30. aprila 2017

Ziener Bike Festival ob Gardskem jezeru je postregel s klasičnim Rocky Mountain Bike maratonom. Najboljši Slovenec na najdaljši razdalji je bil Luka Tavčar.

Zeiner Bike Festival. Prvomajska klasika in za mnoge tudi idealen kraj za krajši oddih ali pa dirkanje na tradicionalnem maratonu ob Gardskem jezeru. Tokrat z dobrimi slovenskimi uvrstitvami v skoraj vseh kategorijah in dolžinah. Z Garde tokrat brez poročevalcev.

Ronda Extrema

Najdaljša preizkušnja, ki vsako leto privabi tudi najboljše tekmovalce v disciplini maraton. Z dolžino 90,43 kilometra in 3838 višinskimi metri vzponov je vsekakor ekstremna, a najboljši so jo prevozili v štirih urah in pol. Zmaga je odšla v Avstrijo. Hermann Pernsteiner (Centurion Vaude) je za minuto in pol premagal konkurenco. Drugo, tretje in četrtouvrščeni pa so v cilj prišli v dobre pol sekunde. Tako je drugo mesto osvojil Urs Huber (Team BULLS), tretje pa Alban Lakata (Topeak Ergon).

“Na Gardi si vsakdo želi zmagati. Super, da mi je letos uspelo” je dejal Avstrijec, ki je bil peti v letu 2015 in je končal na tretjem mestu lani.

Na absolutno 19. mesto se je uvrstil najboljši Slovenec Luka Tavčar (Calcit Bike Team), ki je bil v kategoriji elite uvrščen na 17. mesto. Absolutno 27. in 24. v kategoriji elite je bil Lenart Noč (Uni Team). 77. je bil Petar Karadža (KK Završnica), ki je v kategoriji elite zasedel končno 48 mesto. Tomi Iskra (KD Brda) je bil 102., v kategoriji masters 4 pa je zasedel 10. mesto. Primož Lindič (Bicikel.com) je bil na absolutno 108. mestu, v kategoriji masters 2 pa je zasedel 7. mesto. Matej Kainz (Bicikel.com prek Alp) preizkušnje ni končal.

Luka je po dirki dejal: “ Bilo je super. Na začetku v nogah nisem imel prave moči in mi je bilo skoraj žal, da sem prišel na tekmo, potem pa sem počasi padel v svoj ritem in ga do konca kvečjemu stopnjeval. Za glavo je precej pomagalo tudi to, da sem tekmece prehiteval. Rezultat je na koncu lep in upam, da ga bom tekom sezone še nadgradil, če le ne bom imel preveč težav z ramo.“

Extrema s kolesarji brez tekmovalne licence je imela štiri slovenske predstavnike. Na skupno 125. mesto se je uvrstil Borut Kramer, na 155. Damjan Hempt, na 172. Andrej Krivec in na 173. mesto Grega Turk.

Med dekleti je z najdaljšo preizkušnjo najhitreje opravila Heike Elferink (Craft – Rocky Mountain) in sicer s časom 5 ur in 49 minut. Natalija Anderluh (Bicikel.com) je bila absolutno sedma in druga v kategoriji master.

“Danes je bilo zelo težko. Toda sedaj se vidi, da pri XC maratonih ne gre več samo zato, kako močan si na vzponih“ je povedala drugouvrščena z lanske dirke in letošnja zmagovalka.

{loadposition inside}

Ronda Grande

73,94 kilometrov in 2831 višinskih metrov vzponov. Med dekleti je zmagala Švicarka Kathrin Stirnemann (Radon Factory XC). Na absolutno 14. in 12. v kategoriji se je uvrstila Špela Škrajnar (Ganesha Team).

Med moškimi je prepričljivo zmago slavil Manuel Weissenbacher (Craft – Rocky Mountain). Na absolutno 19. mestu je končal Peter Rode (Calcit Bike Team), 17 v kategoriji. Iztok Dogša (Ganesha Team) je končal na 48. mestu (41. v kategoriji). Na Ronda Grande je nastopilo 471 moških in 34 deklet.

Ronda Piccola

Najkrajša razdalja, katere krog je meril 44,24 kilometra in je imel 1523 višinskih metrov vzponov, je bila idealna za Nemca Wolframa Kurschata (Kurschat Consulting). Najhitrejši Slovenec je bil Marjan Jauk (Ganesha Team – Scott) na absolutno 63. mestu. V veteranski kategoriji se je uvrstil na 10. mesto. Rezultate ostalih najdeš med vrstnimi redi spodaj. Na štartu je bilo 528 tekmovalcev.

Vrstni redi 

Vse o festivalu najdeš na riva.bike-festival.de

Foto prireditelj

Sledite nam