Freestyle zaposli
Ride Loose Riders Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Freestyle Giant
5. avgusta 2021

Na tretji dirki evropskega pokala v spustu južnoafriški šampion presenetil samega sebe, dvoboj za zmago pri ženskami pa odločen že pred startom.

Trojni spustaški spored v Mariboru se je začel z dirko evropskega pokala iXS European Downhill Cup. Dirko z uradnim nazivom I Feel Slovenia evropski pokal v gorskem kolesarstvu – spust Maribor sta v elitnih kategorijah dobila Norvežanka Mille Johnset (Continental Atherton) in Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate).

Po dežju ponoči in med dopoldanskim treningom je za popoldansko dirko dež ponehal in blato se je počasi začenjalo gostiti. Po dirki pa je posijalo sonce. Za vikend, ko je na isti progi na sporedu evropsko prvenstvo v spustu, je pričakovati lepše tekmovalne razmere.

Moški: Druga Gregova zmaga v Mariboru

greg minnaar
Greg Minnaar, foto Rick Schubert

Minnaar, ki je dobil že včerajšnje kvalifikacije in je tako danes štartal kot zadnji, ga je v današnjem superfinalnem nastopu sicer polomil in je bil v cilju presenečen z najboljšim dosežkom. Za 2.8 sekunde je prehitel drugouvrščenega Henryja Kerra (Propain Factory Racing) in za 3,7 sekunde tretjeuvrščenega Adama Braytona, oba Britanca. Sledila sta mladi Avstralec Luke Meier Smith (Propain Factory Racing) na 4. in Gregov moštveni kolega, Američan Luca Shaw na 5. mestu.

To je Gregova druga zmaga v Mariboru – v svetovnem pokalu je tu zmagal leta 2010. V svetovnem pokalu tu nastopa vse od prve dirke leta 1999, v evropskem pa se je tu poskusil prvič.

“Res lepa dirka, moral bi več nastopati v evropskem pokalu, hehe,” je bil v cilju zadovoljen tekmovalec z rekordnimi 22 zmagami v spustih za svetovni pokal.

Ženske: Dvoboj vrstnic

Mille Johnset
Mille Johnset, foto Rick Schubert

Dvoboj Mille Johnset in Avstrijke Valentine Höll (obe letnik 2001) je bil žal odločen že daleč pred ciljno črto. Avstrijka, najhitrejša v kvalifikacijah, je namreč na start pri koči Luka, do kamor je z vrha vzpenjače kar nekaj spusta, prišla s predrtim prednjim plaščem, tam pa je ni čakal mehanik, ki bi težavo hitro odpravil, zato ni mogla startati.

Po padcih v zadnjem zavoju na obeh letošnjih dirah svetovnega pokala v Leogangu in Les Getsu smoli Vali Höll torej še ni konca, do naslednjega vikenda in dirke svetovnega pokala na Pohorju pa bi je lahko že manjkalo.

Drugo mesto je z zaostankom kar 19 sekund zasedla Američanka Abigail Hogie (Tillit Gravity Team), tretje pa še druga Američanka Anna Newkirk.

Slovenca (dvojina)

Tako kot v včerajšnjih kvalifikacijah je imela država gostiteljica le dva predstavnika. Mel Filipič (DH Visit Pohorje) je med starejšimi mladinci zasedel 27. mesto z zaostankom 30 sekund za zmagovalcem, Novozelandcem Tobyjem Meekom.

Matej Kerec (KK Završnica) pa ni mogel biti zadovoljen z 19. mestom med mlajšimi mladinci do 17 let. Za zmagovalcem, Britancem Rudijem Eichhornom (Canyon Collective FMD) je zaostal 50 sekund.

A vendarle velik aplavz obema, za razliko od vseh, ki so ostali doma – z izjemo tistih, ki varčujejo z močmi za naslednji dve pohorski dirki, saj so tri dirke manj kot dveh tednih res prehud zalogaj.

Svetovni pokal je le za najboljše, če nimaš možnosti za uvrstitev v finale, tja nima smisla iti nabirati izkušnje. Evropsko prvenstvo je dirka za državne reprezentance in še koga, ki zaradi spleta naključij ostane izven nje. Evropski pokal na domačem dvorišču pa je ob le štirih (enodnevnih) dirkah domače serije – od teh sta le dve v Sloveniji – odlična priložnost za malce resnejše dirkanje za vse, ki imajo v spustu kakršne koli cilje. Očitno imamo poleg Mela in Mateja takšnih le še toliko, kolikor jih bomo v Mariboru videli v naslednjih dveh vikendih.

Vsi vrstni redi finala in superfinala

Jutri se spored nadaljuje s treningi za evropsko prvenstvo, v sporedu je nekaj sprememb.

Petek, 6. avgust

  • 8.00-9.45 Uradni trening veterani
  • 10.00-13.00 Uradni trening ženske, mladinke, veteranke, U15 in U17
  • 13.30-17.00 Uradni trening moški, mladinci

Več o dnevu finala dirke evropskega pokala vključno s posnetkom prenosa v današnji objavi “v živo”:

Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Oglaševanje na mtb.si
Sledite nam