Pumpaj Slovenija Vrhnika
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
27. novembra 2018

Spremljaj aktivnosti in športne dejavnosti na uri z novo mešanico med funkcijami Vivoactive 3, Forerunner in Fenix. To je Instinct.

Nova naprava Garmin za spremljanje aktivnosti in športnih dejavnosti je mešanica med funkcijami Vivoactive 3 in kupom funkcij Forerunner/Fenix. Bliže je Fenixu kot Vivoactive.

Kaj ima?

– ima skoraj vse senzorje Fenix 5, vključno z mrežo satelitov Galileo in barometrom
– je manjši in lažji kot Fenix 5
– skoraj vse outdoor funkcije, ki jih ponuja Garmin
– plavanje na odprtem
– 3D meritve razdalje
– točke poti in sledenje
– samo črno-beli zaslon

Česa nima?

– v primerjavi s Fenix 5 je zaslon manjši in ima manjšo ločljivost.
– okvir in ohišje sta dovolj robustna, vendar ne tako kot pri Fenix 5
– tretjina cene Fenix 5 in dve tretjini njegove baterije
– ne podpira Garmin Connect IQ
– ni fizioloških parametrov, Firstbeat, kot so VO2 max in podobno
– brez STRAVA priboljškov
– brez sledenja skupine
– nobenih naprednih športnih funkcij, kot je utrip pri plavanju, tekaška dinamika in ne podpira senzorjev moči ali luči pri kolesarjenju – dovolj pošteno
– ni golfa (!)
– brez WiFi

Osnove

Najbolj očitna stvar, ki jo boš takoj opazil, je, da je ekran precej drugačen od vseh prejšnjih nosljivih naprav Garmin. Ima 12 prikazov zaslona, v resnici 6, saj je polovica teh inverzna barva ostalih. Vsak prikaz za uro ti omogoča prilagajanje polj. Če držiš gumb MENU, se prikaže meni za ogled in tam se prikaže stanje napolnjenosti baterije.

Na tej uri ni Garmin Connect IQ in sam menim, da je to dobra stvar. Sicer bi ti omogočal namestitev aplikacij in dodatnih prikazov, skupaj z možnostjo požiranja baterije ali nestabilnega delovanja.

Senzor srčnega utripa Elevate nenehno spremlja in zapisuje srčni utrip vse ure dneva skozi cel teden in sicer v intervalih po eno sekundo. Vse te informacije se nato prenašajo v mobilno aplikacijo Garmin Connect, tam pa si lahko ogledaš tudi dnevne trende.

Podatki o srčnem utripu se shranijo tudi v Garminove modele za sledenje stresu, ki se prikazujejo na uri in v mobilni aplikaciji Garmin Connect. Primerjava z dejanskim občutkom stresa in grafom v Garmin Connect je prav osupljivo podobna.

Instinct sledi korakom, spanju in hoji po stopnicah. Tudi te podatke si lahko ogledaš na uri, v pogledu povzetka “Moj dan”, ali pa ga nastaviš kot posamezni pogled. Vse te stvari zazna samodejno brez posebnega nastavljanja in zelo dobro funkcionirajo.

Trajanje baterije je v običajnem načinu (brez GPS) 14 dni, v načinu polnega sledenja GPS pa 16 ur. Trajanje v načinu UltraTrac GPS je 40 ur, a je GPS pri tem zelo omejen. Baterija je pri meni zlahka zdržala en teden in to z okoli uro in pol dejavnosti GPS skoraj vsak dan (4 do 6 aktivnosti na teden).

Navigacijske funkcije

Pri navigaciji je Instinct kot mini Fenix. Nima sicer zemljevidov, tako kot serija Fenix 5 Plus, vendar pa teh tudi v ostalih nosljivih Garmin napravah ni.
– magnetni kompas (in s tem način “Sight N’Go”)
– GPS koordinatni prikaz / navigacija
– navigacija po prednaloženi poti (slog drobtinice)
– čas sončnega zahoda / vzhoda / somraka
– izračun površine
– nevihtni alarm preko barometričnega višinomera
– TracBack (kot tudi Nazaj na začetek)
– višinski profil (znotraj poti)
– tipke bližnjic (posebna funkcija Fenixa)
– 3D razdalja / hitrost, vzpon / spust, podatkovna polja

Barometrični višinomer sproži opozorila o nevihti. Nastavitve opozorila lahko spremeniš v nastavitvah senzorja barometričnega merilca višine, vključno z umerjanjem. Na istem mestu lahko umeriš tudi kompas. Ko si pripravljen na trening, lahko izbiraš med prednastavljenimi profili dejavnosti za tek, kolesarjenje, plavanje in drugo.

Ko pogledaš obliko in dizajn, boš Garmin Instinct bodisi vzljubil ali pa ne. Verjetno ne bo veliko brezbrižnih pri pogledu na to napravo. Če ti je bila všeč ura Casio, boš verjetno zelo navdušeni nad Instinctom. Na voljo je v treh različnih barvah, pa tudi paščke lahko menjaš po želji.

Izdelana je po ameriškem vojaškem standardu 810G – je odporna na toploto in udarce ter vodoodporna do 100 metrov. Odpornost je njena velika prednost pri aktivnostih v naravi in športih, ki zahtevajo sunkovito gibanje in prebijanje po stezah, ki niso vedno očiščene in te vejevje “boža”. Pa tudi kak padec ji ne bo preveč škodil.

Polna cena je 299 evrov, a bo v Garminovih akcijah zagotovo še dostopnejša.

Več na garmin.com 

Foto proizvajalec in Aleš Boben

Preberi še:
Garmin Edge 130: Naravni naslednik Edge 500?
Predstavljamo: Garmin Edge 1030

Hervis serviser
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam