monika hrastnik
25. junija 2022

Na domačem terenu Monika Hrastnik pred svetovno prvakinjo, pri moških dvojna zmaga Avstrijcev pred četico Francozov.

Monika Hrastnik je po naslovih evropske prvakinje v spustu v letih 2018 in 2021 na domači progi na Mariborskem Pohorju še tretjič postala evropska članska prvakinja. Tokrat je v dvoboju za zmago za tri sekunde in stotinko ugnala svetovno prvakinjo, Švicarko Camille Balanche, ki je tudi njena kolegica v francoski ekipi Dorval AM Commencal. Na vmesnem merjenju sta bili še izenačeni oziroma je Monika zaostajala za dve stotinki sekunde. Tretje mesto je zasedla italijanska reprezentantka Veronika Widmann (+7,73).

monika hrastnik
Monika Hrastnik, foto Jey Crunch @crunch724

Torej na vrhu enak vrstni red kot v petkovem razvrstitvenem nastopu. In tudi druga Slovenka Špela Horvat je obdržala osmo mesto (+30,71).

Moški: Dvojna avstrijska, Slovenci z manj sreče

Podobno kot v razvrstitvenem nastopu sta se spet odlično odrezala avstrijska asa, oba potrjena na največjih dirkah: evropski prvak je postal Andreas Kolb, pred dvema tednoma peti na svetovnem pokalu v Leogangu, je v dvoboju v zaključku dirke za 61 stotink prehitel rojaka Davida Trummerja. Francoska reprezentanca, ki je pripeljala kar velike topove, ne pa vseh, se je morala zadovoljiti z bronom Benoita Coulangesa, številke 2 z lestvice UCI, ki pa je tako kot Monika in Camille nastopil v dresu ekipe Dorval, kar pravila dovoljujejo.

Sledila sta še dva Francoza, Antoine Rogge in Dylan Levesque.

Jure Žabjek je po včerajšnjem padcu v razvrstitvenem nastopu z nekaj bolečinami odprl finale in bil v prvem delu dirke v vodstvu, nato pa je zdrsnil na 17. mesto (8,83). Tako je bil vendarle najvišje uvrščeni Slovenec. Jan Cimperman je bil 25., Žak Gomilšček 45., Andreas Vidovič 65. in po včerajšnjem padcu nekoliko poškodovani Jakob Kovšca 75. Enej Podlipnik je grdo padel danes na treningu in v finalu ni nastopil.

Luka Berginc še okreva po pretresu možganov in ga ni bilo v Maribor.

Evropski prvaki v članskih in mladinskih kategorijah, od leve: Kolb, Hrastnik, Jankova, Viardot.

Mladinci: Val Celestina sedmi

Val Celestina je v konkurenci mladincev zasedel sedmo mesto, zmagal je Francoz Kimi Viardot. Lars Kovačič je bil 29. in Nino Popović 30.

Med mladinkami je lanski naslov ubranila Bolgarka Izabela Jankova, tudi aktualna svetovna prvakinja.

Dopoldansko dirkanje

Začnimo z bronasto kolajno Ažbeta Kalinška v najmljaši kategoriji do 15 let! Hitrejša sta bila le Estonec Riko Mäeuibo in Britanec Stan Nisbet. Ažbeta je od zmage delilo 4,96 sekunde, od srebra pa le 43 stotink.

Max Žvegla je bil v tej kategoriji 10. in Miha Čeh 12., Žiga Žižek pa 26.

Med dekleti do 15 je nastopila le Eva Zala Stergar in zasedla 4. mesto.

Med mlajšimi mladinci (U17) je bil Maj Babačič 23. in Urban Vajhandl 25.

Med veterani je Miran Vauh zopet zmagal, a v kategoriji 40-44, kakor so ga po sobotnem nastopu v mlajši kategoriji, v kateri je zmagal lani, pravilno preselili sodniki, saj bo letos dopolnil 40 let.

V kategoriji 35-39 pa je Boštjanu Volfu zmago odnesel Španec Pasqual Canals Flix, ki je bil pred petnajstimi leti srebrn med elito. Boštjan je bil z zaostankom 2,07 sekunde drugi.

Vsi vrstni redi

Posnetek prenosa

Pozor, evropsko prvenstvo v spustu bo v Mariboru tudi prihodnje leto!

V nedeljo DP v krosu

Jutri bo na istem prizorišču še državno prvenstvo v krosu. Članice, mladinke, mlajše mladinke, veterani in amaterji startajo ob 9.30, nato člani, mladinci in mlajši mladinci ob 11.30, po 13.30 pa bodo dirke mladih. Razpis

Naslovna fotografija Jey Crunch @crunch724

Preberi še

EP DH Maribor: Monika Hrastnik najhitrejša v razvrstitvenem nastopu

Sledite nam