Evropsko prvenstvo, Monte Tamaro
18. oktobra 2020

Zadnji dan evropskega prvenstva v Švici je slovensko čast reševala in rešila Vita Movrin, mladinci pod pričakovanji.

Sončen vikend v švicarskem kantonu Ticino, prijetne temperature, odlična proga in le nekaj presenečenj na stopničkah. Pet Slovencev na startu: mladinci Jakob Klemenčič, Teo Pečnik, Blaž Žle, Matic Kranjec Žagar in mlajša članica Vita Movrin.

Mladinci

Na dirki 59 tekmovalcev, najboljši pa danski mladinski prvak Oliver Vedersø Sølvhøj. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila svetovni podprvak Švicar Janis Baumann, ki je zaostal 10, in njegov rojak, sedmi s SP v Leogangu Luke Wiedmann, ki je zaostal 14 sekund. Trojica je zadnje tri od petih krogov vozila tesno skupaj, a na koncu je imel največ moči prav Danec.

Svetovni prvak, Nemec Jan-Lennart Krayer, je z dvema minutama zaostanka dirko končal na devetem mestu.

Oliver Vedersø Sølvhøj

Slovenski predstavniki?

Po odličnih predstavah na dirkah svetovne mladinske serije in na svetovnem prvenstvu se tokrat ni izšlo po načrtih. Najvišjo uvrstitev je dosegel Blaž Žle, ki je z osmimi minutami in pol zaostanka osvojil 39. mesto. Matic Kranjec Žagar je bil minuto počasnejši in je dirko zaključil na 42. mestu, mesto za njim je v cilj prišel Teo Pečnik, najbolje uvrščeni slovenski mladinec s svetovnega prvenstva Jakob Klemenčič zaradi padca dirke ni končal.

Vrstni redi

Mona Mitterwallner

Mladinke

Petintrideset tekmovalk na startu, tokrat brez slovenske predstavnice, a s pričakovano zmago aktualne svetovne prvakinje Avstrijke Mone Mitterwallner. Z več kot dvema minutama in pol zaostanka je srebro osvojila Francozinja Olivia Onesti (četrta na SP v Leogangu), bron pa je pripadel Nizozemki Puck Pietrese, ki je zaostala 3 minute in sedem sekund.

Vrstni redi

Dekleta U23

Zadnja dirka letošnjega evropskega prvenstva je bila rezervirana za mlajše članice. Med enaintridesetimi tekmovalkami na startu je najhitreje z dirko začela aktualna svetovna prvakinja Loana Lacomte in si že v prvi polovici pet krogov dolge dirke privozila več kot dve minuti prednosti. Nato je tempo še stopnjevala in bila v cilju 4 minute in 20 sekund pred drugouvrščeno. Italijanka Marika Tovo, osmoljenka svetovnega prvenstva (odstop v drugem krogu), je tako prišla do srebra, a se je morala pošteno namučiti, saj je prišla v cilj le s 16 sekundami prednosti pred Rusinjo Viktorio Kirsanovo.

Loana Lacomte

Zelo dobro se je odrezala Vita Movrin in s 13 minutami in 19 sekundami zaostanka v cilj prišla na 18. mestu. S tem rezultatom si je letvico za naslednjo sezono med mlajšimi članicami dvignila še za nekaj mest.

Vrstni redi

Foto Michele Mondini / BettiniPhoto

Bogata fotogalerija na uradnem facebook profilu Evropske kolesarske zveze UEC. Posnetek dirk najdeš na rsi.ch.

Preberi še

EP Monte Tamaro: Slovenci skromno, naslova med elito v Švico in Francijo

Sledite nam