30. avgusta 2016

Pretekli vikend so v okolici Grožnjana priredili kar dve dirki v krosu. Med tekmovalci tudi nekaj zelo znanih imen svetovnega krosa.

Sončno in toplo vreme ter dva dni dirkanja v okolici Grožnjana. V soboto mednarodna dirka v olimpijskem krosu, v nedeljo pa dirka v kratkem krosu za hrvaški pokal. Skoraj tristo nastopajočih, med njimi tudi nekaj zelo znanih imen gorskega kolesarstva.

Izgubljena ovca sedmič

Sedma ponovitev dirke v olimpijskem krosu je postregla z zanimivimi imeni, dobro organizacijo ter odlično progo. Sobotna dirka je bila kategorizirana kot dirka druge kategorije UCI C2. Na startu so bili poleg hrvaških in slovenskih tekmovalcev še Luca Braidot (sedmi iz Ria 2016), njegov brat Daniele Braidot (aktualni italijanski prvak), pa Mirko Tabbachi, še nekaj italijanskih tekmovalcev in tekmovalk, pa predstavniki Francije in Slovaške, v mlajših kategorijah pa tudi Nemci, Madžari in Rus.

Med elito in tekmovalci do 23 let je bilo že takoj po startu dirke konec za Daniela Braidota, ritem pa je diktiral Mirko Tabacchi, kmalu se mu je pridružil še mladi Nadir Colledani, ki je dirko vzel v svoje vajeti in na koncu pred Tabbacchijem slavil za dobre pol minute. Tretji je bil še en Italijan Maximilian Vieider. Najboljši Slovenec v absolutni konkurenci je bil na dvanajstem mestu Rok Naglič, Gregor Krajnc je bil 23.

Med dekleti sta vrh krojili Italijanki, zmagovalka Giulia Gaspardino in drugo uvrščena Serena Tasca, tretje in četrto mesto sta si privozili Gorana in Zorana Težak.

Mladinske stopničke so bile barvite, saj so se na odru zvrstili zmagovalec Italijan Alberto Brancati, drugouvrščeni Francoz Theo Charmes, na tretje mesto pa je pridirkal Nemec Raphael Lange. Najboljši Slovenec je bil Luka Lakota na 12. mestu.

V kategoriji do 17 let je bil najhitrejši Matevž Govekar, med dekleti do 17 let Hrvatica Ania Žufić, med Master A Jurica Galić (najbolje uvrščen Slovenec je bil Jure Prešeren). Med Masterji B je bil najhitrejši Italijan Mauro Bettin pred našim Markom Škarjo, pri Masterjih C pa je dan pred maratonom Fužine 2 Sea svoje noge ogdlično ogreval Peter Vesel in prepričljivo zmagal pred Maurom Braidotom.

Nedeljski XCC

V nedeljo je bil čas za šprintersko dirko v krosu. Kratki kros (XCC), ki je štel za hrvaško prvenstvo, je bil kategorije Open, kar pomeni, da so lahko tekmovali tudi tekmovalci iz drugih držav. Nekoliko manjša udeležba kot v soboto, a zato nič manjša konkurenca.

Med elito in v kategoriji do 23 let je bil najhitrejši sobotni zmagovalec Italijan Nadir Colledani pred Andreo Righettinijem, tretji absolutno je bil Rok Naglič, peti Gregor Krajnc in 9. Luka Vodopivec.

V kategoriji Sport je zmago slavil Blaž Uršič med mladnici Josip Meštrić, v kategoriji master A je bil najhitrejši Uroš Mikelj, med Master B Ivan Habuš, med Master C pa Tine Zupan.

Dirka v kratkem krosu je bila v sklopu dirkaškega vikenda Izgubljena ovca izvedena prvič in glede na udeležbo na obeh dirkah ima tudi ta koncept dirke svetlo prihodnost. S tem dogodkom se je Istra vsekakor zapisala kot destinacija z izvrstnimi razmerami in tereni tako za tekmovanja kot jesenske ali pomladne priprave. BBK Grožnjan pa vsekakor za enega boljših organizatorjev dirk na Hrvaškem.

Fotografije Damjanić Photography

Vrstni redi 7. Izgubljene ovce 
Vrstni redi 1. XCC Izgubljene ovce 

Sobotna fotogalerija 
Nedeljska fotogalerija

www.bbk-groznjan.com

Sledite nam