6. decembra 2019

Serija Gravel Epic je namenjena tistim, ki na makadamskih izzivih zavriskajo. Štirje dogodki na štirih različnih lokacijah bodo ponudili štiri različne dogodke, na katerih bodo srca kolesarjev bila v taktu pričakovanja, navdušenja in sreče.

Nekateri že vedo, za večino pa bo to popolna novost. 7. junija 2020 bo na Bledu štart makadamske tekmovalne avanture Gravel Epic Slovenia. Dejansko gre za serijo štirih makadamskih dirk. Prva bo marca v maroškem Marakešu, maja bo na vrsti sicilijanska Etna, Sloveniji pa bo septembra sledila še španska Girona.

Serija Gravel Epic je namenjena tistim, ki na makadamskih izzivih zavriskajo. Štiri dirke na štirih različnih lokacijah bodo ponudili štiri različne dogodke, na katerih bodo srca kolesarjev bila v taktu pričakovanja, navdušenja in sreče.

Organazatorju World Epic Events bo slovenski del pomagala izvesti domača agencija Life. Direktorica dogodka Maja Zupan je v Triglavsko rožo na Bled povabila turistične delavce, kolesarje različnih profilov in novinarje ter nam skupaj z gosti predstavila dogodek, ki se bo v začetku poletja odvijal v osrčju Julijskih Alp.


Foto LIFE Bike Adventures

Kako najbolje opisati to kolesarsko zvrst?

Z Majo smo najprej iskali ustrezen slovenski prevod za “gravel” kolesarjenje. Makadamčkanje zveni malo preveč otroško, gramozništvo je absurdno, terensko morda spominja na gorsko kolesarjenje … zato smo ostali kar pri grevlu. To se ujema še z imenom dogodka. Gravel kolesarjenje je postalo pravi modni hit, ki pa verjetno ne bo le muha enodnevnica. Tempo razvoja diktirajo čez lužo, v Ameriki, Evropejci pa jim (kljub Trumpu) zvesto sledimo, a hkrati ubiramo nekatere nove poti.

Makadamska specjalka je kolesarju prijazno orodje. Uporabna je na makadamih, ki jih je v naših koncih v izobilju, dobro se znajde na asfaltu, požre pa tudi lažje gorskokolesarske ture. Za pobeg v naravo ne potrebuje izkušenega jezdeca in resnega načrtovanja ture. Tudi vožnja je (lahko) lahkotnejša in manj stresna. Seveda so priljubljenost makadamskih koles z veseljem posvojili tudi proizvajalci, ki kolesarjem ponujajo vedno nove modele in še več dodatkov za njihova prašna kolesa. Prav tako je makadamčkanje dobra priložnost za razvoj turizma. V primerjavi s cestnim kolesarjenjem to poteka po bolj odmaknjenih in mirnih cestah, pa še težje kršimo okoljsko zakonodajo.


Tomaž Kučan ob Maji, Simonu in Neži

Gostje

Prvi Majin gost Tomaž Kučan je bil včasih vnet gorski kolesar, danes pa je povsem presedlal na gravel kolo. Predstavil je nekatere posebnosti in značilnosti makadamskega sveta. Popularnost gravel koles je povezal s tem, da je to dokaj nova disciplina, ki odpira nove poti, novosti pa so pogosto velika motivacija za športno ali prostočasno aktivnost. Makadamsko kolesarjenje ima tudi izredno močno socialno noto, saj je pomembna sestavina tudi druženje kolesarjev.

Drugi gost Simon Erjavec prihaja z druge strani prašne ceste. Če je za večino ljubiteljev makadamskih poti to svobodna avantura, zna Simon tudi sprožiti štoparico, a večkrat za druge kot zase. Simon je našel obilico slovenskih belih poti in pripravlja serijo nepodprtih makadamskih dirk Gravelution. Na njih ne gre le za avanturo ampak tudi za preizkušanje samega sebe in iskanje lastnih meja. Nekaj takega bo tudi poletni slovenski Gravel Epic Slovenia.

Tretja gostja, kolesarska popotnica in fotografinja Neža Peterca, je s seboj pripeljala svoje (gorsko) kolo, oprtano s potovalnimi torbami. Ja, gravel je tudi popolna svoboda! V torbe zložiš tisto, kar na poti nujno potrebuješ in greš na turo. Včasih le za en dan, lahko za ves teden, ali celo mesec, morda leto ali več. Svoboden si takrat, ko na poti doživiš samega sebe.


Popotnica Neža Peterca in njeno zvesto kolo

Izbor Majinih gostov je bil odličen. Neža, Simon in Tomaž so vsak na svoj način povezani z makadamskim kolesarjenjem in vsak od njih je predstravil svoj pogled in gravel kulturo. Zadnji je bil z nami (preko Skype povezave) Nemec Tim Kremer. Tim je prepričan, da je gravel kolesarjenje kolesarjenje prihodnosti in je tudi idejni oče turneje Gravel Epic.

Pri podjetju World Epic Events so iskali unikatne destinacije, kjer bi lahko pripravili enkratne makadamske preizkušnje za tiste, ki se želijo umakniti od stresnega vsakdana. Mc’Donald’s je povsod po svetu enak, oni pa želijo udeležencem ponuditi neponovljive avanture na izjemnih krajih. Puščavskim sipinam bo sledil vulkanski pesek, njima obširni pokljuški gozdovi, krog pa bo zaključil objem sredozemskih poti. Organizatorji dobro vedo, kdo so njihova ciljna publika. Seveda si želijo tudi slovenskih udeležencev in za njih bodo pripravili posebno ponudbo.

Predstavitveni video

Dve trasi

Tim je predstavil tudi slovensko dirko, ki klub merjenju časa ne bo le dirka ampak tudi uživanje v slovenski pokrajini, razgledih, hrani in gostoljubju. Bled je magnet, ki ga poznajo povsod po svetu. Pripravili so dve trasi, ki bosta povezali Blejsko in Bohinjsko jezero ter gozdove Jelovice in Pokljuke. Daljši krog meri 185 kilometrov in bo imel 4.300 m vzponov. Krajši bo imel 107 kilometrov in 2.600 m vzponov.

Organizatorji pričakujejo dobrih 200 udeležencev, povprečen čas tekmovalca na daljši trasi pa naj bi bil okrog 10 ur. Tim pravi, da bo na dirki vsaj 30 % žensk. Trasa ne bo označena, vseeno pa ne bo šlo za pravo nepodprto dirko, saj bodo na poti okrepčevalnice. Na njih bodo nudili lokalno hrano, ki pa ne bo zavita v plastične ovitke ali postrežena na plastičnih krožnikih. Celoten dogodek je zastavljen kar se da okolju prijazno.

Na koncu je besedo spet prevzela Maja. Želi si, da bi na Bledu in njegovi širši okolici prepoznali vrednost tega dogodka. Tekmovalci Gravel Epic Slovenia bodo v Slovenijo prišli z vsega sveta in za večino bo to tudi dopust. S seboj bodo pripeljali družinske člane in skupno število udeležencev festivala se bo povzpelo na vsaj 1000 gostov. In to takih gostov, ki si jih želi vsaka turistična destinacija.

Hrup prometa in mestnega življenja bo zamenjalo šumenje gum na makadamski poti. Veriga bo zamenjala zobnik in srce bo poskočilo od veselja nad hitrostjo. Mir v glavi bodo zmotili le enkratni razgledi s poti Gravel Epic Slovenia.

Vse informacije dobiš na gravelepic.com 

Foto Andrej Dekleva in LIFE Bike Adventure. Na naslovni fotografiji Simon Erjavec.

{loadposition inside}

Sledite nam