19. septembra 2011

Na zadnjo dirko pokala iXS v francoskem Châtelu se je odpravila tudi četverica slovenskih tekmovalcev: Žiga Pandur, Žan Jurca, Aleš Virtič in Špela Horvat. Nejc in Žiga v prvi deseterici pokala.

Evropska serija v spustu iXS Cup se je minuli konec tedna končala v Châtelu v Franciji. Nastopila je tudi četverica slovenskih tekmovalcev, žal brez Nejca Rutarja, ki so ga doma zadržale obveznosti, in poškodovane Zarje Černilogar. Oba bi bila lahko v skupni razvrstitvi v samem vrhu. Tudi tako sta Rutar in Žiga Pandur ubranila uvrstitvi v prvi deseterici.

Petkov trening je minil obetavno, nekaj manj kot 300 tekmovalcev pa je sicer že utrjeno progo, ki poteka v celoti po gorskokolesarskem parku, še bolj utrdilo. Od naših se je s tlemi spogledal le Aleš Virtič, vendar ni utrpel resnejših poškodb. V noči iz petka na soboto pa je pričelo deževati in upanje, da bo Châtel ena od “suhih” tekem, je splavalo po vodi. Do jutra je bila proga že konkretno premočena, drseča, lepljivo blato je onemogočalo hitro vožnjo. Popoldanske kvalifikacije, v sicer suhem vremenu, a na še vedno mokri progi, je od naših tekmovalcev pričakovano najbolje odpeljal Žiga Pandur (Unior Tools Team). S časom 03:04,199 je za dobrih 15 sekund zaostal za najhitrejšim Marcusom Klausmannom, Nemec je progo prevozil v dveh minutah in 48 sekundah. Naš drugi kvalificirani je bil Žan Jurca, ki si je s štirimi padci privozil 110. mesto, Aleš Virtič pa je prispel na cilj kot 121. Med ženskami je s časom 7:11.894 Špela Horvat zasedla deseto mesto (vsi trije KD Rajd).

Tekom noči na nedeljo so se padavine znova močno okrepile. Po prvih jutranjih, oziroma bolje rečeno pozno dopoldanskih deževnih treningih pa se je izkazalo, da je proga zaradi močnega izpiranja postala precej hitra. Po mnenju Žige Pandurja je bila le malce počasnejša od suhe “različice”, zaradi nizkih temperatur, komaj tri stopinje nad ničlo, pa so najbolj na udaru postali prsti na dlaneh. Ravno pred finalno vožnjo pa je zgornji del proge pobelil še sneg. Na koncu je Žiga zasedel 17. mesto in tako tudi 10. mesto v skupnem seštevku evropskega pokala iXS. Žan je s svojo vožnjo zasedel 80. mesto, Špela pa je med članicami dosegla 9. mesto. Virtič je finale zaradi tehničnih težav izpustil. Sicer pa je zmagovalec postal Marcus Klausmann s časom 02:49.676, za njim sta se uvrstila Nick Beer in Markus Pekoll.

Nejc Rutar (Unior Tools Team) je bil dirko prisiljen izpustiti zaradi obveznosti doma in tako je v skupnem seštevku pokala padel s četrtega na končno 7. mesto. Dva Slovenca med deseterico pokala torej, kar je zagotovo prelomen dosežek. Pri dekletih je Zarja Černilogar (KK Črn Trn GT) sezono končala na 12. mestu; škoda, ker ji je poškodba preprečila nastope na zadnjih dirkah. Pokal sta dobila Markus Pekoll in Miriam Ruchti.

Kaj so po dirki povedali naši tekmovalci:
Žiga Pandur: “Na začetku proge so me malo presenetile poglobljene glavne linije, zato nisem vozil po predhodno začrtanih linijah, zato sem naredil veliko napako in posledično nisem prenesel dovolj hitrosti v naslednji ravninski del proge. Preostali spodnji del proge pa je bil soliden, brez večjih napak.”

Žan Jurca: “Proga se mi je zdela razmeroma lahka, v kolikor bi seveda vzdržalo vreme. V finalni vožnji sem sicer dvakrat padel, po drugem padcu sem malce zadihal in tekoče odpeljal do konca proge.”

Špela Horvat: “Proga se mi je zdela hitra in na določenih delih zelo ozka in strma. Razmere, v katerih smo se vozili, pa so situacijo še večkrat poslabšale. Zgornji del moje finalne vožnje je potekal dokaj tekoče, da ni bilo popolno, je bil kriv predvsem mraz, ki je porušil občutek za zaviranje, zato sem sledila že utečenim linijam. Na spodnjem delu pa sem padla še v blatno lužo, iz katere se je bilo težko pobrati.”

www.ixsdownhillcup.com

Avtor vseh fotografij Anže Furlan; na uvodni sliki Žan Jurca.

Sledite nam