DP kratki kros
17. oktobra 2021

V Bike parku Ljubljana v Podutiku je potekalo prvo državno prvenstvo v mladi, a atraktivni disciplini kratki kros. Naslove so podelili v mladinskih in v elitnih kategorijah.

Bike Park Ljubljana je znan kot odličen poligon za ljubitelje gravitacije. V Podutiku so se do sedaj zvrstili številni dogodki, kot sta Ljubljana MTB vikend in Flat Out Days. Gostili so tudi prolog endura Golovec, servisne delavnice in še kaj bi se našlo. Tokrat je bil park prvič v vlogi gostitelja dirke za državno prvenstvo.

Proga je bila speljana v spodnjem delu parka in sicer po grbinastem poligonu, preko povezovalnega vzpona do “flow linije”, tam je sledil spust do travnika pred Rajdovimi paviljoni. Krog je bil dolg 600 metrov, kar je sicer nekoliko manj, kot merijo krogi na dirkah svetovnega pokala v kratkem krosu, a je bil tehnično zahteven in zelo razgiban.

Tekmovalci mladinske in moške kategorije elite so morali prevoziti 11 krogov (vključno s startnim), ženske elite so imele krog manj, mladinke pa so se spopadle z devetimi krogi.

Kategorija elite: Tanja in Rok

V elitni moški kategoriji je Rok Naglič (Calcit Bike Team) povedel že na začetku, a mu je največ preglavic povzročal nekdanji gorski kolesar, danes pa cestni kolesar v ekipi Tirol KTM Cycling Team Matevž Govekar, ki je nekaj časa tudi vodil. Naglič je do cilja stopnjeval ritem in s časom 23 minut in 4 sekunde za 18 sekund prehitel Govekarja. Tretje mesto je osvojil Nagličev klubski kolega Blaž Žle, ki je zaostal dve sekundi več.

V ženski kategoriji je Tanja Žakelj (Unior – Sinter), ki ima zaradi dirk v svetovnem pokalu največ izkušenj s to disciplino, vozila suvereno in z desetimi krogi opravila v 24 minutah in 19 sekundah ter za minuto in 3 sekunde prehitela Vito Movrin (Energijateam.com). Tretje mesto je pripadlo Maruši Knap (Calcit Bike Team).

Tanja Žakelj po dirki

Naša najtrofejnejša tekmovalka v olimpijskem krosu ima v svoji zbirki še en naslov več. Tokrat v disciplini kratki kros.

“Ker so organizirali nekaj zanimivega in sem imela čas in je vse skupaj potekalo v Bike parku Ljubljana, sem z veseljem sodelovala. Za ogrevanje sem odpeljala nekaj krogov in traile okrog tako bolj za užitek kot zares. Že dober mesec imam proste roke glede treninga in sem bila po dirki presenečena nad seboj, da mi je šlo precej dobro. Tako, da fajn, dober občutek je.”

Mladinska kategorija: Daša in Žan

Med mladinci Žan Pahor (Energijateam.com) ni imel prave konkurence in je slavil s 55 sekundami prednosti pred Tinetom Jerebom (MBK Črni Vrh). Bron je pripadel Ambrožu Vovku (Calcit Bike Team).

Med mladinkami je šel naslov v MBK Črni Vrh. Privozila jim ga je Daša Mlakar. Na drugo mesto se je uvrstila Tina Kalajžič (KK Ravne), tretje mesto je osvojila Ema Movrin (Energijateam.com).

Vrstni redi

Fotografije Klemen Humar @klemenhumar

Preberi še

XC Kamnik: Mladi kolesarji na vrhu!

Sledite nam