6. aprila 2020

Ukrajinka, ena najhitrejših tekmovalk v olimpijskem krosu, že mesec dni in do nadaljnjega biva v Vrtojbi. Bobi je izprašal njenega mehanika, menedžerja in partnerja Maksa Gavrilenka.

Če te dni na ozemlju občine Vrtojba Šempeter srečaš kolesarko z Red Bullovo čelado in morda poskušaš navkrebrer z njo držati “varno razdaljo”, pa je ta razdalja naenkrat nekaj deset metrov, potem te je zagotovo osmodila ena najhitrejših tekmovalk v olimpijskem krosu na svetu.

 

28-letna Ukrajinka Jana Belomojna, članica ekipe CST PostNL Bafang MTB Racing Team, je na začetku te prekinjene in naposled tudi četrte zaporedne neolimpijske sezone na 9. mestu lestvice Mednarodne kolesarske zveze UCI. Jana ima štiri kolajne s svetovnih prvenstev, nazadnje bronasto med elito iz leta 2015, leto prej je dobila svetovni pokal med mlajšimi članicami do 23 let, lani pa je bila v svetovnem pokalu dvakrat med najhitrejšo trojico.

 

Jana se veseli drugega mesta lani v Andori, foto Boris Beyer / Red Bull Content Pool

 

Ob članstvu v ekipi Nizozemca Barta Brentjensa in dirkanju po vsem svetu je težko reči, da je Lutsk v Ukrajini še njen dom. Vsekakor je malo njen dom tudi Slovenija in kdaj hrvaška Istra, tu trenira med evropskimi dirkami. Pandemični športni krč pa ju je z mehanikom, menedžerjem in partnerjem Maksimom Gavrilenkom ujel v Vrtojbi, kjer bi morala Jana naslednji konec tedna nastopiti na mednarodni dirki XC Griči.

 

 

Naš agent Aleš Boben – Bobi je na daljavo (na večjo razdaljo, kot bi si mislili) izprašal Maksima. Takole Maks poroča iz Vrtojbe:

 

“Trenutno sva v Sloveniji. Tu sva že cel mesec. Ko sva prišla, se je vse skupaj šele začenjalo in pravil za treniranje pravzaprav ni bilo. A sedaj, ko se pravila zaostrujejo, ko je dovoljena le samostojna vožnja izven mest, je malo drugače. Ker pa sva obkrožena z vinogradi, imava redko priložnost trenirati v naravi, sama in ne srečujeva ljudi, kar je v trenutni situaciji pravi blagoslov. Seveda imava tudi plan B, trenažer Tacx Neo2 je naročen in ga pričakujeva v kratkem. Nato se bova, če bo potrebno, posvetila Zwiftu za trening in tekmovanja.

 

Mitja Černe je vseskozi v navezi z nama in on je tisti, ki na daljavo organizira stvari, ki jih midva ne moreva. Pred omejitvami smo veliko časa preživeli skupaj. Pokazal nama je večino trejlov in je tudi dober sparing partner za Jano. Spoznal naju je tudi z bratoma Braidot in skupaj smo naredili kar nekaj dobrih treningov. To je za Jano zelo pomembno, saj tako ostaja v stiku s športniki, s katerimi se ponavadi srečujemo vsakih štirinajst dni v sezoni.

 

Mitja in njegova družina so dobri in pozitivni prijatelji. A seveda smo v trenutni situaciji v stiku samo preko socialnih omrežij in to naju zelo žalosti. A smo zato preko socialcev toliko bolj aktivni!

 

 

Kar se treninga samega tiče: Jana je osredotočena na ohranjanje dobre forme, ki jo je pridobila preko zime. Joga, vaje za moč in kolo, kolikor je možno. V tem času je zelo težko kaj planirati, saj pravzaprav nihče ne ve ničesar in niti ne vemo, za kaj se pripravljamo.

 

Težko kar koli napovedujem glede sezone in kdaj se bo nadaljevala. Trenutno gre vse samo še na slabše. A midva razmišljava pozitivno in se ne prepuščava malodušju. Jasno je, da bo minilo kar nekaj časa, da se tekmovanja spet postavijo na noge in se vzpostavi nek koledar. Vseskozi smo v navezi z ekipo in Bartom (Brentjensom) ter šefico Petro, prilagajamo načrte trenutni situaciji. Vsak teden imamo skupno online večerjo s celo ekipo in tako ostajamo optimistični in v dobrem razpoloženju.

 

Težko je trenirati neobremenjeno ob vsem, kar se trenutno dogaja. Seveda tudi Jana in jaz ne moreva mimo tega in sva vseskozi pod napetostjo. Dobro smo trenirali v Južni Afriki in Španiji, skupaj z ekipo, in Jana je plan izpolnila stoodstotno. Letos ni imela nikakršnih težav. Sezona se je dobro začela in bila je v dobri formi z velikimi pričakovanji. Seveda je sedaj težko govoriti, kako bi bilo, a bila je visoko motivirana.

 

Foto Jan Kasl / Red Bull Content Pool

 

Trenutno se torej prilagajava situaciji okoli naju in delava na tem, da bo Jana, ko bo spet čas za tekmovanja, pripravljena in bo lahko pokazala vse, kar zmore.

 

A seveda se morajo najprej umiriti trenutne razmere in upam, da kar najhitreje spet pride čas, da bomo spet svobodno zadihali in zaživeli normalno življenje.”

 

 

Jano in Maksa lahko danes (v ponedeljek 6. aprila) ob 19. uri spremljaš v živo iz Vrtojbe na Instagram računu ekipe @bbmtb

 

Jani sicer lahko slediš na @yanabelomoina

 

Nepodpisani fotografiji sta iz arhiva Maksima Gavrilenka

Sledite nam