24. septembra 2019

Na finalu svetovne enduro serije v Švici preobrat pri moških in brez presenečenja pri ženskah. Peršak slabše. Sledi še pokal narodov v Liguriji.

Svetovna enduro serija (EWS) se je v soboto zaključila v Zermattu v Švici. Na osmi dirki sezone sta bila pod Matterhornom najhitrejša Belgijec Martina Maes (GT Factory Racing) in še osmič Francozinja Isabeau Courdurier (Intense Mavic Collective).

Seveda je Courdurierjeva zmagala tudi v skupni razvrstitvi, pri moških pa se je branilec naslova Avstralec Sam Hill (Chain Reaction Cycles Mavic) prav na finalu zavihtel na vrh. Z drugim mestom je prehitel Francoza Floriana Nicolaia (Canyon Factory Racing), ki je bil tokrat peti, in osvojil svoj tretji naslov prvaka v EWS.


Letos neporažena Isabeau Courdurier, foto Enduro World Series

Tretji je bil tokrat Američan Richie Rude (Yeti / Fox Shox Factory Team), v skupni razvrstitvi pa je na tretjem mestu za Hillom in Nicolaijem končal še en Francoz Kevin Miquel (Sunn).

Edini slovenski predstavnik Vid Peršak (Orbea Enduro Team) je bil tokrat 45. z zaostankom 2 minuti in 48 sekund (pri času zmagovalca 37:37,02). Najbolje mu je šlo v drugi hitrostni preizkušnji, kjer je dosegel 35. čas.

“Po petkovem treningu sem se dobro počutil in vse je bilo pripravljeno za še eno dobro tekmo,” je po dirki povedal Vid. “Na žalost sem v nedeljo hitro ugotovil, da se mi ni uspelo dodobra prilagoditi na višino, nekaj etap je bilo nad 3000 m. Tako sem fizično čisto pregorel že po prvi etapi. Preostanek dneva sem poskušal odpeljati kakor se je dalo. Konec koncev je bila sezona zelo dolga in že močno čutim posledice, ki jih je pustila. Dobra izkušnja za naslednje leto!”


Vid Peršak, foto Orbea Enduro Team

Vid je svojo prvo sezono v tovarniški ekipi končal na 38. mestu. Nastopil je na šestih dirkah, najvišje je bil na Madeiri na 17. mestu, nato pa v Val di Fassi in Les Orres dvakrat 24. V Whistlerju mu je šlo še dobro s 27. mestom, v Northstaru (50.) in Zermattu pa ni več mogel biti zadovoljen s svojimi dosežki.

Pokal narodov in naslednja sezona

Sezone na najvišji ravni pa še ni konec. EWS obuja pokal narodov, dirko tričkanskih ekip, ki bo ta konec tedna v Finalu v Liguriji, sicer tradicionalnem prizorišču finala serije. Slovenijo bodo zastopali Vid Peršak, Nejc Huth in državni prvak Jan Markič. Poleg državnih ekip, med katerimi bodo zmagovalne v kategorijah (moški, ženske, U21) oblekle mavrične drese svetovnih prvakov UCI, bodo nastopale tudi ekipe proizvajalcev. Seznam državnih ekip

Sezona 2020 v EWS pa se začne 28. marca v Kolumbiji in se 11. julija ustavi na čezmejnem Black Hole Enduru na Koroškem. Piši datum!

www.enduroworldseries.com

Naslovna fotografija: Sam Hill, foto Enduro World Series

Sledite nam