29. septembra 2013

Zarja Černilogar in Miran Vauh zmagovalca finala na Pohorju in skupne razvrstitve. Pandur 5. in skupno 2., Žabjek in Ivančič najboljša mladinca …

Zadnja letošnja dirka serije evropskega pokala iXS v spustu z gorskimi kolesi se je končala naravnost fantastično za nekaj sto domačih navijačev, ki so glasno navijali ob mokri mariborski progi. Miran Vauh je zmagal dirko in postal zmagovalec serije, Zarja Černilogar pa je neulovljivo prednost v pokalu začinila s četrto letošnjo zmago – absolutno suvereno in z veliko prednostjo. Obe zmagi članov ekipe Blackthorn GT, nadgradnje ajdovskega kluba Črn trn za dirkanje na najvišjem nivoju, sta odlična popotnica za naslednjo dirko serije iXS, ki bo znova na istem prizorišču, seveda v sezoni 2014.

V noči pred odločilno dirko sezone je bilo veliko računanja in špekuliranja, saj je bil boj moških za zmago v skupnem seštevku skoraj neverjetno izenačen. V ženski konkurenci je bilo manj napeto, saj si je Zarja Černilogar že na predzadnji dirki privozila dovolj točk za skupno zmago, a vseeno je bila želja domačih navijačev znana – zmaga na progi pod Pohorjem.

Nedeljski finale v Specialized Bike Parku Pohorje se je začel s kategorijami veteranov ter tekmovalcev do 17 let. Slovenski tekmovalci so se uvrstili blizu vrha, ne pa na oder za zmagovalce. Dušan Lepoša (BBK Ivanščica) je bil 4. med veterani, Nal Otoničar (Rajd Trek) peti najhitrejši v kategoriji do 17 let. Sledili pa sta obe članski kategoriji, ki smo ju seveda najbolj pričakovali.

Zarja potrdila skupno zmago

Breme glavne favoritinje je bilo danes na ramenih Britanke Manon Carpenter, Zarja Černilogar pa se je lahko medtem podala na progo povsem sproščeno. Progo dobro pozna, zmaga v skupnem seštevku je bila zagotovljena. Zarja je bila zadnje dekle na progi, vozila je napadalno in do takrat vodilni čas Carpenterjeve je izboljšala za kar 15 sekund. “Zmage nisem pričakovala, zato je veselje še večje. Manon je zagotovo imela težave, glede tega moram biti realna, vendar je zmaga vseeno zelo posebna. S četrto zmago sem tudi brez težav osvojila evropski pokal iXS, kar je zagotovo velik uspeh zame, zelo vesela pa sem tudi nagrade,” je v cilju povedala Zarja.

Vrhunec vikenda z zmagoslavjem Mirana Vauha

Najbolj napeto je bilo v moški članski kategoriji, kjer zmagovalec še zdaleč ni bil odločen, po sobotnih vožnjah pa sta imela najbolje izhodišče oba slovenska favorita. Miran Vauh in Žiga Pandur (Unior Tools Team) sta bila pred odločilno vožnjo povsem poravnana na 398 točkah, kar je pomenilo, da bo hitrejši danes tudi skupni zmagovalec. Miran je bil na progi prvi od njiju in z novim najboljšim časom je vrgel rokavico Pandurju in vsem drugim tekmovalcem, ki so bili še na hribu. Ko se je za njim v cilj pripeljal Pandur in postavil tretji čas, je bilo že jasno, da je Miran Vauh zmagovalec serije, vprašanje je bilo le še, če bo zmagal tudi današnjo dirko. Jure Žabjek (Unior Tools Team) se ni prebil na vrh, a je bil še vedno najboljši mladinec, Avstrijec David Trummer se je pripeljal na drugo mesto. Na progi je bil le še Škot Ruaridh Cunningham (Unior Tools Team), zmagovalec predzadnje dirke serije. V cilj je pripeljal s tretjim časom dneva in Miran je le še zmagoslavno dvignil roke ter začelo se je dvojno praznovanje.

“Nisem si mislil, da bom zmagal. Proga je bila mokra, vozil sem le z manjšimi napakami, tekoče glede na vreme. Seveda sem izredno vesel zmage, to je moja prva zmaga v evropskem pokalu, hkrati pa sem premagal Žigo in zmagal še v skupnem seštevku. Seveda so to odlični rezultati, na katerih bom gradil v prihodnji sezoni,” je bil zadovoljen Miran. Kaj pa vzdušje ob progi? Miran pravi: “Ob progi je bilo glasno, še posebej na Rock’n’Rollu. Slišal sem navijanje, vendar je šlo zelo hitro, samo še odrinil sem, pristal in že bil mimo tega zloglasnega odseka.”

Drugo mesto v seštevku evropskega pokala je z današnjim petim mestom tako osvojil Žiga Pandur, ki je bil prav tako zadovoljen z današnjim rezultatom: “Proga je bila res dobra, več od tega si nisem mogel želeti. Na enem izmed ovinkov na spodnjem delu pa se je proga spremenila bolj, kot sem si mislil, linija je bila veliko nižje, kar sem prepozno videl. Zapeljal sem prenizko, se zataknil ob štor in znova sem moral dobiti vso hitrost. Z vožnjo sem sicer zelo zadovoljen, tudi pritisk mi ni prišel do živega. Drugo mesto v skupni razvrstitvi je odličen rezultat, Miran je pošteno zmagal in zasluženo slavi.” Tretje mesto v skupnem seštevku je osvojil Joe Connell iz Velike Britanije. Rečemo lahko le, da je to dirkanje v svoji najboljši obliki in napeto do zadnjega trenutka.

V Mariboru je na dirki serije evropskega pokala iXS dirkalo 198 tekmovalk in tekmovalcev iz kar 26 držav. Na istem prizorišču bo že prihodnji vikend še zadnja dirka slovenskega pokala v spustu, znan pa je tudi že koledar serije iXS za sezono 2014 – Maribor bo v maju gostil prvo dirko sezone.

www.ixsdownhillcup.com
www.bikparkpohorje.si

Vrstni redi finala
Končna razvrstitev serije

Na uvodni fotografiji Zarč & Miri, foto Vanja Kodermac. Fotogalerija sledi.

Sledite nam