26. maja 2012

Predlog zakona o varstvu narave v Federaciji BiH s splošno prepovedjo kolesarjenja naletel na buren odziv kolesarjev. Zakonodajalec pravi, da bodo predlog spremenili.

V Federaciji Bosne in Hercegovine pripravljajo zakon o zaščiti narave. Seveda so se posvetili tudi vožnji z vozili v naravnem okolju in pri tem v 14. členu skorajda dobesedno prevedli prvo alinejo prvega člena ter še nekatere druge dele slovenske Uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju. Predlog je torej splošna prepoved, ki vključuje tudi vožnjo s kolesi.

Reakcija kolesarjev je bila kar burna, kot je brati pod člankom na strani radia Sarajevo. Pa so zakonodajalci pred dnevi na javnih predstavitvah predloga že povedali, da naj bi člen spremenili tako, da bodo kolesom vožnjo prepovedovale le ureditve v zaščitenih območjih. Tak je tudi pri nas predlog Slovenske kolesarske pobude, ki je Bošnjakom že ponudila svoje sodelovanje.
Ali so v F BiH izredno hitro in pametno odpravili neživljenjski predlog ali pa imajo (tako kot mi) z vsemi žavbami namazane politike, ki  bodo v bran interesov nekaterih skupin peljali kolesarje žejne čez vodo.

Slovenska uredba, 1. člen:
Na območju Republike Slovenije je v naravnem okolju prepovedano voziti, ustavljati, parkirati ali organizirati vožnje, z vozili na motorni pogon in s kolesi.

Predlog zakona o zakonu o varstvu narave F BiH
Zaradi preprečevanja povzročanja škode v naravi je izven naselij, cest, poljskih poti, urejenih stez in poligonov za vožnjo (testne vožnje, kros vožnje, off-road vožnje, športne, tekmovalne in promocijske vožnje ter njim podobni načini uporabe) prepovedano voziti, parkirati ali organizirati vožnje z vozili na motorni pogon in kolesi razen v primerih službenih dolžnosti, poljedelskih, gozdarskih ali drugih dovoljenih dejavnosti oziroma kadar je to skladno z tem Zakonom in drugimi predpisi.

Izvirnik:
Radi sprječavanja nanošenja šteta na prirodi zabranjeno je na područjima izvan naselja i izvan svih vrsta cesta, poljskih puteva, uređenih staza i poligona za vožnju (test vožnje, cross vožnje, off-road vožnje, sportske, takmičarske i promotivne vožnje, te njima slični oblici korištenja), voziti, parkirati ili organizirati vožnje vozilima na motorni pogon i biciklima osim u slučajevima obavljanja službene dužnosti, poljoprivrednih, šumarskih ili drugih dopuštenih djelatnosti, odnosno kada je to u skladu s ovim Zakonom i drugim propisima.

Članek mtb.ba, napoved javne razprave
Članek mtb.ba po razpravah
Novica na odprimopoti.si

Kolesarji in predstavnik ministrstva za okolje in turizem F BiH v prispevku televizije Aljazeera

Sledite nam