7. avgusta 2018

Švicarka je na Škotskem skozi številne zavoje in strme klančke odplesala do tretjega evropskega naslova, srebro v Francijo in bron v Belgijo, tempo Žakljeve pa ni bil dovolj za deseterico.

Olimpijski kros žensk na evropskem prvenstvu v Glasgowu na Škotskem je dobila Švicarka Jolanda Neff pred Francozinjo Pauline Ferrand Prevot in Belgijko Githo Michiels. Edina slovenska predstavnica Tanja Žakelj je zasedla 12. mesto.

Švicarka je povedla že v prvem krogu in si do konca pred drugouvrščeno Francozinjo prikolesarila 2 minuti in 4 sekunde prednosti. Tretjeuvrščena Belgijka je za zmagovalko zaostala 3 minute in 27 sekund, Žakljeva pa 7 minut in 20 sekund.

Tanja je začela okoli 17. mesta in do konca pridobila nekaj mest, na vrata prve deseterice pa ni potrkala.

“XC flow”

Proga je dolga pet in pol kilometrov s 180 metri višinske razlike na krog. Ne sliši se zahtevno za sedanje proge, ki smo jih navajeni v svetovnem pokalu, a proga Cathkin Braes Trails na jugu Glasgowa ima v sebi več. In to so zavoji. Ne par zavojev ampak veliko tekočih cik-cak zavojev in ravnih enoslednic, ki ne dopuščajo počivanja. Ne moreš se enostavno peljati temveč moraš vseskozi pritiskati na pedala. Proga za igrive uživače, ki je seveda pisana na kožo novi evropski prvakinji Jolandi Neff, ki je ta naslov osvojila že tretjič.

Kjer so se tekmice peljale, je Jolanda letela. Z neverjetno eleganco in plesnim ritmom je drsela skozi zavoje in preko skokov. Njena prednost je naraščala iz kroga v krog. In ko je do tedaj druga Gunn-Rita Dahle-Flesjaa strgala verigo in padla daleč nazaj, je bila pot do naslova prosta. Pauline Ferrand Prevot je bila od tedaj trdno na drugem mestu, Githa Michiels pa si je tretje mesto izborila po turbulentnem zaključku z defekti tekmic Eve Lechner in Linde Indergand.

Tanjin tempo ni bil za deseterico

“Na tempo mi je šlo, česa več pa nisem mogla, kakšne borbe,” je povedala Tanja. “Tempo, ki sem ga bila sposobna, sem vozila do konca. Navzdol sem se počutila dobro, tudi sicer sem počutila v redu in na progi uživala, a za kaj več ni šlo. Tiste, ki so šle na silo, so proti koncu popustile, tako da sem pridobila nekaj mest. Zavedam se, da je za višja mesta potreben drugačen način dirkanja. Malo me moti velik zaostanek, a Jolanda je naredila veliko razliko.”

Tanja je imela ob progi 24 svojih navijačev iz Ledin, ki so si privoščili malce več spoznavanja Škotske, tudi izlet do Fort Williama.

Vrstni redi

Moška dirka

Švicarski vlak je bil na začetku dirke hiter, a prehiter tudi za njegove udeležence. Italijana Luca Braidot in Marco Aurelio Fontana sta se vključila vanj v tretjem krogu, ostali pa so počasi odpadali. In igra moči je trajala vse do konca dirke. V ospredju je nastal švicarsko-italijanski trojček in videti je bilo, kakor da je igra odločena. Potem sta ostala dva, fant iz Moše Luca Braidot in švicarski mišičnjak Lars Forster.

Zadnja dva kroga sta se imenjevala v vodstvu zadnja, na koncu pa je v zadnjih vzponih švicarska moč strla italijansko eleganco. Lars Forster je tako osvojil svoj prvi naslov evropskega prvaka, drugi je bil Luca Braidot. Španec David Valero Serrano pa je dobil boj za tretje mesto, ko se je v zadnjem krogu z močnim pospeševanjem odlepil od večje skupine.

Švica je tako osvojila naslova v moški in ženski konkurenci in pokazala močno formo pred prihajajočim svetovnim prvenstvom, ki bo septembra na njihovih tleh v Lenzerheideju.

Fotografiji UEC

Sledite nam