xco vrtojba
22. marca 2022

V Vrtojbi poleg najboljših domačih tekmovalcev v olimpijskem krosu tudi močna mednarodna konkurenca.

V nedeljo se v Vrtojbi z dirko prve kategorije UCI začenja slovenski pokal v krosu, ki letos šteje devet dirk: SloXcup: Sezona se začne v Vrtojbi

Dirka v Vrtojbi v organizaciji društva Deš Fleš zadnji dve leti ni imel sreče s terminom, obakrat so jo morali zaradi epidemije odpovedati.

Ta trenutek je prijavljenih že 250 kolesark in kolesarjev iz trinajstih držav. Prijave so odprte do četrtka. V članskih dirkah bomo tako poleg najboljših slovenskih tekmovalcev Tanje Žakelj (Unior Sinter Factory Racing) in Roka Nagliča (Calcit Bike Team) ter drugih videli zadnjega zmagovalca Nadirja Colledanija in njegove rojake Daniela Braidota, Filippa Fontano in Mirka Tabacchija. Danielov dvojček Luca pa bo dirko verjetno izpustil, saj ga po sobotni dirki v Švici čaka pot na prvo dirko svetovnega pokala v Braziliji. Na startu bo Latvijec Martinš Blums, Ukrajinec Oleksandr Hudima, lanski evropski mladinski prvak ter kolesarji iz Švedske, Nemčije, Češke, Hrvaške in Črne gore.

Pri ženskah pa branilka zmage iz 2019, Ukrajinka Jana Belomojna, trenutno najmočnejša Italijanka Giada Specia, Litovka Katazina Sosna

Proga

Veliki krog je dolg 4100 metrov s 155 metri višinske razlike na krog. Uvodni krog je dolg 3 km z 90 m višinske razlike. Proga bo glede na vremenske razmere prašna in hitra, ker je tehnično zahtevna, bo tudi fizično naporna. Krog bodo najhitrejši odpeljali v dobrih 12-ih minutah. Cilj bo tokrat na travniku, kjer bo tudi trasa najmlajših.

Kratek krog za kategorije od U11 do U13 je dolg dva kilometra s 70 metri višinske razlike, uvodni bo za kilometer daljši z 90 metri višinske razlike na krog. Spopadli se bodo z manj zahtevnim spustom, tehnično zahtevnejši bo zaprt. Sicer jih čaka razgibana in tehnično srednje zahtevna proga. Kategorija U15 ima krog dolg 2400 metrov, speljan skozi gozd, s 85 metri višinske razlike na krog.

Pri načrtovanju novih odsekov je pomagal tudi Daniele Braidot. Kakšna petina velikega kroga je speljanega na novo.

“Daniele Braidot in Colledani sta na dan snemanja proge vžgala na polno, tako kot se dirka, in sta rabila dvanajst minut za krog, Naglič je bil 15 sekund za njima, zelo dobro,” je povedal vodja organizacije Mitja Černe.

Prvi start bo v nedeljo ob 10. uri, ženske, mladinke in veterani startajo ob 12.45, člani in mladinci pa ob 14.30.

Razpis, prijave in seznam prijavljenih na prijavim.se

xcovrtojba.desfles.si

www.sloxcup.com

Preberi še

SloXcup: Sezona se začne v Vrtojbi

Sledite nam