Freestyle gradimo skupaj
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
15. septembra 2013

Slovensko moško rekordno uvrstitev v svetovnem pokalu je vse od leta 1996 držal Janez Grašič, danes pa je Žiga Pandur na Norveškem dosegel 25. mesto in s tem nov mejnik – osebni, ekipni in nasploh za vse naše tekmovalce. Zarja znova tik za deseterico.

Preden se bomo posvetili spustu se ozrimo še na jutranjo dirko mladincev v krosu, ki so se v precej ohlajenem ozračju prvi podali na mokro progo. Gregor Krajnc je bil po prvem krogu na 16. mestu, s pogumnimi napadi pa se je prebil na deseto mesto. Prav v zaključku dirke pa je padel in na koncu osvojil zelo dobro 14. mesto. Škoda za padec, danes bi bil lahko v deseterici.

Sedaj pa k glavnemu dogodku nedeljskega programa v Hafjellu, kjer žal ni bilo upanja za domače tekmovalce, najbolj nestrpno pa smo seveda pričakovali obračun med najhitrejšimi moškimi. Mladinec Jure Žabjek (Unior Tools Team) je bil prvi Slovenec na razmočeni progi, ki pa je bila še vedno dobro prevozna. Jure je vozil zadržano, sicer pa boste vse izvedeli iz njegove izjave. Zarja Černilogar (Blackthorn GT) je žal izgubila nekaj časa zaradi padca, sicer bi šla gladko med prvih deset, tako pa je končala na 11. mestu. V finalu dirke moških smo imeli dva finalista, oba sta močno izboljšala uvrstitev iz kvalifikacij. Miran Vauh (Blackthorn GT) se je odločil za drzno taktiko, zaradi udarca v nogo je izpustil jutranji trening ter šel na mokro progo prvič šele v svoji finalni vožnji. Žiga Pandur (Unior Tools Team) je junak dneva, saj je po dolgih letih izboljšal najboljšo moško uvrstitev Slovenije v spustu. 25. mesto je pomemben mejnik v karieri tega tekmovalca, ki v zadnjih sezonah napreduje praktično z dirke v dirko. Če si boste pogledali vrstne rede, boste za njegovim imenom videli zelo znana imena, seveda pa bodo apetiti na zadnji dirki sezone znova izredno veliki. Izjave naših tekmovalcev boste našli v nadaljevanju.

Medtem ko je pri dekletih Rachel Atherton tokrat zmagala z več kot 7 sekundami prednosti in še povečala prednost v seštevku pokala, so postale stvari pri moških dirko pred koncem pokala zelo zanimive. Steve Smith si je privozil drugo zaporedno zmago v pokalu, Gee Atherton pa je bil komaj 12. Gee je še vedno vodilni v pokalu, a prednost znaša le še 17 točk. Vse se bo torej odločilo prihodnji vikend v Leogangu.
Drugo in tretje mesto sta danes dosegla Giantova tekmovalca Danny Hart in Andrew Neethling, slednji je štartal med prvimi in v stolu vodilnega preživel praktično celo dirko. Na oder za zmagovalce pa sta stopila še Sam Blenkinsop in svetovni prvak Greg Minnaar. Po številnih poškodbah v prvih dneh je nedelja minila relativno mirno, dež pa ni prestrašil zvestih navijačev. Organizatorji so poskrbeli še za dogajanje ob progi, za zdaj že klasični koncert (lažnih) AC/DC ter za navijačice in glasbo v živo na skalnatem odseku. Hafjell bo prihodnje leto gostil svetovno prvenstvo v vseh disciplinah gorskega kolesarstva in tekmovalci se tega spektakla večinoma že veselijo.

Žiga Pandur (Unior Tools Team), 25. mesto: “Proga v Hafjellu mi ustreza, iz dneva v dan mi je šlo bolje. Prvi dan sem se še privajal, ampak sem vedel, da mi bo šlo že kmalu bolje. Res mi je začelo leteti, kar se je pokazalo s solidno vožnjo v kvalifikacijah in 32. časom. Danes so bile razmere slabše, proga blatna, ampak ne hudo slabša. Še vedno se je dalo voziti hitro in mislim, da tudi časi niso bili bistveno slabši. Ko sem videl, da sem ob prihodu v cilj šesti in da sem deset sekund za Neethlingom, sem vedel, da bom okoli tridesetega mesta, nisem pa si mislil, da bo šlo še višje. Ko pa sem gledal dirko, se je pokazalo, da čas sploh ni bil slab in da bo uvrstitev visoka. Če bom v Leogangu znova med najhitrejšimi tridesetimi, bo super. Odlično je, ker se držimo zastavljenih ciljev. So realni, a težki, zato sem zelo vesel, da sem jih zdaj proti koncu sezone tudi dosegel. Če sem s tem izboljšal najboljšo uvrstitev Grašiča, še toliko bolje. Seveda pa bom moral izpolniti tudi stavo, ampak to bo počakalo do konca sezone …”

Miran Vauh (Blackthorn GT), 62. mesto: “Zaradi petkovega padca v kvalifikacijah sem izpustil današnji jutranji trening, saj so me bolele mišice. Ker sem vedel, da bom brez treninga, sem šel včeraj še enkrat peš čez progo. Določene linije so bile zaradi dežja nevozne, več skal je prišlo ven. Nisem spustil toliko, kot v kvalifikacijah. Čeprav je proga zdržala in bi se dalo bolj napadati. Moral bi biti vesel današnjega rezultata, vendar imam nekaj priokusa zaradi smole, ki me je spremljala celo sezono in finale sem večkrat zgrešil le za malenkost. Tokrat pa sem se v finale uvrstil s padcem. Čakata me še dve dirki, upam da bosta minili brez poškodb.”

Zarja Černilogar (Blackthorn GT), 11. mesto: “Začela sem dobro, v nekem trenutku pa je šlo vse narobe. Ob padcu sem se zaletela v drevo, se pri tem še nerodno zapletla pod kolo in izgubila veliko časa. Proga je bila seveda drugačna, ampak se je dalo voziti hitro. Tudi v mokrem je bilo super. Z današnjim rezultatom nisem najbolj zadovoljna, saj sem se že kar malo navadila voziti med prvih deset.”

Jure Žabjek (Unior Tools Team), 14. mesto: “Finalno vožnjo sem vozil z nekaj rezerve, saj nisem želel pasti. Proga je bila zelo drseča in mnogi so s padci izgubili veliko časa. Na suhi progi mi je šlo super, saj mi ta proga zelo ustrezala. Danes se je z dežjem vse spremenilo, za spoznavanje novih razmer pa smo imeli na voljo čas v jutranjem treningu. Naredil sem dve vožnji, v prvi sem si ogledal progo, na drugi pa sem šel že na polno. A do naše dirke so imeli trening še člani in proga se je spet spremenila. Nad rezultatom sem malo razočaran, imam pa vsaj novo solidno uvrstitev in razmeroma visoko mesto v seštevku svetovnega pokala.”

Video ekipe Unior Tools Team

Vrstni redi in razvrstitve na strani UCI
Posnetek dirke na redbull.tv

Na uvodni fotografiji seveda fant iz naslova, slovenski prvak in zdaj najvišje uvrščeni Slovenec v spustu za svetovni pokal Žiga Pandur. Vse fotografije Grega Stopar.

Freestyle gradimo skupaj
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam