12. novembra 2009

Kratki predstavitvi programov obeh kandidatov za predsednika Odbora za gorsko in BMX kolesarstvo, Gorazda Stražišarja in Damjana Kalčiča. Predstavniki klubov v KZS, ki se ukvarjajo z gorskim kolesarstvom, bodo novega predsednika izvolili danes teden.
Kratki predstavitvi programov obeh kandidatov za predsednika Odbora za gorsko in BMX kolesarstvo, Gorazda Stražišarja in Damjana Kalčiča. Predstavniki klubov v KZS, ki se ukvarjajo z gorskim kolesarstvom, bodo novega predsednika izvolili danes teden. Čez nekaj dni objavimo še njune odgovore na vprašanja, ki ste jih zastavili na Tabli.

Kalči in Gorazd

Kalči in Gorazd


Gorazd Stražišar
49 let, Ljubljana
20 let v mtb, upravljalec bike parka v Kranjski Gori, vodja izobraževanja učiteljev gorskega kolesarstva KZS in Inštituta za šport, direktor EP v spustu v Kranjski Gori 2009, v sodelovanju s klubi prireditelj še drugih prireditev in kampov.

“Kot kandidat za predsednika OGK vem, da je program dela za štiriletno obdobje do leta 2012 že postavljen. Seznanjen sem z njim, je dober in se ga bom trudil izpeljati do konca. Seveda bi ga rad še dopolnil in se zavzel, da bodo nekatera za naš šport ključna vprašanja še hitreje rešena.

Predvsem vidim veliko rezerve v dvigu nivoja same organizacije in izvedbe tekem, v povečanju števila kvalitetnih tekmovanj, predvsem pa moramo še povečati zanimanje za tekmovanja. Tako pri mladih, ki vstopajo v tekmovalne vode, kot pri občinstvu in morebitnih pokroviteljih. Pri organizaciji tekmovanj bi se lahko klubi povezovali v smislu pomoči v osebju in izmenjavi izkušenj, nasvetov…, saj kvalitetna organizacija tekmovanja zahteva nekaj deset prostovoljcev in cilj nam mora biti, da kmalu tudi ti vsaj nekaj dobijo.

Mladi, zelo mladi, so posebna skupina in če ne odkrivam tople vode, je najbolj logična poteza, da se njihovo zanimanje za gorsko kolesarstvo še poveča, saj lahko s tem športom začnejo že 5 letniki.
V oči bode podatek, da vrhunske rezultate na mednarodni sceni dosegajo dekleta v krosu in malo slabše uvrstitve fantje v spustu. Izgleda, kot da so dekleta bolj vztrajna in marljiva pri treningih, fantje pa malo bolj »nori«. Mogoče bi več nekajdnevnih skupnih priprav pomagalo vsem.

Glede na okoljsko zakonodajo bi rad, da odbor še bolj spodbuja klube in lokalne skupnosti pri legalizaciji poti, primernih za gorske kolesarje, saj so le te osnova in nuja za ta šport, da o treningih na legalnih terenih niti ne govorim. Tu je še veliko rezerve in zakonodaja nam omogoča ureditev poligonov tako za spustaše, kot za krosiste.

Usposabljanje strokovnih kadrov je še eno področje, kjer se lahko še veliko naredi. Strokovnjaki so osnova dobrih tekmovalnih rezultatov in z njihovo podpodro, usmerjanjem in izobraževanjem se lahko rezultati v prihodnosti še dvignejo.

Vem, da so napisane besede še daleč od realnih rezultatov, saj napisati je dosti lažje kot narediti, vendar nekakšne smernice in pot mora biti. In če je še volja, potem smo naredili že veliko. Glede na to, da sem bil prisoten na nekaj sestankih odbora mislim, da volje nam ne manjka. Samo še po pravi poti moramo.”

Damjan Kalčič – Kalči
39 let, Kotlje
16 let v mtb (prej na cesti), predsednik MTB Koroška, prireditelj maratona Trbonje, DH Ivarčko in Koroškega pokala v vzponih, šprintov in lake jumpa na Ivarčkem …

“Na osnovi izkušenj, ki jih imam v kolesarskem svetu tako na kolesarskem sedežu kakor z organizacijo kolesarskih prireditev različnega ranga (lokalna, nacionalna, mednarodna), ter na predlog kolesarskih delavcev in prijateljev kolesarjev, sem se odločil, da sprejmem ta izziv. Že dolga leta delam v kolesarskih sredinah, kjer sem organizator krosov, spustov, vzponov, maratonov. Kot sedanji član odbora OGK se še kako dobro zavedam, da želena funkcija s seboj poleg izziva prinaša tudi obveznosti. Upravičeno menim, da bi z izkušnjami in znanjem, ki sem si ga pridobil z leti, lahko krepko pripomogel k razvoju in prepoznavnosti gorskega kolesarstva ne samo v Sloveniji, ampak tudi prek njenih meja.

Kot član OGK sem v minulem obdobju sodeloval pri osnovanju programa za ta olimpijski ciklus in neskromno menim, da je dobro zastavljen, hkrati pa je tako v sodelovanju s klubi, kakor tudi pri organizaciji kolesarskih tekmovanj, z mojega vidika, še veliko rezerve. Verjamem, da smo v Sloveniji sposobni speljati tekmovanja na visokem nivoju, s tem pa bi lahko kolesarji nabirali prepotrebne UCI točke tudi na domačih tekmovanjih.

V zadnjem času se je v določenih sredinah krepko povečalo delo z mladimi kolesarji in v tem vidim našo prihodnost, zato se bom trudil, da bo omenjenim klubom tudi v prihodnje ponujena dodatna pomoč.

Le nekaj ciljev, ki bi jih želel izpeljati še pred naslednjo kolesarsko sezono:
• nadaljevanje večine začrtanih smernic (delo z mladimi, izobraževanje trenerskega kadra, uvajanje kolesarskih krožkov v šole, izvedba tekmovanj, da bodo zanimiva širši populaciji, sodelovanje s klubi in društvi, pomoč pri snovanju stalnih kolesarskih poligonov, podpora reprezentančnim akcijam, zimski vikend tabori);
• uvedba kodnega sistema za prijavljanje na tekmovanja KZS;
• določitev enotnih dnevnih redov za tekmovanja KZS;
• razporeditev nagradnega sklada na več dobitnikov;
• enotna časomerilna služba za vse tekme (krije OGK):
• nove štartne številke za spust;
• povišanje denarnega sklada za spust;
• vsaj ena tekma dvoboja ali BMX v mestnem okolju (za promocijo);
• videz reprezentance se mora popravit – na prvenstva in akcije v enotnih in izbranih oblačilih
• pridobiti skrbnika spletne strani in PR za OGK

Sam ne morem sprejemati končnih odločitev o delu odbora, lahko pa s svojo voljo, zagonom in delavnostjo pripomorem h koordinaciji in izvajanju dela. Upam, da predstavljeni program odraža želje celotnega Odbora za gorsko kolesarstvo in da bodo naše kolesarske sledi v prihodnje vodile skupaj.”

Sledite nam