9. januarja 2020

Prestopi 2020, prvič. Zanimivo dogajanje v svetu gravitacijskih gorskokolesarskih disciplin. Nekaj načrtovanih transferjev in nekaj presenečenj. Na žalost tudi kakšna slaba novica.

Konec leta smo se razpisali o razhajanjih tekmovalcev z ekipami, kar je v profesionalnem športu nekaj povsem običajnega. Konec leta, konec pogodbe. Čeprav pogovori in priprave na menjavo moštev ali opremljevalcev segajo globoko nazaj v tekmovalno sezono, a pogodbe po navadi tekmovalce vežejo ravno do konca koledarskega leta. Tukaj je prvi paket odmevnejših prestopov, na žalost še vedno en odličen tekmovalec brez ekipe. Na žalost pa se tudi dva proizvajalca koles umikata iz spustaškega sveta!

Fabio Wibmer

… je 31. decembra naznanil razhod z velikm S, s katerim so sodelovali zadnjih 5 let. Sedaj je podpisal pogodbo z nemškim internetnim velikanom Canyon. Za to priložnost je Canyon predstavil tudi kolo za trial, ki ga bo v prihodnosti razvijal skupaj s gorskokolesarskim kraljem youtuba. Fabio z 1,4 milijona sledilcev na Instagramu

Damien Oton

Za Slovence, ki spremljamo svetovno serijo v enduru, je zagotovo najodmevnejši prestop Francoza Damiena Otona iz enduro divizije Unior/Devinci Factory Racing k moštvu Orbea – Fox Enduro Team. Večkratni zmagovalec dirk Megavalanche se tako pridružuje Vidu Peršaku (oba bosta nastopala v ekipi PRO) ter Edgarju Caraballu in Gabrielu Torralbi (National Team). Prestop Damiena Otona tudi na družbenih omrežjih. Klik.

Seth Sherlock

Divji kanadski mladinec, ki je lani v svetovnem pokalu že stal na najvišji stopnički (Lenzerheide), sezono pa končal na četrtem mestu, se je pridružil ekipi Intense Factory Racing. Po vsej verjetnosti se Aaron Gwin z novo ekipno pridobitvijo ni niti malo uštel. @sethsherlock.

Nico Vink

Po dolgem sodelovanju s Scottom, je Belgijec Nico Vink prestopil k drugemu opremljevalcu. Na Fest Series in pri Looseriders bo sedaj z dolgimi skoki navduševal z znamko koles Transition. Klik

George Brannigan

Novozelandec se skupaj z Avstralcem Lukom Meier-Smithom seli v ekipo Propain Factory Racing. V ekipi se bo pridružil mladincema Luku Williamsonu in Henryju Kerru. Nad ekipo bo še vedno bedel Ben Reid. Takole se je George s prestopom pohvalil na družbenih omrežjih

Sam Gaze

se je pridružil ekipi Alpecin Fenix. Alpecin Fenix je novo ime ekipe Corendon Circus, to je tista ekipa, za katero vozi multidisciplinarni as Mathieu van der Poel. Tako bo Belgijec dobil kvalitetnega moštvenega rivala v Novozelandcu. Gaze se na Instagramu še ni pohvalil s prestopoom.

David Trummer

Avstrijec, ki je lani vozil za ekipo Racing Dudes ter s podporo proizajalca koles YT in v seštevku svetovnega pokala končal na zavidljivem devetem mestu ter bil daleč najhitrejši netovarniški dirkač, bo z letošnjo sezono od letos dalje član tovarniškega moštva The YT Mob! @daveboy94.

Thomas Lapeyrie

Francoski prvak v enduru po razhodu z ekipo Orbea še vedno išče pokrovitelje oziroma moštvo, za katero bi lahko tekmoval v letošnji sezoni! T-Lap na IG.

Takole se je lani pred začetkom sezone v San Remu za njim podil Jan Porič:

Cliff Pro Racing

V sezoni 2020 brez koles Orbea. Sodelovanje španskega proizvajalca in ameriškega moštva se je končalo po trinajstih letih (vmes se je moštvo imenovalo Luna Pro Team). Od sedaj naprej bo ekipo s kolesi zalagal Specialized. Glavna zvezdnica bo še vedno neustrašna veteranka, bronasta iz Ria in dvakratna svetovna prvakinja v olimpijskem krosu, Kanadčanka Catharine Pendrel, ki je novico objavila tudi na svojem družbenem omrežju.

Nicolai, Tempier in Harndenova

… k Trek Factory Racing. Florian Nicolai se je po dveh sezonah pri ekipi Canyon in lani osvojenem skupnem drugem mestu svetovne serije v enduru priključil ameriškemu gigantu. Še en Francoz, Stephane Tempier, lani šesti v skupnem seštevku olimpijskega krosa je zapustil ekipo Bianchi in se pridružil Emily Batty, Jolandi Neff ter Antonu Cooperju. Mlada Britanka Hattie Harnden pa bo tekmovala v kategoriji do 21 let v enduru. @flyingflo21, @hatt1e_harnden, @stephtempier.

UNNO

se po dveh letih umika z dirk svetovnega pokala v spustu. Z Gregom Williamsonom so se skoraj konstantno uvrščali med najboljših dvajset. Lastnik blagovne znamke Cesar Rojo se bo sedaj osredotočil na serijsko proizvodnjo koles. Kje bo tekmoval Greg, še ni znano.

Insync

Še ena znamka koles se umika iz svetovnega pokala. Po vsej verjetnosti se bodo osredotočili na proizvodnjo e-koles. Tako je tudi Italijanka Veronika Widmann, tretja v skupnem seštevku svetovnega pokala lanskega leta in evropska prvakinja, ostala brez opremljevala koles. Ekipa gre naprej, s katero znamko koles, pa tudi @vero_widmann še ne ve!

Naslovna fotografija s Fabiom Wibmerjem Hannes Berger

Sledite nam