9. oktobra 2012

Poškodbe, pomanjkanje motivacije in privlačnost nove discipline. To so razlogi, zaradi katerih v naslednji sezoni v spustu ne bomo videvali nekaterih znanih obrazov.

Poškodbe, pomanjkanje motivacije in privlačnost nove discipline. To so razlogi, zaradi katerih v naslednji sezoni v spustu ne bomo videvali nekaterih znanih obrazov. Delna menjava generacije, bi lahko rekli, čeprav večina odhaja pri najboljših letih. Tako se iz spusta umika tudi skoraj vsa stara trboveljska vrsta. A bodo vsi še sodelovali pri organizaciji tekmovanj, večina se jih tudi seli na enduro dirke.

Rebeka Barlič
24-letna članica MTB Trbovlje je bila že od svojih trinajstih let (od leta 2002) pa do nedavno prva dama slovenskega spusta. Rebeka je letos nastopila v svojih zadnjih treh dirkah v spustu. “Razlog je predvsem pomanjkanje motivacije,” pravi Beki, ki bo za svoje veselje še kolesarila z lažjimi kolesi. “Enduro? To pa ne!” je odločna. Tudi poškodb se je nekaj nabralo, najhujša je bil zlom zapestja pred leti.

Kristjan Medvešček
“Bomo še videli, kako se bomo dogovorili s sponzorji, toda najverjetneje prihodnje leto ne bom nastopal v spustu,” pravi 20-letni član KK Črn trn. V spustu sta za njim le dve sezoni, uspešnejši je bil lani z uvrstitvami v prvo peterico. Sočasno se je uspešno poskušal v enduru, v 4X pa osvojil dva naslova državnega prvaka in 4. mesto na EP.
“Glavni razlog je moje zanimanje za drugo disciplino, za enduro. Pred letošnjo sezono je bil spust še glavni cilj, a se je obrnila drugače. V spustu sem slabo začel in izgubil motivacijo. V enduru pa imam kar visoke apetite. V spustu nisem bil tako dolgo, da bi ga lahko pogrešal. Bolj bom pogrešal 4kros, a sem se že sprijaznil, da gre navzdol.”

Tadej Humar
24-letni član ŠKTD Avče je imel svojo najuspešnejšo sezono leta 2009, ko je v slovenskem pokalu osvojil eno zmago, eno drugo in eno tretje mesto ter v seštevku končal na drugem mestu. V spustu je nastopal osem sezon. “Drugo leto ne bom nastopal, naprej pa tudi verjetno ne. Glavni razlog so poškodbe, letos se mi je dvakrat obnovila poškodba rame, na Javorniku sem si poškodoval zapestje in mezinec. Pa tudi pomanjkanje motivacije pri meni in pri drugih okoli sebe. Manjka tudi časa, treba je delati … Stvari pa ne znam delati polovično.”
Tadeja trenutno najbolj veseli kajak. “Čisto nekaj drugega. Tudi XC in motokros sem vozil predvsem zato, da bi bil boljši v spustu.” Trenutno naroča enduro kolo in skoraj zagotovo ga bomo videli na dirkah. “Upam, da me ne zagrabi preveč, haha.”

Matej Drnovšek
26-letni Trboveljčan je član zlate trboveljske generacije, iz katere v spustu ostaja le Jan Cestnik. “Končal sem spontano, zaradi vremena sem izpustil državno prvenstvo, potem sem v Blagovici odšel že pred dirko in tudi v Cerkno me ni bilo … Zaradi poškodb imam v glavi blokado, vidim se na tleh in zato nisem konkurenčen. Ne vidim smisla, da bi se silil, nimam motivacije za še eno rehabilitacijo.”
Drč je zbral res lepo zbirko poškodb, najhujše ko je sredi Trbovelj srečal prehitro motorno kolo. Leta 2006 je bil pokalni prvak, že prej mladinski reprezentant, reprezentančni dres pa je nazadnje oblekel na EP v Hafjellu pred dvema letoma, ko je bil tudi 3. na DP.
“Na kakšno enduro dirko še pridem, ko mi bo pasalo, ničesar ne obljubim,” pravi Drč, ki se je s 3. mestom dobro odrezal na nedavnem Vitranc enduru. “Dobro vzdušje in druženje, zato bom tudi še na mtb turah in na cestnem kolesu.”

Andraž Jeršin
Še drugi Drnovškovega letnika iz MTB Trbovlje, ki so mu veselje do DH vzele poškodbe. Srebrn na DP leta 2005, tudi pokalni podprvak in reprezentant. Na dirkah od leta 2000. A brez zmage. “Zmago bom našel kje drugje,” se reži Andraž, ki gre v enduro. “Morda bom poskusil še kaj drugega. Če bo pozimi volja za trening, morda tudi kakšen kros. Cestne vzpone pa bolj za hec, če bo čas.”
“Več ali manj so razlog za odhod iz spusta poškodbe. Motivacija bi še bila, če ne bi bilo zadnja leta ves čas nekaj narobe.”
Kolesi za spust ima še dve in pravi, da morda vendarle še pride tudi na kakšen spust.

Žiga Živoder
Pingo, še en iz MTB Trbovlje, je med leti 2008 in 2010 sicer enkrat svoje DH dirkanje že prekinil, a lahko rečemo, da je nepogrešljiva faca DH scene zadnjega desetletja. Prihodnje leto se bo poskušal v enduru.

Sebastjan Zmrzljak
Kapetan trboveljskega kluba in vodja vseh organizacij DH Javor od leta 1999 gre pri 35 letih med enduro jezdece. “Malo spremembe,” pravi Seba, ki je svoje največje spustaške uspehe nabiral v kategoriji masters. Vse z začetka prvega stavka ostaja med njegovimi funkcijami.

Sledite nam