14. septembra 2012

Na zadnji dirki letošnjega svetovnega pokala sta nastopila dva Slovenca, v finale se je uvrstil Žiga Pandur, Nejc Rutar pa ne. Na Norveškem sicer vlada sproščeno vzdušje, povsem v duhu zadnjega dejanja sezone.

Hafjell leži približno dve uri vožnje severno od Osla, v bližini olimpijskega Lillehammerja, položaju primerne pa so tudi nič kaj poletne temperature. Širšo prepoznavnost znotraj kolesarske javnosti je kraj dobil z organizacijo evropskega prvenstva, letos pa še s svetovnim pokalom. V prihodnji sezoni se bo spustu pridružil še olimpijski kros in eliminator. Sicer pa se center predstavlja kot “številka 1 med evropskimi kolesarskim parki”, kar opravičujejo z velikim številom zares lepo speljanih poti. Tako bodo jutri in v nedeljo uživali tudi “nefinalisti”.

Žal bo med njimi tudi Nejc Rutar, ki se prvič letos ni uvrstil v finale. Tam bo edini predstavnik Slovenije Žiga Pandur, ki je kvalifikacije končal s 75. časom. Za ekipo Unior Tools Team je bil celoten izkupiček dneva polovičen, saj se tudi Harry Heath ni uvrstil v finale, Jess Stone pa je bila tik za deseterico.

Žiga Pandur: “Proga je res zanimiva, ima vse od skokov do zahtevnih tehničnih odsekov do proge v stilu parka. Je hitra, težka, a za uživat. Vsekakor dobro, da se je v svetovnem pokalu pojavila kakšna taka proga. Minus je samo v tem, da je razmeroma položna in je res pomembno, da prenašaš hitrost naprej. S svojo vožnjo nisem ravno zadovoljen, saj sem delal preveč napak, zaradi katerih sem izgubljal hitrost. Jutri bom skušal voziti s čim manj napakami, skušal bom sestaviti res dobro vožnjo. Tudi vmesni časi kažejo, da sem proti koncu popuščal, jutri bom skušal voziti ravno obratno.”

Nejc Rutar: “Progo poznam z evropskega prvenstva, zato sem vedel, da je zahtevna in zanimiva. Podlaga je bila drseča, a sem vseeno našel vedno hitrejše linije. Po precej hudem padcu pa sem začel voziti malce zadržano in to se je žal poznalo tudi v razpletu kvalifikacij. Vzdušje je sicer super, zelo zanimivo mi je, koliko ljudi je v parku. Sezona obratovanja je kratka in jo želijo vsi zares izkoristiti.”

Na vrhu moških rezultatov sicer dokaj neobičajen vrstni red, s Smithom pred Wallnerjem in Branninganom. Pri dekletih pa je Rachel Atherton prehitra za ostala dekleta in to kljub temu, da je imela kratek izlet s proge. Proga je pač neobičajna in tudi jutri lahko morda pričakujemo kaj neobičajnega.

V soboto prenos finala od 14.15 na mtb.si/zivo

Vrstni red kvalifikacij

ženske
1. Rachel Atherton (VB, GT Factory Racing) 4:09,76
2. Manon Carpenter (VB, Madison Saracen) +6,90
3. Emmeline Ragot (Fra, MS Mondraker) +8,65
4. Morgane Charre (Fra, Passion Velo.fr) +11,54
5. Anita Molcik (Avt) +21,81

11. Jess Stone (VB, Unior Tools Team) +32,68

moški
1. Steve Smith (Kan, Devinci Global Racing) 3:34,84
2. Robin Wallner (Šve, Team Are Bikepark by W-Racing) +4,18
3. George Branningan (NZ, Devinci Global Racing) +4,83
4. Josh Bryceland (VB, Santa Cruz Syndicate) +4,84
5. Greg Minnaar (VB, Santa Cruz Syndicate) +6,73

75. Žiga Pandur (Slo, Unior Tools Team) +22,53
83. Harry Heath (VB, Unior Tools Team) +24,33
90. Nejc Rutar (Slo, Unior Tools Team) +25,18

Vsi vrstni redi na strani UCI.

www.hafjellworldcup.com

Na uvodni sliki je Žiga Pandur. Avtor vseh fotografij je Grega Stopar.

Sledite nam