28. maja 2012

Štartna lista dirke evropskega pokala iXS v Avstriji je bila podobna tistim z dirk svetovnega pokala. V močni konkurenci so se dobro odrezali tudi naši tekmovalci, najhitrejša sta bila Vauh in Černilogarjeva.

Avstrijski Leogang je v okviru festivala Out of Bounds gostil tudi dirko evropskega pokala iXS v spustu, ki jo lahko mirno razglasimo za najmočnejšo dirko v zgodovini tega pokala. Tekmovalce je pritegnil ugoden termin tik pred dirko svetovnega pokala v Italiji, še bolj pa proga, na kateri se bo letos odločalo o naslovih svetovnih prvakov. Najhitrejši čas dneva sta postavila Rachel Atherton in Greg Minnaar. Skupaj je nastopilo 416 kolesarjev iz 27 držav.

V zelo močni konkurenci so se dobro znašli tudi naši tekmovalci. Med moškimi je bil tokrat izmed naše najhitrejše “trojice” najvišje uvrščen Miran Vauh in to kar na 21. mesto, Nejc Rutar in Žiga Pandur sta bila 29. in 30. Brata Jure in Anže Žabjek (oba sta še mladinca) sta se uvrstila na 79. oz. 121. mesto, Aleš Virtič je bil 94. Zarja Černilogar je bila 9. Vsi ti rezultati obetajo veliko pred dirko svetovnega pokala v Val di Sole, ki bo na sporedu že ta vikend. Omeniti velja še drugo mesto Nina Antića med masterji.

Zarja Černilogar, Črn trn, 9. mesto: “V finalni vožnji sem vozila na ‘ziher’, ker si res nisem želela padca, tega sem si privozila že v polfinalu. Lahko bi bila še hitrejša, a potem bi preveč tvegala. Sama pri sebi moram poiskati pravo razmerje med hitrostjo in uvrstitvami. Proga mi je zdaj manj všeč, saj na njej skoraj ni treba več razmišljati, vsi hudi odseki s koreninami so zdaj zravnani. Na koncu dneva sem zadovoljna z rezultatom in vožnjo, vem pa da grem lahko še hitreje.”

Miran Vauh, Črn trn, 21. mesto: “V polfinalu sem vozil z ravnimi pedali, a sem čutil, da bi lahko šel na ravninskih odsekih še hitreje z močnejšim poganjanjem. Za finale sem zato znova namestil ‘espedeje’, ki sem jih sicer že tako ali tako vajen, kar se je obrestovalo. Bil sem hitrejši, čeprav je bilo še malo rezerve, pa tudi na kakšnem strmem odseku bi lahko malce bolj spustil. Ko sem prišel v cilj kot tretji, si nisem mislil, da sem naredil tako dober rezultat. To zelo pozitivno vpliva name pred naslednjimi dirkami. Čeprav je bilo suho in je proga dobro pripravljena, se je predvsem na zgornjem delu naredilo veliko lukenj, a v vsakem primeru je proga sedaj hitrejša.”

Nejc Rutar, Unior Tools Team, 29. mesto: “Finalni nastop sem začel malce zaspano, saj je bilo od jutranjega treninga do moje vožnje več kot tri ure časa. Težko sem se aktiviral in sem naredil nekaj napak, nato pa mi je steklo in sem šel hitro do konca. Proga je razmeroma lahka, hitra in s prekratkimi skoki, zato stalno pristajaš na ravnem. Ne da mi ni všeč, samo nič izrazitega ni na njej. Pred tednom dni je bil tukaj še sneg, zato ni bila povsem utrjena, v dežju pa bi bil na njej pravi kaos. Na koncu sem prehitel nekaj zelo dobrih tekmovalcev in sem zadovoljen z uvrstitvijo. Vem pa, da bi bil lahko na zgornjem delu hitrejši in bi ob tako majhnih razlikah hitro pridobil nekaj časa, zato ostaja malo slabega priokusa.”

Žiga Pandur, Unior Tools Team, 30. mesto: “Vikend sem začel s padcem, kar ni ravno najboljši način, a sem se do nedelje sestavil in dobro dirkal. Proga je zdaj skoraj brez korenin in ne ravno po mojem okusu, ampak so se potem zaradi zaviranja naredile luknje in je bilo še kar zanimivo. Proga bo takšna tudi na svetovnem prvenstvu in zdaj vsaj vemo na kaj se moramo pripraviti. Glede na hudo konkurenco sem zadovoljen z rezultatom in se že veselim dirke v Italiji.”

Vsi vrstni redi

www.ixsdownhillcup.com

Avtor fotografij je Thomas Dietze; na uvodni sliki je Greg Minnaar

Sledite nam