Pumpaj Slo Velenje
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
26. oktobra 2009

Nekaj predlogov s sobotnega posveta klubov, tekmovalcev in prirediteljev v spustu v Trbovljah. Osnutek DH koledarja 2010. Ločena kategorija za mlajše mladince. Varnejši prosti treningi.

Nekaj predlogov s sobotnega posveta klubov, tekmovalcev in prirediteljev v spustu v Trbovljah. Osnutek DH koledarja 2010. Ločena kategorija za mlajše mladince. Varnejši prosti treningi.

Prizor nad štartom klasičnega trbowskega DH

Prizor nad štartom klasičnega trbowskega DH, vse foto Grega Stopar

Dobrodošli v knapovski deželi

Dobrodošli v knapovski deželi

Posvetu dirigira DH šef Ičo

Posvetu dirigira DH šef Ičo

Možganski trust

Možganski trust

Še enkrat

Še enkrat

Razmišljanje zlakotni - Gorazd

Razmišljanje zlakotni – Gorazd

Tretje leto zapored so se vsi, ki radi telovadijo s svojimi možgani, da bi prispevali k napredku spusta z gorskimi kolesi, sedli za mizo na Sveti planini nad Trbovljami. Kaj je bilo dobrega v sezoni 2009 in kaj bi lahko naredili še boljše v sezoni 2010?
Predvsem v spustu, saj je 4X zaradi slabe udeležbe možganov iz te zvrsti spet ostal ob strani.

V minuli sezoni smo gostili tri velika tekmovanja – evropski prvenstvi v 4X in spustu ter svetovni pokal v obeh disciplinah. Domače pokalne dirke v spustu so bile kakovostno izvedene, opazno je bilo povečanje števila tekmovalcev in klubov. Na lestvici pokala v spustu je kar 24 klubov. Uspešne so bile obvezne (vsaj dnevne) licence za amaterje, to je prineslo več članov v klube in tudi več prestopov iz amaterske v elitno kategorijo.
Slovenska scena se je tudi dobro povezovala s hrvaško.

Koledar 2010
Za Pokal Slovenije v spustu 2010 so ta trenutek precej zanesljive štiri dirke (Avče, Maribor, Kranjska Gora in Ivarčko). Državno prvenstvo naj bi bila posebna dirka v Mariboru. Z dovoljenji za novo dirki se trudijo v Plavah. Peto in morda še šesto pokalno bomo tako iskali med to v Plavah, eno hrvaško (Buzet) ali pa pogrešano v bike parku Javornik. Slednjo so nazadnje priredili v sezoni 2008, žal očitno upravitelj parka in klub MBK Orbea ne bosta več našla skupnega jezika za organizacijo.
V primeru petih dirk štejejo vse točke v sezoni. V primeru šestih se bo odštel po en (najslabši) polfinale in finale vsakega tekmovalca.

Predlogi za nova pravila
Naslednje predloge mora potrditi Odbor za gorsko in BMX kolesarstvo.
– Ukine se združena moška kategorija (tako skupna štartna lista kot lestvica). To smo pred leti uvedli zaradi majhnega števila tekmovalcev, da bi povečali konkurenco z merjenjem mladincev, članov elite in vetranov. Zdaj je dovolj konkurence znotraj kategorij.
– Doda se kategorija U17 oziroma mlajši mladinci. Doslej so skupaj nastopali mladincih štirih letnikov, kar ni bilo vzpodbudno za najmlajše. V sezoni 2010 torej najverjetneje nova kategorija za mladince letnikov 1994 in 1995.
– Kategorija deklic in dečkov U12 je priporočena promocijska kategorija. Izvede na lažji kratki progi, naprimer v zadnjem delu proge kot na letošnjem finalu v Kranjski Gori.
– Pripravi se predlog novega točkovanja. Točke bi dobilo manj tekmovalcev, lestvica bi bila bolj progresivna.
– Minimalni nagradni sklad za prve tri: za kategorije U12, U15, U17 in amaterji pokali in po odločitvi prireditelja praktične nagrade; za U19, ženske in masters pokali in praktične nagrade v minimalni vrednosti 100/70/50 evrov; za moške elite najmanj v vrednosti 400/200/100 evrov, najmanj polovico v denarju, druga polovica lahko v praktičnih nagradah.
– Spored: priporočena je ena ura za prijave in prevzem številk že v petek zvečer; zadnja ura uradnega treninga je rezervirana za prvih 20 moških elite, prvih 5 iz U19 in prvih 5 iz kategorije masters.
– Na prostem treningu mora biti na progi najmanj polovično število redarjev, kot jih je predvidenih za uradni trening in dirko.
– Štartne liste se sestavljajo po lestvicah kategorij v pokalu. V kategoriji moški elite gredo tujci s položaji 1-200 na lestvici UCI na štartno listo za prvo deseterico Pokala Slovenije.
– Zaščita: kategorija masters lahko nastopa brez zaščite za komolce; pri obvezni opremi za zaščito hrbtenice se predpiše, da je obvezna uporaba zaščite za hrbet ALI ščitnika za vratno hrbtenico (ker se ščitnika lahko izključujeta).


Povezave:

Tema na Tabli

Pumpaj Slo Velenje
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam