9. februarja 2015

iXS European Downhill Cup, ki se sredi maja zopet začne na Mariborskem Pohorju, prinaša novo kategorijo in superfinale.

Evropska serija v spustu iXS European Downhill Cup se sredi maja zopet začenja na Mariborskem Pohorju. Letos je v seriji nekaj novosti.

Superfinale

Poskušali so že lani, pa je zamisel prišla navzkriž s pravili UCI. Zdaj so našli srednjo pot. Dodaten nedeljski nastop za najhitrejše? Niti ne, le ločen.

Na vsaki dirki bodo v soboto kvalifikacije. V nedeljo se bo za zmago pomerila najhitrejša trideseterica iz moške kategorije elite s sobotnega merjenja. Drugi se pomerijo v takoimenovanem malem finalu.

Prva prednost je, navajajo pri vodstvu serije, da naprimer tekmovalec, ki morda v dosedanjem razvrstitvenem nastopu ni prišel do cilja in gre v nedeljski dirki na progo kot prvi, ne more več pridobiti na račun boljših vremenskih ali drugih razmer.

Druga pa je kratka in napeta superfinalna dirka izenačenih tekmovalcev, privlačna tako za gledalce ob progi kot tiste, ki preko spleta spremljajo prenos ali le čase.

Več pozornosti bodo požela tudi dekleta iz elitne kategorije, ki bodo šla na progo neposredno pred moškim superfinalom. Svojo podelitev bodo imeli tudi najhitrejši v malem finalu.

V pravilih je pripravljena tudi varovalka, da ob nezgodah ali okvarah superfinale ne bi ostal brez kakšnega od najhitrejših. “Zaščiteni” so tekmovalci iz prve deseterice lestvice UCI ter prva trojica iz razvrstitve serije. Če se v soboto kdo od njih ne uvrsti med prvo trideseterico, v nedeljo v superfinalu nastopi poleg trideseterice.

Kategorije

Največja novost, možnost izbire med “pro” in “open” kategorijo, sicer zadeva le nižji, nacionalni seriji iXS, nemško in švicarsko. V Evropski pa je nova kategorija U19, saj so doslej mladinci in mladinke v tej seriji nastopali skupaj s člani, ločena je bila le kategorija do 17 let. Ukinjajo kategorijo ‘hobby’.

Koledar serije iXS European Downhill Cup 2015

15.-17. maj – Maribor (Slo)
19.-21. junij – Schladming (Avt)
10.-12. julij – Les 2 Alpes (Fra)
24.-26. julij – Pila (Ita)
14.-16. avgust – Špičak (Češ)
18.-20. september – Leogang (Avt)

www.ixsdownhillcup.com

Na uvodni fotografiji iztek lanske proge serije iXS v Mariboru. Foto Thomas Dietze

Sledite nam