8. julija 2017

Zmage Minnaarja, Nicole in Ilesa. Vrhunski dosežek ekipe UTT. Monika in Jure med najboljšimi desetimi!

Vroče v Švici. Dve vrhunski uvrstitvi za ekipo Unior Tools Team ter super uvrstitev za Moniko Hrastnik! Tesni obračuni na dirki deklet in razpleti, ki jih v ženskem spustu že dolgo nismo vajeni. Divje pri moških, pri mladincih pa brez presenečenj. Finn Iles tudi po slabših kvalifikacijah poskrbi, da je v finalu vse po njegovo. Vse to na 5. dirki letošnjega svetovnega pokala v spustu. Nekaj dežja ponoči je spralo vsaj malo prahu s proge in omogočilo hitrejše čase kot v kvalifikacijah. 

Moški

Laurie Greenland (MS Mondraker) je bil prvi, ki se je spustil pod mejo treh minut in s časom 2:59.985 kar nekaj časa preživel v vročem sedežu. Šele njegov moštveni kolega, aktualni svetovni prvak Danny Hart, ga je uspel zamenjati na vročem sedežu s časom 2:58.868. Na štartu je bilo le še najhitrejših pet. Najprej Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate), ki pa je takoj po štartu naredil napako, se dobesedno ustavil in Hartovega časa ni mogel ogroziti. Loic Bruni (Specialized Gravity) je z drobnimi napakami preko celotne proge končal na 7. mestu.

Najboljši trije s kvalifikacij. Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) je odpeljal perfektno in Harta ugnal za 1.826 sekunde ter napovedal še hujši boj za zmago. Troy Brosnan (Canyon Factory DH) je bil naslednji, ki je izzval najboljši čas. Zadnje merjenje vmesnega časa je kazalo na podoben razplet kot v Andori, a se je tokrat štoparica ustavila v prid Grega Minnaarja. Še zadnji na štartu je bil Aaron Gwin (THE YT Mob), ki je dobesedno raztrgal progo, si privozil več kot sekundo in pol prednosti, nato pa …smola! Predrt zadnji plašč in “ničla” (51. mesto) za Gwina ter druga letošnja zmaga Grega Minnaarja s časom 2:57.042, drugo mesto Troya Brosnana in tretje Dannyja Harta.

Greg Minnaar je z 21. zmago v svetovnem pokalu še povečal prednost pred zasledovalci. Sedaj ima 902 točki. Na drugo mesto se je prebil Troy Brosnan, ki ima 742 točk, Aaron Gwin je zdrsnil na tretje mesto in ima 649 točk.

Vožnja Aarona Gwina

Jure! Vrhunsko! Rudy, Bravo!

Rudy Cabirou, po kvalifikacijah 10., je v finalni vožnji z manjšimi napakami končal na vrhunskem 8. mestu, Jure Žabjek, včeraj 23., danes pa super vožnja in 10. mesto! Jure je svoj mejnik postavil še za dve mesti višje. Več v posebnem poročilu ekipe Unior Tools Team.


Leteči Jure danes do desetega mesta!

Dekleta

Napeti obračuni pri dekletih, kot že dolgo ne. Najprej je v finalu progo odlično odpeljala tretje uvrščena iz Andore, Francozinja Marine Cabirou (VV Racing), ki se je s končnim časom zelo približala tistemu, ki ga je v kvalifikacijah postavila Britanka Rachel Atherton (Trek Factory Racing). Nato super vožnja Britanke Tahnee Seagrave (Transition Bikes / FMD Factory), a vse do zaključnih zavojev, kjer ji je fenomenalen čas zdrsel po progi, saj je izgubila oprijem sprednjega kolesa in se zaradi traku ob progi skoraj ustavila. Nato pa Švicarka Emilie Siegenthaler (Pivot Factory Racing) napadalno od štarta do cilja, vmes je odpeljala nekaj zanimivih in zelo hitrih linij, ter se veselila končnega tretjega mesta.

Myriam Nicole (Commencal / Vallnord) je dokazala, da se lahko napada tudi z drugega mesta po kvalifikacijah. Super vožnja in zelo dober spodnji del sta zadostovala, da je v cilj pripeljala s prednostjo dobrih dveh sekund pred Siegenthalerjevo. Na vrhu je bila le še Rachel Atherton. Njen kvalifikacijski čas je bil že davno presežen in odpeljati bi morala sedem sekund hitreje, če je želela zmagati. Vse do zadnjega merjenja vmesnega časa je kazalo na zmago, nato pa dve drobni napaki in Rachel je s pol sekunde zaostanka osvojila končno drugo mesto.

Monika Hrastnik (KK Črn Trn) je z zaostankom 12,3 sekunde osvojila končno deseto mesto.

Z drugo zaporedno zmago se je Myriam Nicole povzpela na prvo mesto v skupnem seštevku in ima 980 točk. Sledi ji Hannahova, ki ima 80 točk zaostanka, na tretjem mestu je danes petouvrščena Britanka Tahnee Seagrave, ki za Hannahovo zaostaja dodatnih 81 točk. Monika je po petih dirkah na skupnem 15. mestu. Na prvi dirki je bila 14., na tretji in današnji pa 10. Vmes ni vozila dirk na Škotskem in v Andori.


Monika Hrastnik

Izjava Monike Hrastnik

“S seboj sem imela vse, kar sem potrebovala, še sestro,” je povedala Monika. “Vreme je čez dan zdržalo, včeraj zvečer je bila manjša ploha, da se danes ni toliko kadilo. Proga je bila vse dni brutalna, hitra, fizično zahtevna ter drseča – le čakal si, kdaj te bo spodneslo. V kvalifikacijah sem štartala dvakrat, saj sem v prvem nastopu dobila rdečo zastavico. Tako v kvalifikacijah kot v finalu sem izgubila na štartu, lahko bi bolj pritisnila. Vozila sem povprečno, brez večjih napak, a progi nisem preveč zaupala. Drugače pa sta mi lokacija in proga med boljšimi. Vesela sem še enega desetega mesta, sploh ker ne nastopam na vseh dirkah svetovnega pokala in ker nisem dovolj na kolesu.”

Mladinci

Kljub včerajšnjem le tretjem mestu je na dirki Kanadčan Finn Iles (Specialized Gravity) zopet dokazal, da z njim v finalnih obračunih ni šale. Na čisto vseh vmesnih merjenjih je imel najhitrejši čas in v cilju je slavil z 1.134 sekunde prednosti. Drugo mesto je osvojil Britanec Joe Breeden (Intense Cycling UK), ki je je imel tudi včeraj drugi čas kvalifikacij. Včeraj najhitrejši Francoz Sylvain Cougoureux (Les Gets Intense Team) se je moral zadovoljiti s tretjim mestom in zaostankom štirih sekund za Ilesom.

V skupnem seštevku prepričljivo vodi Finn Iles pred Mattom Walkerjem, tretji je Cougoureux, le točko za njim pa Breeden.

Vrstni redi 

Jutri ne zamudi dirke v olimpijskem krosu, ki si jo lahko v živo ogledaš na redbull.tv.

Na naslovni fotografiji Rudy Cabirou. Foto Klemen Humar

Preberi še:
Lenzerheide: Na kvalifikacijah Monika 8., Jure pa s 23. časom
Lenzerheide: Fotogalerija pred finalom v spustu

Sledite nam