Svetovni pokal Fort William
5. maja 2024

Legendarna proga v Škotskem višavju je za mnoge izziv, za nekatere pa predstavlja čisti užitek. Prihaja nova generacija hitrih mladcev in mladenk. Fort William tokrat z nekaj presenečenji pri vrhu.

Letos je v Škotskem višavju potekala že enaindvajseta preizkušnja dirk na najvišjem nivoju. V Fort Williamu so gostili dve svetovni prvenstvi (2007 in 2023), od leta 2002 pa so skoraj stalni prireditelji dirk svetovnega pokala! Proga po pobočju Nevis Range velja za eno najtežjih, je tudi ena najbolj kamnitih in je proga, ki v zaključku ponuja skoraj ravno “avtocesto” posejano s skoki. To je tam, ko tekmovalci od vseh tresljajev, ki so jih bili deležni v štirih minutah dirkanja, še komaj držijo krmilo, noge peklensko pečejo, do cilja pa je še dvajset sekund.

Fort William, ženske elite: Enajst jih je nastopilo v finalu

Prva v kvalifikacijah, druga najhitrejša v polfinalu in tretje mesto v velikem finalu za Britanko Tahnee Seagrave (Canyon CLLCTV FMD), ki se tako na najlepši možen način vrača v vrh svetovnega pokala. In ko je že kazalo na zmago “divje” Nemke Nine Hoffmann (Santa Cruz Syndicate), ki je progo odvozila brez napak, je bila na vrhu le še ena tekmovalka, aktualna svetovna prvakinja iz Fort Williama 2023, Avstrijka Valentina Höll  (YT Mob). Prva dirka za novega delodajalca in po ne najhitrejšem srednjem delu na koncu zmaga, še ena za Vali in prva za novo ekipo! Tako so se na prva tri mesta uvrstile Avstrijka, Nemka in Britanka.

Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) je prvo dirko svetovnega pokala zaključila na desetem mestu. Čez 14 dni bo iskala novo priložnost na Poljskem. Čez mesec dni pa prihaja dirka na prizorišču, na katerem je Monika zelo domača, saj je konec koncev v Leogangu na svetovnem prvenstvu že osvojila bron.

Fort William, moški elite: Super Bruni

Dvaindvajsetkratni zmagovalec dirk svetovnega pokala v spustu, Južnoafričan Greg Minnaar (Norco Factory Racing) je v zgornjem delu nakazal, da je zelo hiter in ne bi bilo nemogoče, da si Fort Williama ne bi podredil še osmič v svoji karieri. Tokrat si je proga Nevis Range podredila Grega.

Najhitrejših pet na prvi letošnji dirki svetovnega pokala:

Če mu ni uspelo biti čisto na vrhu v polfinalu, pa je francoski as Loic Bruni (Specialized Gravity) v finalu dal vse od sebe in prepričljivo slavil zmago. Drugo mesto je s silovitim zaključkom uspel iztržiti zmagovalec polfinala, Avstralec Troy Brosnan (Canyon CLLCTV Factory Team). Na tretje mesto se je uvrstil Brunijev moštveni kolega, Kanadčan Finn Iles, ki je bil v polfinalu od Brunija hitrejši le za stotinko sekunde. Četrto in peto mesto sta pripadli Američanoma. Dakotah Norton (Mondraker Factory Racing) je bil mož, ki je najdlje zdržal v vročem sedežu, Luca Shaw pa je dopolnil uspeh ekipe Canyon CLLCTV Factory Team).

Fort William, mladinci: Novi “uniorjevec” preživel ognjeni krst

Novozelandec Oli Clark (Unior – Sinter Factory Racing) je svoj prvi svetovni pokal končal na osmem mestu. Čeprav je po kvalifikacijah kazalo še bolje, bil je namreč četrti, je v finalu z nekaj napakami dirko zaključil malo nižje. A biti v prvi deseterici svetovnega pokala med mladinci je vsekakor velik uspeh!

Na dirki je slavil Američan Asa Vermette (Frameworks Racing), ki je po poškodbi kolka na kolo sedel šele 14 dni pred dirko v Škotskem višavju. Mladi tekmovalec, ki ga je letos pod okrilje vzel Neko Mulally, je kot kaže iz pravega testa in o njem bomo zagotovo še večkrat pisali. Drugo mesto je osvojil Novozelandec Luke Wayman (The Gravity Cartel – Rogue Racing), tretji je bil Britanec Daniel Parfitt (BNC Racing).

Fort William, mladinke: Borba do konca!

Najhitrejših deset mladink se je pomerilo na progi, ki je za mladinske kategorije ena fizično najtežjih. Prva favoritinja, svetovna prvakinja Novozelandka Erive Van Leuven (Commencal Les Orres), je kot zadnja tekmovalka dirko začela sanjsko, si privozila nekaj sekund prednosti, nato pa se je zgodilo nepričakovano. Presekala je zadnjo pnevmatiko, a se ni predala ter se borila do konca in v cilju zasedla peto mesto. Tako je do svoje prve zmage na svoji prvi dirki svetovnega pokala prišla Britanka Heather Wilson (Muc-Off Young Guns). Britanka je odpeljala skoraj popolno vožnjo, predvsem je bila hitra v spodnjem “avtocestnem” delu. Drugo mesto je zasedla Novozelandka Sacha Earnest (Trek Factory Racing Gravity). Tudi tretje mesto je šlo Novozelandki Eliani Hulsebosch (Union – Forged by Steel City Media).

Vsi vrstni redi na uci.org.

Naslednji dirkaški vikend za spustaše bo med 17. in 19. majem, gostitelj bo Bielsko-Biała na Poljskem. Nato sledi še eno kultno prizorišče. Med 7. in 9. junijem dirke gosti avstrijski Leogang.

Naslovna fotografija Unior – Sinter Factory Racing

Preberi še

Fort William: Nekaj zanimivosti pred sobotnimi kvalifikacijami

Sledite nam