5. junija 2016

Na Škotskem na tretjem spustu za svetovni pokal zmagovalca Rachel Atherton in Greg Minnaar, oba zmagovalca kvalifikacij padla. Za UTT najbolje Wilson, Žabjek 58.

V Škotskem višavju se je tretji spust za svetovni pokal v sončnem vremenu in številnimi gledalci končal s padcema najhitrejših iz kvalifikacij v obeh članskih kategorijah ter zmagama dveh klasičnih šampionov. na vrh stopničk sta stopila Britanka Rachel Atherton (Trek Factory Racing DH) pri ženskah in Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) pri moških. Na tleh pa sta bila zadnja na progi, Britanca Manon Carpenter (Madison Saracen Factory Team) pri ženskah in Gee Atherton (Trek Factory Racing DH) pri moških (in pred njim še Novozelandec Ed Masters).


Rachel Atherton je imela danes le eno pravo tekmico in ta je šla dobesedno med gledalce, po zraku

Pri ženskah je drugo mesto zasedla Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR) in tretje kljub padcu Carpenterjeva, pri moških pa sta ob Grega, ki je slavil svojo 19. zmago v svetovnem pokalu, stopila Američan Aaron Gwin (The YT Mob) na njegovo desno in Britanec Danny Hart (MS Mondraker Team) na levo.

Po treh dirkah pri moških ostaja v vodstvu Gwin pred Troyem Brosnanom in Hartom, pri ženskah pa Athertonova pred Carpenterjevo in Hannahovo.

Dirko mladincev je dobil Kanadčan Finnley Iles (Specialized Gravity Powered by SRAM).

Pri UTT najbolje povratnik Reece

Od trojice preživelih iz slovenske ekipe Unior Tools Team se je v finalu najbolje odrezal domačin, Škot Reece Wilson s 44. mestom. To je bila njegova prva dirka po operaciji kolena in večmesečnem počitku. Slabše sta jo odnesla Jure Žabjek na 58. in drugi Škot Ruaridh Cunningham s predrtim plaščem na 73. mestu.


Reece Wilson – barve UTT so v resnici škotske


Jure Žabjek pred “domačo” publiko

Žabjek je lani padel že na prvem treningu in hitro zaključil svoj dirkaški vikend, zato pravi, da je letos prvič zares dirkal na Škotskem: “Prvič dirkam tukaj v Fort Williamu, mirno lahko rečem, da je proga izredno zahtevna. V zadnji vožnji sem v gozdnem delu naredil napako in nato izgubil nekaj časa, saj si nisem uspel takoj zapeti pedala. Nato je šlo do konca brez zapletov. Z rezultatom sem zadovoljen, vem pa, da lahko pokažem še več in naredim boljši rezultat. Omeniti moram tudi odlično vzdušje!”

Žiga Pandur si je v petek pri padcu na treningu poškodoval rebra in lopatico in ni nastopil v sobotnih kvalifikacijah.

Steve in Steve

Med finalom moških so počastili spomin na nedavno preminulega Kanadčana Steva Smitha in pred zadnjo deseterico na progo spustili njegovega “duha” – kamere so sledile nevidnemu tekmovalcu na prazni progi, vsi prisotni pa so glasno pozdravili duha enega najboljših spustašev.

Dirka pa gre v zgodovino še zaradi drugega Steva, Peata namreč, ki je zadnjič nastopil na dirki svetovnega pokala na Otoku.

Četrta dirka bo že naslednji konec tedna v Leogangu v Avstriji.

Vrstni redi in razvrstitve na uci.ch

Posnetek dirke na redbull.tv

Preberi še
Ft. William: Jure in Škota v finalu, Žiga v bolnišnici
Ft. William: Fotogalerija

Na uvodni fotografiji zmagovalec Greg Minnaar, vse fotografije Klemen Humar

Sledite nam