12. novembra 2019

Jaka Hartman pove, kako je v zasedi pri Whistlerju s fotografom čakal na vlak in ga naposled preskočil naravnost čez lokomotivo.

Jaka Hartman v Kanadi preskoči vlak. Zdelo se nam je, da je okoli ene same fotografije dovolj zgodbe za prispevek.

Jaka je te dni doma v Škofji Loki in išče način, da se vrne v svojo “drugo domovino” Kanado, kjer ga čakajo služba in sponzorji. Fotografija pa je nastala že poleti. Takole zgodbo pripoveduje Jaka:

Na Crankworxu v Whistlerju sem kampiral na parkirišču. Zraven mene je bila ena bejba s VW kombijem. Klepetala sva in rečem, da bi rad to skočil. Pa je povedala, da pozna nekega lokalnega fotografa, ki bi v soboto zjutraj rad to slikal.

Gre za skok čez železniško progo kakih 20 minut vožnje iz Whistlerja. Zgradili so ga že pred leti, pa potem večkrat podrli in na novo postavili. Na sliki je videti velik, v resnici pa je dosti manjši – kake tri metre visok in 9 ali 10 metrov dolg. Skok ni tehnično zahteven, je pa prvič težje oceniti hitrost.

S fotografom, ime mu je Shane Roy, sva se hitro vse zmenila. Vedel je, kdaj pride tale potniški vlak. Vsi do zdaj so preskakovali tovorni vlak, ki vozi bolj pogosto, on pa je izvedel, kdaj pride ta turistični. Seveda mi v petek žuramo do treh, s fotografom pa sva se dobila ob pol osmih zjutraj.

Tam sva se pripravila in dvakrat sem poskusno skočil. Posnela sva z goprojem, da sva približno vedela, koliko časa potrebujeva za skok, potem pa sva čakala.

Šel sem na vrh zaletišča in sva oba zavpila, da sva videla, če se slišiva. Čez nekaj minut slišim vlak okoli ovinka. Sliši se ga že dobrih pet minut preden pride do mesta skoka. Počasi sem postajal živčen, vlak se je bližal in malo me je skrbelo, da bova zamudila posnetek. Potem pa sem pomislil, da sva se že prej slabo slišala, zdaj pa komaj še kaj.

Potem pa se Shane trikrat zadere, nazadnje toliko, da mu je glas zacvilil. In akcija! Poganjam po zaletišču in preskočim vlak. Itak veselje, adrenalin!

Ko sem še na fotoaparatu videl sliko, sem bil sploh “mindblown”.

Vlak sam kljub ropotu ni bil tako strašen. Ko skočiš, sploh nisi pozoren nanj. Veš, da je tam, ampak ne spremeni veliko. Več nervoze je bilo pri čakanju na vlak.

Slike nisva objavila, dokler sem bil v Kanadi, ker je pozimi nek smučar flipnil čez vlak, pa je dobil poziv policije in ne vem kaj še vse. Ker pa sva imela dobro fotko, za katero sva vedela, da bo vžgala, sem raje počakal, da se vrnem v Slovenijo.

Foto Shane Roy @_shaneroy_

Portret na naslovni fotografiji foto Jakob Remar @jakobremarphotography

Takole je leta 2011 na istem mestu skočil Kyle Norbraten za film From the Inside Out. Morate priznati, da je imel naš Jaka boljši timing! In tudi več sloga …

Sledite nam