Evropsko prvenstvo XCO Krakov
25. junija 2023

Na evropskih igrah na Poljskem zanimiva trasa olimpijskega krosa, odlične predstave najboljših tekmovalcev in tekmovalk ter nastop treh slovenskih predstavnikov.

V Krynica-Zdrój Hill Parku, ta leži blizu slovaške meje, sta potekali moška in ženska elitna preizkušnja olimpijskega krosa. V boj za najboljšega oziroma najboljšo na stari celini so se na startu pokazali skoraj vsi najboljši XCjaši in XCjašice. V moški kategoriji je manjkal branilec naslova iz Münchna, Britanec Tom Pidcock. Slovenske barve so zastopali Vita Movrin, Tanja Žakelj in Rok Naglič.

Dinamičen krog, ki je potekal po delu kolesarskega parka Krynica-Zdrój Hill, je bil speljan po progi paralelnega slaloma, pa preko grbinastega poligona, vseboval je tudi strme dele, posejane s koreninami, še nekoliko bolj zahtevnega pa ga je naredilo blato, saj je v zadnjih dveh dnevih padlo kar nekaj dežja. Današnji dirki sta sicer potekali v sončnem vremenu.

Ženske: Ciklokrosistka je vozila svojo dirko

V ženski kategoriji so bile na startu čisto vse najboljše tekmovalke. Branilka naslova Francozinja Loana Lecomte, njena rojakinja in svetovna prvakinja Pauline Ferrand-Prevot, Švicarke Sina Frei, olimpijska prvakinja Jolanda Neff in Linda Indergand, pa Avstrijki Laura Stigger in Mona Mitterwallner, Nizozemki Anne Terpstra in Puck Pieterse ter Vita Movrin in Tanja Žakelj.

V prvem krogu je povedla zmagovalka dveh letošnjih dirk svetovnega pokala Puck Pieterse. Njen napad je bil tako silovit, da nobena od konkurentk ni mogla takoj odgovoriti s protinapadom in tako se je Puck Pieterse samo odpeljala naslovu najboljše v Evropi naproti. Za ostali mesti na stopničkah so se potegovale Pauline Ferrand-Prevot, Mona Mitterwallner, Jolanda Neff in Sina Frei. Prva je srečo poizkusila Mona Mitterwallner in se med 5 krogov dolgo dirko Nizozemki uspela približati na dobrih dvajset sekund, v boj za odličja pa se je poizkusila vmešati še branilka naslova Loana Lecomte. Ferrand-Prevot je s tretjega mesta zdrsnila izven deseterice, tretje mesto je obdržala Sina Frei, Jolanda Neff pa ni popustila pod pritiski Loane Lecomte.

Tako je prva po uri, 18 minutah in 26 sekundah ciljno črto v Krynica-Zdrój Hill Parku prečkala 21-letna Puck Pieterse. Dugo mesto je s 26 sekundami zaostanka osvojila enako stara Mona Mitterwallner, tretje mesto je osvojila 25-letna Sina Frei, ki je zaostala minuto in 5 sekund. Četrto mesto je pripadlo Jolandi Neff, Loana Lecomte je osvojila peto mesto.

Vita Movrin je z 9 minutami in 6 sekundami zaostanka končala na 31. mestu. Tanja Žakelj pa je po tem, ko je imela defekt, ciljno črto prečila kot 40. (+15:37).

Vrstni redi

EP v BMXu prostega sloga: Naslov Britancu, Remec v finalu

Moški: Pred štirimi leti med mlajšimi člani, letos najboljši med elito

V moški kategoriji so bili v prvi vrsti favoriti za naslov Španec David Valero Serrano, Italijan Luca Braidot, Nemec Luca Schwarzbauer, Švicarja Lars Forster in Thomas Litscher, Danec Simon Andreassen ter Romun Vlad Dascalu. Na startu moške kategorije tudi edini slovenski predstavnik Rok Naglič.

Potem, ko je nekaj krogov na čelu strnjene skupine osmih do desetih tekmovalcev vztrajal Luca Schwarzbauer, se je nekajkrat v ospredje postavil Luca Braidot in “razbil” vodilno skupino. Nato je na napad odhgovoril Vlad Dascalu in si pridobil nekaj metrov prednosti. Dascalujevemu tempu nista mogla slediti dvakratni evropski prvak Lars Forster in Luca Braidot, ki je bil zaslužen za Romunov odločilni napad.

Tako je po šestih krogih in uri, 19 minutah ter 41 sekundah svoj največji uspeh v elitni konkurenci (v kategoriji do 23 let je bil že evropski in svetovni prvak) dosegel Vlad Dascalu. Drugo mesto je s 14 sekundami zaostanka osvojil Forster, tretje mesto je pripadlo Braidotu (+19 sekund). Četrto in peto mesto sta si razdelila Luca Schwarzbauer in David Valero Serrano. Rok Naglič je ciljno črto prečkal z zaostankom 9 minut in 36 sekund ter osvojil 52. mesto.

Vrstni redi

Fotografije uec.ch

Preberi še

EP XCO München: Tanjina izjava in fotogalerija

Sledite nam