Casio GShock
Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Ride Loose Riders Freestyle Giant
1. decembra 2015

Na Večeru zvezd Kolesarske zveze Slovenije še priznanji za dosežke dveh mladih mojstrov spusta in endura, za najboljšo MTB ekipo ter posmrtno za prispevek Gorazda Stražišarja našemu športu.

Na sinočnji prireditvi Večer zvezd na ljubljanskem gradu je Kolesarska zveze Slovenije podelila priznanja najboljšim v minuli kolesarski sezoni.

Najprestižnejša naslova kolesarke in kolesarja leta sta osvojila gorska kolesarka Tanja Žakelj (Unior Tools Team) in cestni kolesar Simon Špilak (Katjuša).

Tanja je naslov osvojila šestič, nazadnje lani. Letos je ponovno osvojila naslov državne prvakinje, v svetovnem pokalu se je dvakrat uvrstila med najhitrejših deset, na evropskem prvenstvu pa je bila četrta.

Simon je sezono končal na 16. mestu lestvice World Toura, najvišje od Slovencev doslej, njegovo največje zmagoslavje pa je zmaga v skupni razvrstitvi dirke po Švici.

Posebni priznanji za gravitacijska mladeniča

19-letni Vid Peršak (Orbea Enduro Crew) je priznanje za posebne dosežke prejel za bronasto kolajno z evropskega prvenstva v enduru. Ob tem je bil četrti v skupni razvrstitvi svetovne endure serije v kategoriji do 21 let, doma v SloEnduru pa nepremagan.

20-letni Jure Žabjek (Unior Tools Team) je priznanje za posebne dosežke prejel za naslov evropskega prvaka v spustu. Doma je postal tudi državni prvak.

Gorskokolesarska ekipa leta je Unior Tools Team.

Posmrtno priznanje za Gorazda

KZS je priznanje za prispevek k razvoju gorskega kolesarstva v Sloveniji podelilo Gorazdu Stražišarju, ki se je smrtno ponesrečil pred dvema letoma. Povezovalec prireditve Dare Rupar je ob tej priložnosti prebral naslednje:

Minili sta dve leti od tragične smrti enega pionirjev in največjih promotorjev gorskega kolesarstva pri nas. Gorazd Stražišar, ki je bil v mlajših letih vrhunski jadralec na deski, je pred četrt stotetja spoznal gorsko kolo in z njega skoraj dobesedno ni sestopil do svoje prezgodnje smrti pri 53 letih.

V kolesarstvu je največji pečat pustil kot upravljalec prvega gorskokolesarskega parka pri nas, pisec številnih prispevkov v tiskanih in spletnih medijih ter avtor knjige Sem kolesar, gorski kolesar, pa vodja pri snovanju gorskih koles pri žal prekratko živeči znamki Elan Bikes, že prej ustanovitelj lastne znamke NASA Bikes …

Vse njegove dejavnosti v kolesarskem svetu pa je skoraj nemogoče našteti: bil je pobudnik in nato vodja izobraževanja učiteljev gorskega kolesarstva, član odbora za gorsko kolesarstvo, prireditelj tekmovanj vključno z evropskim prvenstvom v spustu leta 2009 in veteranskimi prvenstvi v Kranjski Gori. V krosu je nastopal na nekaterih od prvih dirk pri nas, nato pa se po dolgih letih vrnil v spust dvakrat nastopil tudi na veteranskem svetovnem prvenstvu. Bil je eden najglasnejših in morda najbolj brezkompromisen borec za spremembo kolesarjem naprijazne zakonodaje. Svoje tehnično in pedagoško znanje, pridobljeno pri izobraževanju učiteljev ter ob delu v parku, je širil kot trener in svetovalec za tehniko vožnje nekaterim vrhunskim tekmovalcem. Tudi v trgovanju s kolesi in opremo je bil dejaven, a to nekako ni bilo njegovo poslanstvo, bolj se je našel pri servisiranju koles, zlasti vzmetenja …

Ob vsakem takšnem naštevanju bomo vedno kaj pozabili. Pod črto pa je bil brez dvoma promotor našega športa. S svojo energijo je znal navduševati, tudi že prepričane, a malce prezaposlene ali prelene zvleči iz službe, od doma, in na kolo, pa čeprav v ne najbolj idealnih razmerah. “Poglej ven, kako lep je dan. Kot naročen za na kolo. Greš?” je padlo na telefon, in si moral it.

Koliko vlog je imel v gorskem kolesarstvu, se včasih zavemo šele, ko se ukvarjamo s tem ali onim problemom, in se vprašamo: Kaj bi storil Gorazd?

Nenadomestljivih ljudi ni, radi rečejo v kakšnih korporacijah, kjer obvladujejo človeške vire in lov na glave. Gorazd je bil za gorsko kolesarstvo nenadomestljiv.

Casio GShock
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Oglaševanje na mtb.si
Sledite nam