili le še Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal) in domačinka Vali Höll (RockShox Trek Race Team). Balanche je na koncu zaostala za Nemko Hoffmann, Vali pa je na krilih navijačev postavila čas 3:26,737 in postala zanesljiva zmagovalka polfinalne preizkušnje.

Aktualna svetovna prvakinja je bila na domačih tleh nepremagljiva. Foto Marko Obid.

Veliki finale velikih deklet

Tudi v finalu nekoliko zadržan zgornji del, a odličen zaključek Monike Hrastnik, ki je ob prihodu v cilj s časom 2:30,825 zaostala manj kot 3 desetinke sekunde za Rachel Atherton. Čas v cilju je obetal uvrstitev med najboljših pet.

Camille Balanche se je po Lenzerheideju želela maščevati Rachel in obljubo je držala vse do prihoda v cilj, kjer je s kraljico spusta pometla za dobre 3 sekunde in Vali Höll ter Nini Hoffmann na startu dala vedeti, da morata v finalu dati vse od sebe. Nina Hoffmann je finale vzela še bolj zares kot polfinalno vožnjo, a se je v gozdu v strmem zavoju nekoliko zalomilo in Nina je pristala na tleh ter z zaostankom več kot petih sekund za Camille dirko končala v ozadju.

Na startu je bila le še domačinka Vali, dekle, ki je v parku Leogang preživelo celo otroštvo. Grenak spomin na kar nekaj spodletelih dirk na domačen prizorišču je tokrat izginil. Vali Höll je vozila brez napak in v cilju postavila nov časovni mejnik – 3:23,222. Tako je Leogang dobil domačo zmagovalko, Monika Hrastnik pa je osvojila še eno štirico.

Monika po dirki: “Od včeraj se je proga kar spreminjala. Vedela sem, da so odprti deli suhi, kako pa je v gozdu, nisem vedela. V polfinalu je šlo z nekaj rezerve, v finalu pa z nekaj manj rezerve, ampak še vedno sem na nekaterih delih peljala nekoliko prepočasi. Vseeno sem zadovoljna, dalo bi se peljati še nekoliko bolje. So pa tole moje prve letošnje stopničke in dobra popotnica za Val di Sole.”

V skupnem seštevku je s 680 točkami vodstvo prevzela Camille Balanche. Drugo mesto s 616 točkami zaseda Rachel Atherton, Vali Höll pa ima na tretjem mestu 592 točk. Monika Hrastnik se je s tremi četrtimi mesti (kvalifikacije, polfinale, finale) prebila na peto mesto. Skupaj z uvrstitvami iz Lenzerheideja ima 380 točk.

Vrstni redi na uci.org.

Posnetek polfinalnih preizkušenj si oglej na kanalu youtube.

Naslovna fotografija Marko Obid, fotografiji iz cilja Matej Hartman.

Preberi še

Leogang

Sledite nam