Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
2. junija 2019

Amaury Pierron je ponovil lansko zmago, Rachel Atherton je zmagala že četrtič, Jure Žabjek končal na 55. mestu.

Hud veter na zgornjem delu, mokre skale v srednjem in blato v gozdnem ter spodnjem delu. Mešanica, ki si je ne želi noben spustaš. No, so izjeme, a konec koncev, razmere so za vse enake. In škotsko vreme se je še enkrat izkazalo v vsej svoji veličini. Na koncu je posijalo sonce. Pri moških pravi spektakel, nekaj atraktivnih padcev, vratolomna vožnja zmagovalca v spodnjem delu in kar nekaj presenečenj, predvsem pri mladinkah.

Na startu med slovenskimi predstavniki danes le Jure Žabjek (Unior/Devici Factory Racing), Monika Hrastnik ni startala, Žak Gomilšček je bil včeraj le za tri mesta prekratek za današnji finale.

Moški

Nekaj časa je v vročem stolu presedel Britanec Greg Williamson (na koncu 12. mesto), nato pa zelo dobra vožnja Francoza Loica Brunija (Specialized Gravity), ki je včeraj grdo padel, a danes zdržal pritisk in si na koncu privozil skoraj dve sekundi prednosti. Kmalu je vsem gledalcem zastal dih, saj je Aaron Gwin (Intense Factory Racing) že kmalu po startu grdo padel, se dokaj hitro pobral, a s kolesom ni nadeljeval po progi, temveč se je vrnil na start. Nato je presenetil Matt Walker (Madison Saracen Factory Team), ki je imel štiri vmesne čase obarvane v zeleno in na koncu Brunija prehitel za pol sekunde!

Sledila je odlična vožnja Južnoafričana Grega Minnaarja (Santa Cruz Syndicate), sedemkratnega zmagovalca na tem prizorišču, ki je kljub zaostanku okoli sekunde skozi celotno progo na koncu Walkerja ugnal za dobro desetinko sekunde. Kanadčan Finn Iles (Specialized Gravity) kaže svoj potencial. Nora vožnja, v zgornjem delu dve sekundi pred Minnaarjem, v srednjem že tri, na koncu pa 1,1 sekunde prednosti pred Južnoafričanom.

Danny Hart (Madison Saracen Factory Team), v Ft. Williamu že dvakrat drugi, je imel skozi celotno progo med pol sekunde in sekundo zaostanka, a je na spodnjem, avtocestnem delu nadoknadil skoraj cel zaostanek. Do prevzema vodstva mu je zmanjkalo tri desetinke sekunde. Edini Škot in lokalni favorit Reece Willson (Trek Factory Racing DH) je takoj po startu izgubil verigo, nato še padel in sanje po vrhunskem rezultatu so se razblinile.

Nato pa Troy Brosnan (Canyon Factory DH Team). Fenomenalno, hitro in na četrtem merjenju vmesnega časa že dobri dve sekundi prednosti pred Finnom, na cilju pa je prednost povečal na 3,6 sekunde in se kot novi vodilni usedel na vroči stol. Na vrhu pa še dva, oba Francoza. Najprej lanskoletni zmagovalec Amaury Pierron (Commencal / Vallnord). Tudi pri njegovi vožnji so bili vsi vmesni časi obarvani v zeleno. Nora vožnja po avtocestnem odseku in pred ciljem skoraj polet preko krmila. A Pierronu se je tveganje izplačalo, saj je prevzel vodstvo in to s precejšnjo prednostjo. Na startu pa le še Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate). Tekoča vožnja in na začetku majhen zaostanek, ki se je proti cilju le povečeval, kar je na koncu zadostovalo za tretje mesto.

Končni vrstni red: zmagovalec Amaury Pierron, 4 minute 28 sekund 578 tisočink. Drugo mesto Avstralec Troy Brosnan, njegov zaostanek 3,582 sekunde. Tretje mesto Loris Vergier (3,631 sekunde zaostanka), na četrto mesto se je uvrstil Finn Iles, to je njegov najboljši rezultat v drugi članski sezoni, peti je bil Danny Hart, šesti pa Greg Minnaar, ki se počasi vrača v vrhunsko dirkaško formo.

Unior/Devinci Factory Racing

Jure Žabjek je bil zelo hiter zgoraj, potem pa par napak in izguba časa, kar je na koncu zadostovalo za 55. mesto. Juretov zaostanek 21,2 sekunde. Kanadčan Kirk Mcdowall je z zaostankom 18 sekund dirko končal na 39. mestu. Najboljši član ekipe je bil zopet Američan Dakotah Norton, ki je deseterico zgrešil za dobro sekundo (13. mesto), njegov zaostanek za zmagovalcem pa 11 sekund in 56 tisočink. Podrobneje v poročilu ekipe.

Ženske

Četrta zmaga v Škotskem višavju za Britanko Rachel Atherton (Atherton Bikes), ki je s časom 5 minut 15 sekund in 560 tisočink za 1,6 sekunde prehitela včeraj najhitrejšo na kvalifikacijah, Avstralko Tracey Hannah (Polygon UR). Na tretje mesto se je z nekaj manj kot devetimi sekundami zaostanka urstila Nemka Nina Hoffmann, ki je s šestim mestom v Mariboru nakazala, da bo v tej sezoni potrebno računati tudi na njo. Na zmagovalnem odru sta se prvim trem pridružili še Francozinja Marine Cabirou (Scott DH Factory) in Italijanka Veronika Widmann (Insync).

Monika Hrastnik (Dorval AM) danes ni nastopila, saj so bile posledice včerajšnjega padca (pretres) v kvalifikacijski vožnji prehude. 

Mladinci

Najhitrejši v včerajšnjih kvalifikacijah Francoz Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord), je bil najspretnejši tudi danes. Njegov čas 4 minute 45 sekund in 455 tisočink. Na drugo mesto se je z manj kot sekundo zaostanka uvrstil Britanec Luke Mumford, včeraj tretji, na tretje mesto pa je pribrzel Kanadčan Patrick Laffey, ki je bil v kvalifikacijah šele enajsti. Njegov zaostanek za Francozom pa 2,4 sekunde.

Mladinke

Prvenec Američanke Anne Newkirk (Sram Young Guns), ki je poleg tega, da je zabeležila najvišjo hitrost (51,185 kilometra na uro), s časom 5 minut 33 sekund in 585 tisočink za tri in pol sekunde prehitela do zdaj nepremagljivo Avstrijko Valentino Höll (Sram TLD Racing). Tretje mesto je z 9 in pol sekundami zaostanka osvojila Norvežanka Mille Johnset (Atherton Bikes).

Vrstni redi na uci.org

Posnetka moške in ženske preizkušnje si lahko ogledaš na RedBull.tv

Naslovno fotografijo smo si sposodili na facebook strani UCI Mountain Bike

Preberi / oglej si še
Ft. William: Kvalifikacije Vergierju in Hannahovi
Ft. William: Mokro in drseče z Geejem

Freestyle zaposluje
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam