27. junija 2010

Na evropskem prvenstvu v maratonu je Blaža Klemenčič z majhnim zaostankom za zmagovalko zasedla nehvaležno 4. mesto. Na vroči in podaljšani progi sta bila najhitrejša Švicarja Esther Süss in Ralph Näf.

Na evropskem prvenstvu v maratonu je Blaža Klemenčič z majhnim zaostankom za zmagovalko zasedla nehvaležno 4. mesto. Na vroči in podaljšani progi sta bila najhitrejša Švicarja Esther Süss in Ralph Näf.

Blaža Klemenčič

Blaža Klemenčič

Blaža še v skupini s poznejšimi nosilkami odličij

Blaža še v skupini s poznejšimi nosilkami odličij

Lenart Noč

Lenart Noč

Klemen Hojnik po odstopu pomaga Nataliji Anderluh

Klemen Hojnik po odstopu pomaga Nataliji Anderluh

Proga s štartom in ciljem v kraju Montebelluna severno od Benetk bi morala biti dolga 117 km za moške oz. 98,5 km za dekleta, a organizatorji so obema kategorijama v zadnjem trenutku dodali še po 20 km. Tudi obstoječe dele proge so ponekod spreminjali, kar se za organizatorje svetovnega prvenstva 2011 v tej disciplini ne spodobi. Evropsko prvenstvo je sicer del programa maratona pod pokroviteljstvom Gunn-Rite Dahle in na krajših trasah je nastopilo tudi veliko rekreativcev.

Tik za stopničkami je dirko končala Blaža Klemenčič, katere zaostanek 6 min na 5 ur dolgi dirki res ni velik. Blaža je do zadnje četrtine vozila v skupini štirih tekmovalk, a tempa ni zmogla držati vse do konca. A zanesljivo 4. mesto je vseeno dober rezultat in kaže na dobro formo pred dvema pomembnima nastopoma v prihodnjih tednih.

Nastop Blaže je komentiral trener in selektor Robert Pintarič: ”Blaža je dobro štartala, v prvi klanec je napadala in bila nekaj časa prva. Vendar razlike ni naredila in do treh ur in pol se je vozila skupaj z Esther, Gunn Rito in Pio, nato pa je bilo zanjo to preprosto preveč. Tam do četrte ure vožnje je doživljala krizo, a se vendarle pobrala in dobro odpeljala do konca. Z Blažo nisva trenirala za tako dolgo dirko, nastop na prvenstvu tudi ni bil predviden, v zadnjem trenutku pa je prišla takšna zahteva s strani ekipe. Blaža je opravila le dva dolga treninga, kar ni bilo dovolj za dirko pri tridesetih stopinjah, ki so jo zaradi podrtega mosta čez reko še dodatno podaljšali za dvajset kilometrov. Na koncu lahko ocenim nastop kot dober, čeprav bi si vsi želeli boljše končne uvrstitve. Pred Blažo je sedaj nastop na državnem prvenstvu v Kamniku, nato pa odpotuje na evropsko prvenstvo v krosu v Izrael.”

Z vročino in neustreznimi manevri organizatorjev so se borili tudi drugi naši, ki so na koncu dosegli slabše rezultate od pričakovanih. Vse po vrsti je zdelala dehidracija, saj so organizatorji postavili le eno okrepčilno postajo, pa še to zaprli pred prihodom vseh tekmovalcev. Naši so se tako morali znajti sami in z lastnim spremstvom, a postaje so bile slabo označene in težko dostopne. Tako Nejc Černilogar kot Lenart Noč sta tako doživela obdobje, ko sta 30 km vozila brez pijače, a sta se nekako prebila do cilja. Klemen Hojnik je odstopil prav zaradi dehidracije, Natalija Anderluh se je nekako prebila do konca. Zares težka dirka torej, ki je bila zaradi logističnih težav in vročine še toliko težja. Predvsem Noč bi bil lahko uvrščen precej višje, saj je večino dirke vozil tik za petnajsterico.
Na koncu je bila Natalija Anderluh je bila 24., Lenart Noč in Nejc Černilogar pa 33. in 46.

Vrstni red – EP v maratonu

ženske
1. Esther Süss (Švi) 4;53:18
2. Gunn Rita Dahle Flesjaa (Nor) +1:06
3. Pia Sunsdedt (Fin) +2:07
4. Blaža Klemenčič (Slo) +6:13

24. Natalija Anderluh (Slo) +1;17:56

moški
1. Ralph Näf (Švi) 4;59:05
2. Mirko Celestino (Ita) +2:39
3. Andreas Kugler (Švi) +3:20

33. Lenart Noč (Slo) +33:34
46. Nejc Černilogar (Slo) +46:56

Vsi vrstni redi >>

gunnritamarathon.com

Foto Milan Černilogar

Sledite nam