13. septembra 2013

Petek na predzadnji postaji svetovnega pokala nikakor ni bil miren, saj so se spustaši preizkusili v kvalifikacijah, a to za nas še ni nič v primerjavi z jutrišnjim odločilnim dnevom za Tanjo. V finalu spusta bomo videli štiri Slovence.

Norveški Hafjell nam je že dal zmagovalce svetovnega pokala v eliminatorju (poškodovani Miha Halzer je na koncu pristal na 4. mestu), jutri pa se bodo za skupne lovorike borili v olimpijskem krosu. Tanja Žakelj (Unior Tools Team) brani prednost 85 točk v skupnem seštevku, kar je hkrati veliko in malo, zato bo morala znova dati vse od sebe. Na visoko uvrstitev bo seveda ciljala tudi Blaža Klemenčič (Calcit Bike Team). Štart dirke je ob 11.30.

Danes pa se bomo malce bolj posvetili spustu oz. kvalifikacijam za nedeljski finale. V njem bodo izmed naših tekmovalcev nastopili Zarja Černilogar (Blackthorn GT), Žiga Pandur (Unior Tools Team), Miran Vauh (Blackthorn GT) in Jure Žabjek (Unior Tools Team). Zarja je med zaščitenimi tekmovalci, tako da preboj naprej ni bil vprašljiv. Padec na zadnjem delu proge pa ji je pokvaril še boljšo uvrstitev; bila je 12. Žiga se je izkazal z 32. časom, kar je njegova najboljša uvrstitev v kvalifikacijah svetovnega pokala do sedaj, sam pa pravi, da ima še nekaj rezerve. Miran je postavil 76. čas dneva in se tako uvrstil v finale; sreča je bila končno na njegovi strani, saj je finale letos večkrat zgrešil le za delček sekunde. Mladinec Jure je zasedel 12. mesto na razvrstitveni vožnji, že takoj pa napovedal nekoliko spremenjene linije za nedeljsko finalno vožnjo. Zjutraj na treningu se je poškodoval Vid Kovač, podobno kot Urban Ferenčak, ki se je poškodoval na treningu eliminatorja.

Najhitrejša sta bila znova Gee in Rachel Atherton, vikend pa je nasploh zaznamovan po velikem številu poškodb. Za lepo presenečenje je poskrbel tudi upokojeni Chris Kovarik, ki pa je svoj nastop žal zaključil že v današnjih kvalifikacijah. Vrstni red pri vrhu bo verjetno krojilo tudi vreme, za jutri napovedano močno deževje se naj bi pojavilo šele v nedeljo. Proga za spust je sicer enaka lanskoletni, hitra in z zahrbtnimi kamnitimi odseki. Po zelo suhem poletju pa je zelo drseča in ji malo dežja niti ne bi škodilo, napovedano močno deževje pa bo situacijo seveda znova poslabšalo.

Vrstni redi na strani UCI

hafjellworldcup.com

Na uvodni fotografiji Žiga Pandur, vse foto Grega Stopar

Sledite nam