14. oktobra 2019

Še ena odlična sezona gorskokolesarskih maratonov na Hrvaškem je zaključena. Veliki finale je bil na otoku Krk.

Kot češnja na torti se je na Krku odvila še zadnja dirka letošnje serije Husqvarna Adria Bike. Ekipa Adria Bike ima veliko izkušenj z organizacijo prireditev na otoku Krk, zato ne preseneča, da je organizatorju uspelo privabiti veliko domačih in tujih tekmovalcev. Maraton je bil razprodan.

Prireditev se je začela v petek popoldne, ko je parkirišče pred hotelom Valamar Corinthia napolnilo precej razstavljavcev in pa tekmovalcev, ki so dvigovali svoje startne številke.

Tri dolžine

Kot pri vseh maratonih Adria Bike so bile na izbiro tri trase, da so lahko vsi tekmovalci, ne glede na izkušnje, izkusili čar gorskega kolesarstva. Najkrajša Easy je bila dolga 26 kilometrov in s 452 višinskimi metri vzponov, srednja Classic je s 54 kilometri postregla z 1021 višinci, najdaljša in najzahtevnejša pa je bila Epic, ki je merila 71 kilometrov, premagati pa je bilo potrebno 1324 višinskih metrov.

Na zadnji letošnji maraton

Sonce je bilo na dan dirke sicer zakrito z oblaki, a je bilo toplo in za dirkanje zelo ugodno vreme. Množica se je zapodila po obali in zmotila sprehajalce, ki pa so to pričakovali, zaradi tega ni bilo nikakršnih težav. Že do prvega, 18-odstotnega vzpona po asfaltu na Sv. Ivan, se je skupina lepo raztegnila, tako da tudi po vstopu na kamnito pot do Mesečeve planote ni bilo večjih težav s prehitevanjem. Nadaljevanje po makadamih in enoslednicah je bilo prav tako elegantno, saj je bila traserska ekipa na delu že od ponedeljka in je poti očistila vejevja ter robidovja, tako da so praske na cilj prinesli samo tekmovalci, ki so šli na “kol” ali pa so bili res precej nespretni.


Četica odličnih slovenskih tekmovalcev, vmes pa en Avstrijec.

Easy

V moški kategoriji je s časom ure 5 minut in 48 sekund zmagal Avstrijec Christoph Plank, ki je najbližjega zasledovalca, Hrvata Ivana Halovića, prehitel za nekaj manj kot štiri minute. Tretji je bil Davor Pikulić. V kategoriji master je bil prvi domačin Boris Basta. Drugo in tretje mesto sta si razdelila Tomaž Volf in Poljak Sebastian Kaczmarczyk.

Grand master. Pri najstarejših so si prva tri mesta razdelili Hrvat Tomislav Gojkovič, drugi je bil Bogdan Mihelj in tretji Italijan Oscar de Walderstein. Ženske: dve Hrvatici, Maja Bonačić in Zlatica Pernjak, ter naša Maja Zupan.

Classic

Moško kategorijo je s časom dve uri, 23 minut in 56 sekund osvojil Josip Toljan, drugi je bil Rok Golob, tretji pa Janez Dejak. Kategorijo master si je podredil Avstrijec Roland Plank, na drugo mesto in tretje mesto sta osvojila Hrvata Marin Pejdo in Mario Šubr. V kategoriji grand master pa Lucijan Premrn pred Janezom Sirnikom. Tretje mesto je osvojil domačin Joško Fržop. Med ženskami je bila prva Avstrijka Anna Hofmann, druga Blanka Krajnc in tretja domačinka Dubravka Fazlić.


Vita Movrin si je konkurenco podredila na najdaljši, epski trasi.

Epic

Najdaljšo traso je v moški kategoriji najhitreje prepeljal Avstrijec Cristoph Soukup. Za to je potreboval 2 uri, 52 minut in 10 sekund. Drugo mesto je z dobro minuto zaostanka osvojil Boštjan Hribovšek, tretji pa je bil Gregor Dimic.

V kategoriji master je prvo mesto osvojil Mitja Tancik, drugi je bil, z enakim časom, Lenart Noč, tretji pa Hrvat Marko Fržop. Med najstarejšimi v kategoriji grand master je slavil Peter Vesel. Bil je hitrejši od Maxa Zdouca, na tretje pa se je uvrstil Zoran Perić. Med ženskami je na najdaljši progi zmagala Vita Movrin, drugo mesto je osvojila Natalija Anderluh, tretja je bila hrvaška prvakinja v maratonu Kristina Lukačević.


E-kolesa tudi na maratonskih preizkušnjah že kar pogost pojav. V svoji kategoriji, seveda.

e-MTB

Ebike Classic. Prvo mesto Marko Švenda, drugi je bil Ljudevit Perhot, tretji pa Robert Birsa. V ženski kategoriji je slavila Vanja Nedeljkovic pred Andreo Kiršić.

Ebike Easy. Viktor Lenac, Ivan Nedeljković in Igor Suljuzović so bili prvi trije v moški kategoriji. Med ženskami je bila edina uvrščena Dejana Zupanc.

Za konec

Serija Husquarna Adria Bike, v kateri je skupaj nastopilo kar 1600 tekmovalcev, se je za leto 2019 zaključila. Skupni zmagovalci serije so postali: Andrea Kiršić med ženskami, Christoph Soukup med moškimi, v veteranski (master) kategoriji je slavil Lenart Noč, v kategoriji grand master pa Peter Vesel.


Najboljši v letošnji seriji.

Vrstni redi 

Pod črto

Maraton serija Adria Bike je očitno našla svoje mesto v koledarjih tako domačih kot tujih tekmovalcev in se trdno zasidrala kot serija elitnih maratonov v regiji. Vsi ostali se bodo morali zgledovati po njej, če želijo ohraniti svoje mesto v koledarjih rekreativnih tekmovalcev.

Jasno je, da bodo elitni tekmovalci nastopili na večini dirk v regiji, rekreativci pa seveda več pozornosti posvetijo družinskemu vzdušju na dirkah in trasah, ki so prilagojene njim in ne obratno. In tu je ekipa Adria Bike našla pravo razmerje med tekmovalnostjo in zabavo, ki privabi prav vse gorske kolesarje, ne glede na njihov staž ali spretnost. Enostavno zaupajo organizatorju in se mu prepustijo, on pa jih nikdar ne razočara. Prav zato je bil vrvež v Baški tudi v nedeljo po dirki, saj so vsi želeli izkoristiti še zadnji lep kolesarski vikend.

Baška, otok in kolesarstvo

Čeprav je Baška nekako sinonim za gorsko kolesarstvo na otoku, se večina dirk na otoku odvija pravzaprav v okolici mesta Krk in krajev Malinska, Dobrinj ter Vrbnik, kjer so lokalni zanesenjaki – eden izmed njih je tudi Nikola Radovčić, ki upravlja Bike Center v Valamar hotelu Koralj v mestu Krk – v zadnjih 15 letih in uredili mrežo 700 kilometrov (da, prav ste prebrali) nezahtevnih, srednje in zelo zahtevnih kolesarskih poti.

Tako prav vsak tip kolesarja lahko najde kaj zase. Tudi Bike Center, ki sicer resno deluje šele eno sezono, že postaja središče, kjer se srečujejo kolesarji pri iskanju poti in vodenih izletov po otoku.

Načrti segajo dlje, saj sta v hotelu tudi joga in fitnes center in upravljalec pojem družinski športno-sprostitveni vikend postavlja na prvo mesto ponudbe. Več o tem, ko bodo sestavljeni programi in dokončana karta poti preko celega otoka, kar naj bi se zgodilo do začetka naslednje sezone.

Foto organizator

Sledite nam