Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
20. aprila 2019

V prvem dejanju evropskega pokala v spustu Tracey Hannah pred Moniko Hrastnik, Troy Brosnan pri moških, Žabjek v ponovljenem nastopu 11.

Prva dirka sezone v letošnjem evropskem pokalu v spustu (iXS European Downhill Cup) so bile današnje kvalifikacije v Mariboru. V članskih kategorijah sta bila najhitrejša Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR) in njen rojak Troy Brosnan (Canyon Factory Racing).

Brosnan je šel na suho in hitro progo kot predzadnji, za njim le še Britanec Danny Hart (Madison Saracen) s številko 1, in je za 27 stotink prehitel Avstrijca Davida Trummerja (Team Racing Dudes), dobrega poznavalca mariborske proge. Tretji čas je dosegel Britanec Matt Walker (Madison Saracen), sledila sta Francoz Alexandre Fayolle (Polygon UR) in Američan Dakotah Norton (Unior/Devinci Factory Racing).

Jure Žabjek (Unior/Devinci) je dosegel 11. čas, potem ko je bil v skupini, ki so jih zaradi padca ustavili na progi in so morali še enkrat na štart.


Jure na treningu z ekipnim kolegom Kirkom McDowallom, foto Klemen Humar

“Po svoji prvi vožnji, v kateri so me ustavili tik pred ciljem, sem bil že kar utrujen, saj je proga zahtevna, trda, in vzame veliko moči, “ je povedal Jure. “V drugo sem zgornji del odpeljal zelo dobro, spodnjega pa bolj umirjeno. Po lanski poškodbi prsta še malo pogrešam moč v roki, upam da jo po nekaj dirkah spet dobim.”

Drugi Slovenci so bili v masi 225 uvrščenih članov prepočasni za nedeljski superfinale in bodo nastopili v malem finalu. Jan Cimperman (MTB Trbovlje) je bil 59. z 12 sekundami zaostanka, Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) 87., Miha Ivančič (ŠKTD Avče) 92. …


Monika Hrastnik, foto Rick Schubert

Pri ženskah je lanska skupna zmagovalka Monika Hrastnik (Dorval AM Pro Racing Team) po veliki napaki v zgornjem delu zaostala le za Tracey Hannah in sicer za 5,08 sekunde. Tretja je bila Italijanka Veronika Widmann (Insync Racing). Špela Horvat (Befly World Team) je bila 13.


Tracey Hannah, foto Rick Schubert

Aaron Gwin (Intense Factory Racing) in Tahnée Seagrave (Transition/Muc-Off) sta vikend evropskega pokala zaključila že po treningu, saj se nista pojavila na štartu kvalifikacij.

Med mladinci se Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) lahko pohvali z 10. mestom med 72 uvrščenimi mladinci, njegov kolega v ekipi Marko Niemiz je bil s padcem 23.

Da Slovencev ni bilo na štartu med veterani, še nekako prebavimo, ampak da jih ni med mlajšimi mladinci?!

V nedeljo se finale začne ob 12.30. Čase lahko v živo spremljaš na strani serije. Lahko pa tudi prideš pod Pohorje, vstopnine ni.


Za Jureta in Moniko lahko prideš navijat že ta vikend. Naslednji teden pa tako ali tako. Foto Tadej Ačko.

Vrstni redi kvalifikacij

www.ixsdownhillcup.com

Na uvodni fotografiji Troy Brosnan na poti v Maribor, foto Rick Schubert/ixsdownhillcup.com

Preberi še
Tahnée in Vali ti razkažeta progo v Mariboru
Na Mariborskem Pohorju najmočnejša dirka evropskega pokala doslej

Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam